ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ιδιωτικά νοσηλευτήρια: Δέκα ψέματα και δέκα αλήθειες για το ΓεΣΥ

Αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ ΠΑΣΙΝ και Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας

Διάσκεψη Τύπου πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) προτάσσοντας τις θέσεις τους και εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους θα μείνουν εκτός ΓεΣΥ. Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΙΝ δρ Μαρίνος Σωτηρίου, για ένα αποτελεσματικό Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να χτιστεί πάνω σε ψέματα και πρέπει να λεχθούν αλήθειές για τον υφιστάμενο σχεδιασμό του ΓεΣΥ.

Σημείωσε δε, πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κύπρος χρειάζεται ένα καλά σχεδιασμένο, αποτελεσματικό ΓεΣΥ, που να υπηρετεί το σύνολο της κοινωνίας και να συμβάλλει στην εξέλιξη των υπηρεσιών υγείας, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς ο ΟΑΥ, για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει, επέλεξε με ψέματα να καλλιεργήσει υπερπροσδοκίες στην κοινή γνώμη από την εφαρμογή ενός Συστήματος που σχεδιάστηκε πρόχειρα και ερασιτεχνικά».

Εκτός αυτού ο κ. Σωτηρίου συμπλήρωσε πως η κατάσταση έφθασε σε αυτό το σημείο διότι ο αρμόδιος από την πολιτεία φορέας υλοποίησης και εφαρμογής του ΓεΣΥ (ΟΑΥ), κατεδάφισε τη σχέση εμπιστοσύνης με τους φορείς Υγείας.

«Ο ΠΑΣΙΝ», συνέχισε, «κατ’ επανάληψη έχει ζητήσει στοιχεία από τον ΟΑΥ που απαντούν σε εύλογα ερωτήματα των μελών του, ώστε να διασφαλιστεί το μέγιστο διακύβευμα: η συνέχιση της προσφοράς ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς», ενώ σημείωσε, πως μέχρι και σήμερα αυτά τα στοιχεία δεν τους έχουν δοθεί.

«Ουσιαστικά, όπως πρόσφατα τονίσαμε σε ανακοίνωσή μας, ζητείται από τα μέλη του ΠΑΣΙΝ, με τη συμμετοχή τους σε αυτό το ΓΕΣΥ, να κάνουν ένα άλμα στο κενό», τόνισε.

Από εκεί και πέρα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΙΝ εξαπέλυσε κατηγορίες σε βάρος του ΟΑΥ προτάσσοντας δέκα ψέματα και δέκα αλήθειες που θεωρούν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ότι ειπώθηκαν από τον Οργανισμό για τον σχεδιασμό του ΓεΣΥ.

-        Συγκεκριμένα ο ΠΑΣΙΝ διαψεύδει τους ισχυρισμούς του ΟΑΥ ότι ο σχεδιασμός έγινε βάση αναλογιστικής μελέτης, θεωρώντας πως «η όποια μελέτη έγινε το 2010 και προφανώς δεν έχει λάβει υπόψη τα όσα πέρασε η Κύπρος, η κοινωνία και η οικονομία της από την πρωτοφανή κρίση, την επακόλουθη ανεργία και τη φυγή εταιρειών».

-        Σημειώνει επίσης, πως παρόλο που ισχυρίζεται ο ΟΑΥ ότι για το σχεδιασμό του ΓεΣΥ χρησιμοποιήθηκαν και δεδομένα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, «η αλήθεια είναι ότι ο σχεδιασμός προχώρησε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι απόψεις, οι προτάσεις και οι προβληματισμοί των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων», προσθέτοντας πως είναι παγκοσμίως πρωτοφανές να επιχειρείται μια τόσο σοβαρή μεταρρύθμιση σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα, όπως αυτός της Υγείας, και να μην συμμετέχουν οι ειδικοί επαγγελματίες και οι φορείς υπηρεσιών υγείας.

-        Προσθέτει πως ο είναι ψέμα ότι στο ΓεΣΥ δεν θα υπάρχουν ασθενείς δύο ταχυτήτων, αφού όπως λένε «ο ΟΑΥ ήδη αναγνωρίζει ότι ασθενείς που έχουν την οικονομική δυνατότητα θα μπορούν να πληρώσουν τη διαφορά και να αγοράσουν μη γενόσημα φάρμακα, άρα και μόνο από αυτό δημιουργούνται ασθενείς δύο ταχυτήτων».

-        Υπογραμμίζει δε, πως είναι ψέμα ότι οι δικαιούχοι ασθενείς θα μπορούν να επιλέξουν για την ιατρική τους φροντίδα και νοσηλεία οποιοδήποτε νοσοκομείο ή ιατρό επιθυμούν, αφού οι ασθενείς δεν θα έχουν πρόσβαση σε νοσηλευτήρια και γιατρούς οι οποίοι δεν έχουν συμβληθεί με τον ΟΑΥ, χωρίς να καλύπτονται από άλλη ιδιωτική ασφάλεια ή δυνατότητα κάλυψης των ιατρικών αναγκών από δικούς τους πόρους

-        Είναι ψέμα ότι η ποιότητα φροντίδας νοσηλείας των ασθενών θα είναι υψηλή, αναφέρει ο ΠΑΣΙΝ, εξηγώντας πως ο ΟΑΥ για τις συγκεκριμένες Σχετιζόμενες Διαγνωστικές Ομάδες (DRGs), η κάλυψη των εξόδων φροντίδας των ασθενών θα καλύπτει -κατά μέσο όρο- το 60% των πραγματικών εξόδων, προσθέτοντας πως «τα μη επιδοτούμενα νοσηλευτήρια, τα ιδιωτικά δηλαδή, θα εξαναγκαστούν να καλύψουν τη διαφορά με τη μείωση κόστους».

-        Σχετικά με την επιδότηση των προϋπολογισμών των δημόσιων νοσηλευτηρίων η οποία αναφέρθηκε πως δεν θα υπερβαίνει την περίοδο της πενταετίας, ο ΠΑΣΙΝ αναφέρει πως η αλήθεια είναι πως η επιδότηση των αυτόνομων δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι πολύ πιθανό να καθιερωθεί ως -αθέμιτη- πρακτική μετά τα πέντε χρόνια, αφού η ίδια η νομοθεσία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο παράτασης.

-        «Ψέμα ότι οι φορείς των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας είναι ισότιμοι μέσα στο ΓεΣΥ. Η Αλήθεια είναι πως ο σχεδιασμός του ΓΕΣΥ και οι συναφείς νομοθεσίες, δεν προνοούν συγκεκριμένες προδιαγραφές για συμμετοχή των παρόχων υγείας. Αντίθετα, ξεκινώντας από την πρώτη μέρα, θα υπάρχει μια άνιση διαφοροποίηση μεταξύ των νοσηλευτηρίων».

-        «Είναι ψέμα ότι ΟΑΥ έχει δώσει όλα τα στοιχεία στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για να μπορούν να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους η όχι στο ΓΕΣΥ. Η Αλήθεια είναι πως παρά τις προσπάθειες του ΠΑΣΙΝ, ο ΟΑΥ και η πολιτεία, επιλεκτικά παρέπεμπαν τις συζητήσεις με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια στο αόριστο μέλλον, με τη δικαιολογία ότι η τριτοβάθμια φροντίδα θα ενταχθεί στο ΓεΣΥ το 2020. Άλλο ένα δείγμα προχειρότητας της λογικής 'βλέπουμε και κάνουμε».

-        «Ψέμα είνια ότι το ΓΕΣΥ έχει όλα τα δεδομένα που χρειάζεται για τη λειτουργία του. Είναι προφανές πως τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια είναι αδύνατο να στηρίξουν τη βιωσιμότητά τους και την παροχή υψηλής ποιότητας φροντίδας και υπηρεσιών υγείας, σε δεδομένα άλλων χωρών χωρίς επαφή με την κυπριακή πραγματικότητα».

-        «Ψέμα είναι ότι το ΓΕΣΥ είναι κοινωνικά δίκαιο. Η Αλήθεια είναι πως αυτό το ΓΕΣΥ θα διευρύνει την κοινωνική ανισότητα. Αντί για ένα ΓΕΣΥ της ποιότητας, θα έχουμε ΓΕΣΥ της μετριότητας, της ταλαιπωρίας και της παρακμής των υπηρεσιών Υγείας. Οποιοσδήποτε ασθενής έχει την οικονομική δυνατότητα θα μπορεί να πάει στο εξωτερικό για θεραπεία και νοσηλεία».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση