ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κανένας θετικός από το «COVTRACER»

Πάνω από 9 χιλιάδες πολίτες έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή ιχνηλάτησης στα κινητά τους τηλέφωνα

Του Γιάννου Λύτρα

Ξεπέρασαν τις 9 χιλιάδες οι πολίτες στην Κύπρο που έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή «COVTRACER» στα κινητά τους τηλέφωνα, όπως είπε στην «Κ» ο καθηγητής Γιώργος Χρυσάνθου, Διευθυντής Έρευνας του Κέντρου Αριστείας RISE. Η εφαρμογή COVTRACER είναι διαθέσιμη από τις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας της, μέσω του Play Store για android συσκευές, ενώ αναμένεται ότι τις επόμενες μέρες θα είναι διαθέσιμη και μέσω του AppStore. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσάνθου, το «COVTRACER», αλλά και άλλες εφαρμογές οι οποίες βρίσκονται στην διάθεση των πολιτών, αλλά και του κράτους, ως εργαλεία κατά της πανδημίας, αναμένεται ότι θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα με την σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Ερωτηθείς ο κ. Χρυσάνθου αν ο κόσμος έδειξε να εμπιστεύεται την εφαρμογή, είπε ότι παρατηρήθηκε μια καθυστέρηση όσον αφορά την διαδικασία έγκρισης εκ μέρους της Apple. Γι’ αυτό η Κυβέρνηση αναμένει την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, πιθανόν εντός των επομένων δύο ημερών, ώστε να προβάλει περαιτέρω την εφαρμογή και τις δυνατότητες που προσφέρει στον τομέα της ιχνηλάτησης επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Ωστόσο, ακόμα και σε δοκιμαστική βάση, το «COVTRACER» ήδη έχει εγκατασταθεί στα κινητά τηλέφωνα πάνω από 9 χιλιάδων χρηστών, ενώ έχουν επιδιορθωθεί και κάποια μικρά τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε πρώτη φάση. Επίσης, η εφαρμογή στο αρχικό στάδιο, διατίθετο μόνο μέσω ιστοσελίδας, ενώ με το που ο χρήστης προσπαθούσε να την εγκαταστήσει στο κινητό του τηλέφωνο, λάμβανε προειδοποιήσεις για πιθανά προβλήματα ασφάλειας, είπε ο κ. Χρυσάνθου.

Χρήσιμα εργαλεία

Εξαιτίας των προβλημάτων που παρατηρήθηκαν, δεν μπορούμε να πούμε ότι συνέβαλε ουσιαστικά η εφαρμογή στην ιχνηλάτηση επαφών, μέχρι στιγμής, ανέφερε ο κ. Χρυσάνθου. Επίσης, δεν έτυχε να εντοπιστεί επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 μέσω της εφαρμογής, μέχρι σήμερα, είπε ο κ. Χρυσάνθου, αλλά σε αυτό συνέβαλε και ο μικρός αριθμός κρουσμάτων που καταγράφονται την τελευταία περίοδο. Ωστόσο, δόθηκε ο χρόνος στην ομάδα των τεχνικών να προβεί σε βελτιώσεις, λέγοντας ότι τόσο το «COVTRACER», όσο και άλλες εφαρμογές ιχνηλάτησης, θα συμβάλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της νόσου στο άμεσο μέλλον, με την σταδιακή άρση των περιορισμών και τις περισσότερες μετακινήσεις των πολιτών. Όπως είπε, καταλήγοντας, οι κυβερνήσεις σε Κύπρο και εξωτερικό, θα επιδιώξουν την ενίσχυση της προσπάθειας εντοπισμού επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού, ώστε να μην χρειαστεί η επιστροφή στην προτέρα κατάσταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

Το πολιτικό απόθεμα τελειώνει στον ΔΗΣΥ

«"Η απουσία ελπίδας, η έλλειψη στρατηγικής και το αφήγημα του παρελθόντος" και προσθέτω, και τα σκάνδαλα ...»
ΑΚΑ  |  10:43

Τι φέρνει η επίσκεψη Μπορέλ

«Ζοζέπ Μπορέλ, ένας φοβιτσιασμένος και καλοπληρωμένος υπάλληλος της ΕΕ που στο άκουσμα και μόνο του ονόματος ...»
ΑΚΑ  |  10:40

Οι απαντήσεις του Προέδρου για τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες

«Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί ο πρόεδρος της ΚΔ ότι ξεπέρασε κάποια όρια και ότι είναι ώρα να παραιτηθεί, ...»
ΑΚΑ  |  20:16

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«πραγματικα γιατι δεν καταδικαζουν καποιο σε φυλακιση . ειναι εγλημα εναντια στην ανθρωποτητα αυτο »
chris  |  10:45

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση