ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κ.Ιωάννου: Να αποφεύγονται τοποθετήσεις που εκμηδενίζουν το έργο στην Υγεία

Η απάντηση του Υπουργού Υγείας στον Εκπρόσωπο Τύπου του ΑΚΕΛ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να μείνουν μακριά από τοποθετήσεις που εκμηδενίζουν το έργο που γίνεται στον τομέα της Υγείας και να συστρατευθούν με το Υπουργείο, «για να μπορέσουμε επιτέλους να προσφέρουμε στους ασθενείς μας τις υπηρεσίες υγείας που τους αξίζουν».

Απαντώντας σε σημερινές δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου αναφορικά με την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και την ανάληψη της ευθύνης λειτουργίας τους από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), ο Υπουργός χαιρετίζει εξάλλου την πρόθεση του ΑΚΕΛ να παραμείνει στο πλευρό όλων όσων εργάζονται για την επιτυχία του εγχειρήματος της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και του ΓεΣΥ, ως συμπαραστάτης και αρωγός.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, που αναμεταδίδει το ΓΤΠ, στην απάντησή του ο Υπουργός υπερθεματίζει την τοποθέτηση του κ. Στεφάνου ότι «τα δημόσια νοσηλευτήρια θα πρέπει να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ».

«Η θέση αυτή δεν μπορεί παρά να μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Εξάλλου, οι ενέργειες που έλαβε και λαμβάνει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, από την πρώτη θητεία της μέχρι και σήμερα, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές» λέει.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, πρώτη η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας αναγνώρισαν τις αδυναμίες και τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στα δημόσια νοσηλευτήρια και στον τρόπο λειτουργίας τους. «Εξ ου και καταθέσαμε νομοσχέδιο για την αυτονόμησή τους, η οποία έχει ήδη αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά πλέον και σε πρακτικό επίπεδο, αφού από σήμερα τη διοικητική και οικονομική εποπτεία των νοσηλευτηρίων μας ανέλαβε και επίσημα ο ΟΚΥπΥ» συνεχίζει.

Ο κ. Ιωάννου εκφράζει τη διαφωνία του με την τοποθέτηση ότι η Κυβέρνηση εγκατέλειψε τα δημόσια νοσηλευτήρια, αλλά και με τις τοποθετήσεις για «προβλήματα οικονομικής, τεχνολογικής, ξενοδοχειακής υποδομής, καθώς και ανθρώπινου δυναμικού, αφού είναι υποστελεχωμένα».

Υπενθυμίζει ενδεικτικά ότι από το 2017 με την υπογραφή της Συμφωνίας με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ιατρών του δημοσίου προσλήφθηκαν 50 επιπλέον ιατροί και αναβαθμίστηκε η μισθολογική τους κλίμακα. Επιπρόσθετα, λέει ότι για το 2019, στον Προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ περιλαμβάνονται 20 νέες θέσεις για ιατρούς.

Ακόμη λέει ότι μισθολογική αναβάθμιση έγινε και απο 1/1/2019 για το νοσηλευτικό προσωπικό, εφαρμόζοντας τη Συμφωνία που είχε υπογραφεί με τις συντεχνίες των νοσηλευτών. Παράλληλα, αναβαθμίστηκαν, μετά από σχετική Συμφωνία που υπεγράφη, από 1/1/2019 οι μισθολογικές Κλίμακες άλλων ειδικοτήτων, όπως είναι οι φαρμακοποιοί, οι ακτινολόγοι, συμπληρώνει.

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρει ακόμη ότι μεταξύ άλλων, στοχευμένα αναβαθμίστηκε και εκσυγχρονίστηκε ο εξοπλισμός και ενισχύθηκε η τεχνολογική στήριξη εκεί και όπου κρίθηκε απαραίτητο και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. «Αναφέρω ιδιαίτερα πως στον Προϋπολογισμό για το 2019 προνοείται τριπλασιασμός του κονδυλίου για αγορά εξοπλισμού, το οποίο θα τύχει αξιοποίησης από τον ΟΚΥπΥ προς ικανοποίηση των αναγκών στα δημόσια νοσηλευτήρια» προσθέτει.

Όσον αφορά στην αναφορά σε «μακρόχρονη αναμονή σε λίστες για θεραπεία», υπενθυμίζει πως για περισσότερο από δύο χρόνια, με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει στην εφαρμογή δύο προγραμμάτων, με τα οποία έχουν μειωθεί δραστικά οι λίστες αναμονής.

Συγκεκριμένα, βάσει του πρώτου προγράμματος, λέει ότι κατά τις απογευματινές ώρες εφαρμόζεται στα δημόσια νοσηλευτήρια πρόγραμμα υπερωριακής απασχόλησης για τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων, ενώ πριν από κάποιους μήνες στο πρόγραμμα προστέθηκαν και μη χειρουργικές ειδικότητες. Συμπληρώνει ότι το πρόγραμμα έχει τύχει θερμής αποδοχής από τους επαγγελματίες υγείας και μέσω αυτού, μέχρι και τον Νοέμβριο του 2018, εξυπηρετήθηκαν για επεμβάσεις και ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις, 16.500 ασθενείς. Επίσης, αναφέρει ότι επιπλέον 15.000 περιστατικά εξετάστηκαν στα εξωτερικά ιατρεία με το πρόγραμμα της υπερωριακής απασχόλησης.

Δεύτερον, λέει ότι εφαρμόζεται πιλοτικό πρόγραμμα παραπομπής στον ιδιωτικό τομέα για τη διενέργεια επεμβάσεων και άλλων διαγνωστικών εξετάσεων, μέσω του οποίου μέχρι και τον Νοέμβριο του 2018 δόθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, 26,500 περιστατικά.

«Τα δύο αυτά μέτρα συνέβαλαν καθοριστικά στην απάμβλυνση του προβλήματος των λιστών αναβολής και για αυτό συμπεριλήφθηκε πρόνοια στον Προϋπολογισμό του 2019 για συνέχιση των δύο σχεδίων. Δεν έχει απαλειφθεί στην ολότητά του, ωστόσο όλοι συμφωνούμε πως με την αυτονόμηση θα γίνει ορθότερη διαχείριση των περιστατικών, ενώ η εφαρμογή του ΓεΣΥ θα βοηθήσει τα μέγιστα στην ανακατανομή των ασθενών, με τρόπο που να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ασθενών» συμπληρώνει.

«Καλώ όλους τους εμπλεκόμενους, Πολιτεία, κοινοβουλευτικά κόμματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις, κοινωνία των πολιτών, να μείνουν μακριά από τοποθετήσεις που εκμηδενίζουν το έργο που γίνεται και την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, να αγκαλιάσουν την προσπάθεια και να συστρατευθούν με το Υπουργείο Υγείας, για να μπορέσουμε επιτέλους να προσφέρουμε στους ασθενείς μας τις υπηρεσίες υγείας που τους αξίζουν» λέει ο Υπουργός. Σημειώνει, καταληκτικά ότι η επιτυχία της μεταρρύθμισης θα είναι προς όφελος όλων, ανεξάρτητα από κομματικές ή άλλες πεποιθήσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση