ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κανένας θετικός από το «COVTRACER»

Πάνω από 9 χιλιάδες πολίτες έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή ιχνηλάτησης στα κινητά τους τηλέφωνα

Του Γιάννου Λύτρα

Ξεπέρασαν τις 9 χιλιάδες οι πολίτες στην Κύπρο που έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή «COVTRACER» στα κινητά τους τηλέφωνα, όπως είπε στην «Κ» ο καθηγητής Γιώργος Χρυσάνθου, Διευθυντής Έρευνας του Κέντρου Αριστείας RISE. Η εφαρμογή COVTRACER είναι διαθέσιμη από τις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας της, μέσω του Play Store για android συσκευές, ενώ αναμένεται ότι τις επόμενες μέρες θα είναι διαθέσιμη και μέσω του AppStore. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσάνθου, το «COVTRACER», αλλά και άλλες εφαρμογές οι οποίες βρίσκονται στην διάθεση των πολιτών, αλλά και του κράτους, ως εργαλεία κατά της πανδημίας, αναμένεται ότι θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα με την σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Ερωτηθείς ο κ. Χρυσάνθου αν ο κόσμος έδειξε να εμπιστεύεται την εφαρμογή, είπε ότι παρατηρήθηκε μια καθυστέρηση όσον αφορά την διαδικασία έγκρισης εκ μέρους της Apple. Γι’ αυτό η Κυβέρνηση αναμένει την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, πιθανόν εντός των επομένων δύο ημερών, ώστε να προβάλει περαιτέρω την εφαρμογή και τις δυνατότητες που προσφέρει στον τομέα της ιχνηλάτησης επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Ωστόσο, ακόμα και σε δοκιμαστική βάση, το «COVTRACER» ήδη έχει εγκατασταθεί στα κινητά τηλέφωνα πάνω από 9 χιλιάδων χρηστών, ενώ έχουν επιδιορθωθεί και κάποια μικρά τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε πρώτη φάση. Επίσης, η εφαρμογή στο αρχικό στάδιο, διατίθετο μόνο μέσω ιστοσελίδας, ενώ με το που ο χρήστης προσπαθούσε να την εγκαταστήσει στο κινητό του τηλέφωνο, λάμβανε προειδοποιήσεις για πιθανά προβλήματα ασφάλειας, είπε ο κ. Χρυσάνθου.

Χρήσιμα εργαλεία

Εξαιτίας των προβλημάτων που παρατηρήθηκαν, δεν μπορούμε να πούμε ότι συνέβαλε ουσιαστικά η εφαρμογή στην ιχνηλάτηση επαφών, μέχρι στιγμής, ανέφερε ο κ. Χρυσάνθου. Επίσης, δεν έτυχε να εντοπιστεί επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 μέσω της εφαρμογής, μέχρι σήμερα, είπε ο κ. Χρυσάνθου, αλλά σε αυτό συνέβαλε και ο μικρός αριθμός κρουσμάτων που καταγράφονται την τελευταία περίοδο. Ωστόσο, δόθηκε ο χρόνος στην ομάδα των τεχνικών να προβεί σε βελτιώσεις, λέγοντας ότι τόσο το «COVTRACER», όσο και άλλες εφαρμογές ιχνηλάτησης, θα συμβάλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της νόσου στο άμεσο μέλλον, με την σταδιακή άρση των περιορισμών και τις περισσότερες μετακινήσεις των πολιτών. Όπως είπε, καταλήγοντας, οι κυβερνήσεις σε Κύπρο και εξωτερικό, θα επιδιώξουν την ενίσχυση της προσπάθειας εντοπισμού επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού, ώστε να μην χρειαστεί η επιστροφή στην προτέρα κατάσταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς και δεν αποκλείεται την ερχόμενη βδομάδα να υπάρξουν νέες ανακοινώσεις.

Το unlock ξύπνησε την πανδημία

Η επαναλειτουργία των αεροδρομίων επιδείνωσε την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, αναφέρει στην «Κ» ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης ...
Του Γιάννου Λύτρα
 |  ΥΓΕΙΑ