ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η χαλάρωση μπορεί να επαναφέρει αυστηρά μέτρα

Ήδη η ιταλική κυβέρνηση βγάζει ξανά τον στρατό για επιτήρηση των παραλιών, ενώ στην Ισπανία επιβάλλονται τοπικά lockdowns

Με τα πλείστα εκ των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας να έχουν αρθεί, παρατηρείται μια μικρή, μέχρι στιγμής, αύξηση των επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 στην Κύπρο. Αυτό ήταν κάτι το αναμενόμενο, ωστόσο οι υγειονομικές αρχές του κράτους καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση και να παραμείνουμε στα πολύ καλά επιδημιολογικά δεδομένα που δημιουργήσαμε τους προηγούμενους μήνες. Κι ενώ, πλέον, η εικόνα των πλείστων επαρχιών είναι στα επιθυμητά επίπεδα, στην Λεμεσό βρίσκονται εν ενεργεία τρεις τουλάχιστον αλυσίδες μετάδοσης του ιού. Τις τελευταίες μέρες, μάλιστα, γίνεται όλο και πιο έντονα λόγος για το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lockdowns, ωστόσο δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, προς το παρόν τουλάχιστον, τόσο εκ μέρους της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, όσο και από τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας. Η μεγάλη εικόνα, όμως, συντίθεται από παραδείγματα υπέρμετρης χαλάρωσης εκ μέρους του κοινού, γεγονός που σε άλλες χώρες οδήγησε στην επαναφορά αυστηρότερων περιορισμών.

Αφέθηκαν τα μέτρα

Η καλή επιδημιολογική εικόνα στην Κύπρο, η οποία φτιάχτηκε λόγω της τήρησης των μέτρων υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης, πλέον κινδυνεύει να αλλοιωθεί, εξαιτίας της συμπεριφοράς που επιδεικνύει μια μεγάλη μερίδα του κοινού. Κατά γενική ομολογία, τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού έχουν εγκαταλειφθεί από πολλούς, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι αποστάσεις δεν τηρούνται, οι μάσκες δεν χρησιμοποιούνται σε κλειστούς δημόσιους χώρους, ούτε ακόμα και ο αριθμός των παρευρισκομένων βάσει του ωφέλιμου χώρου καταστημάτων και χώρων εστίασης. Μιλώντας στην «Κ», ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκης αναρωτήθηκε πώς μεταδόθηκε ο ιός στους υπαλλήλους του εστιατορίου στην Λεμεσό, αφού υποτίθεται ότι τηρούσαν όλα τα μέτρα προστασίας.

Μάλιστα, ουκ ολίγα είναι τα παραδείγματα συνωστισμού από πολίτες σε πολυσύχναστους χώρους, όπως είναι ακόμα και οι παραλίες. Το Υπουργείο Υγείας, με ανακοίνωσή του το πρωί της Δευτέρας 27/07, ανέφερε ότι «τις προηγούμενες μέρες έχει περιέλθει στην αντίληψη των αρμοδίων Αρχών η πραγματοποίηση μαζικών εκδηλώσεων, στις οποίες δεν τηρήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα σε ό,τι αφορά στις αποστάσεις ή τον μέγιστο αριθμό ατόμων. Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν για περαιτέρω διερεύνηση και δέουσες ενέργειες από την Αστυνομία, ενώ σε συνεννόηση των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης και του Υφυπουργού Τουρισμού, δόθηκαν οδηγίες σε όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες για εντατικοποίηση των ελέγχων και αυστηρή επιβολή των προστίμων σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, όπου διαπιστώνεται παραβίαση». Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται η «Κ», οι περιπτώσεις παραβίασης διαταγμάτων σε μαζικές εκδηλώσεις αφορούσαν, μεταξύ άλλων, εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σκαλί Αγλαντζιάς και πανηγύρι σε εκκλησία.

Τίθενται οι κόκκινες γραμμές

Το θέμα αναμένεται ότι θα τεθεί και στο τραπέζι της επόμενης σύγκλησης της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία θα συζητήσει τις εξελίξεις. Ωστόσο, αν δεν προκύψουν οποιεσδήποτε αλλαγές όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες, δεν αναμένεται ότι θα προκύψουν οποιεσδήποτε εισηγήσεις προς τον Υπουργό Υγείας. Μέχρι στιγμής, εξήγησε ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης, ο δείκτης μεταδοτικότητας της πανδημίας κυμαίνεται κάτω από το 1. Ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε περαιτέρω, ώστε να σκεφτούμε την επιβολή αυστηρότερων μέτρων, απάντησε ότι αυτό θα γίνει όταν καταγράφονται πέραν των δέκα κρουσμάτων ημερησίως, για τέσσερις-πέντε διαδοχικές ημέρες.

Προέχουν άλλα μέτρα

«Αυτή τη στιγμή δεν δικαιολογείται lockdown στη συγκεκριμένη Επαρχία, εάν δεν ξεκαθαριστεί η έκταση του προβλήματος και, δεύτερο, εάν δεν υπάρξει εκτόξευση των περιστατικών σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, που να υπονοήσει αδυναμία ελέγχου», είπε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ το μέλος της επιστημονικής ομάδας, Κωνσταντίνος Τσιούτης. Σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά άλλα μέρα τα οποία πρέπει να ληφθούν πριν, συμπληρώνοντας ότι «μόνο όταν τα πρώτα μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά, τότε θα συζητηθεί το τοπικό κλείσιμο μια περιοχής».
Κατ’ αρχάς, το Υπουργείο Υγείας θα διενεργήσει τρεις χιλιάδες δειγματοληπτικούς ελέγχους στην κοινότητα τις επόμενες ημέρες αρχής γενομένης από την Τρίτη 28/07, με την μεγαλύτερη έμφαση να δίνεται στην επαρχία Λεμεσού. Παράλληλα, η Αστυνομία αναμένεται ότι θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους που διενεργεί σε σχέση την εφαρμογή του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, μετά και τις οδηγίες τις οποίες έδωσε στον Αρχηγό του Σώματος η Υπουργός Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη. Ακόμα ένα μέτρο το οποίο αναμένεται ότι θα μας οδηγήσει προς την εξομάλυνση της κατάστασης, θεωρείται από την επιστημονική ομάδα η εντατική ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων, προκειμένου η κατάσταση να μην οδηγηθεί προς εκτροχιασμό.

Ευρωπαϊκό πισωγύρισμα

Αν και οι ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, η Ιταλία και η Ισπανία, αρχικά φάνηκε ότι είχαν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος κατά του ιού, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην επιβολή μέτρων και αυστηρών συστάσεων προς το κοινό. Στην Ιταλία από την Κυριακή 26/07 άνδρες και γυναίκες του ιταλικού στρατού άρχισαν να πραγματοποιούν ελέγχους σε παραλίες της ευρύτερης περιοχής της Γένοβας, ζητώντας από τους πολίτες να σέβονται τους κανόνες, με τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας. Τις τελευταίες εβδομάδες, σε αρκετές περιοχές της Ιταλίας, ιδίως σε ελεύθερες πλαζ, παρατηρήθηκε συνωστισμός χωρίς σεβασμό στον επιβεβλημένο μέτρο της κοινωνικής απόστασης. Μάλιστα, στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης, το πρόστιμο που επιβάλλεται σε όποιον δεν φορά μάσκα σε κλειστούς χώρους αυξήθηκε στα 1.000 ευρώ.

Όσον αφορά στην Ισπανία, τις προηγούμενες μέρες τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού τριπλασιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες, με τις υγειονομικές αρχές να συνιστούν στο κοινό όπως μη συνωστίζεται στις παραλίες και παραμείνει στο σπίτι του. Ειδικότερα, οι αρχές επανέφεραν ξανά τα περιοριστικά μέτρα σε συγκεκριμένη περιοχή της Καταλονίας, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν ότι αυτά πρέπει να επεκταθούν ξανά και στην Βαρκελώνη. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η Βρετανία αποφάσισε όπως επιβάλει σε όσους ταξιδεύουν από Ισπανία την παραμονή τους σε δεκατετραήμερη καραντίνα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης, η οποία έσπευσε να διαμηνύσει ότι είναι ασφαλής χώρα, καθώς έχει εντοπίσει και απομονώσει τις εστίες μόλυνσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X