ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατεχόμενα: Γεμίζουν οι ΜΕΘ-Προς γενικό Lockdown

«Κούρεμα» μισθών λόγω Covid-19 στα Κατεχόμενα-Αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

«Εξαντλούνται οι δυνάμεις μας. Στον αγώνα κατά του κορωνοϊού και εμείς, ύστερα από ένα σημείο, παραμένουμε δίχως λύσεις. Χάνουμε τις δυνάμεις μας. Η απόκρυψη των επαφών με κρούσματα, η καθυστέρηση της θεραπείας δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα». Η συγκεκριμένη επισήμανση ήρθε από τον πρώην Πρόεδρο της τ/κ Ένωσης Νοσηλευτών και Μαιών, Ογούζ Κοσέ. Με μια δραματική έκκληση-δημόσια παρέμβαση ο κ. Κοσέ αναφέρθηκε στην ραγδαία επιδείνωση της συνολικής κατάστασης στο μέτωπο της πανδημίας σε ολόκληρα τα Κατεχόμενα. Ο κ. Κοσέ προειδοποιεί για την σοβαρότητα της όλης κατάστασης καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε καθημερινή βάση αυξάνεται και ανακοινώνονται νέοι θάνατοι που σχετίζονται με τον Covid 19.

Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο, στις ΜΕΔ δίνουν μάχη για να κρατηθούν στην ζωή νέοι άνθρωποι. Την νύχτα της Κυριακής, η είδηση του θανάτου από τον κορωνοϊό 40χρονου Τ/κ, ο οποίος δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας, φούντωσε την αγανάκτηση των Τ/κ. Ο Σαλίχ Τσάκα, κάτοικος της κατεχόμενης Κυθραίας, γνωστός για την άριστη κατάσταση υγείας του, διαγνώστηκε πριν από περίπου 10 ημέρες με την νόσο του κορωνοϊού. Στις 13 Ιανουαρίου στο «facebook» ζήτησε από όσα άτομα ήρθαν σε επαφή μαζί του να προχωρήσουν σε τεστ κορωνοϊού. Στην συνέχεια η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε επιδείνωση. Έτσι οδηγήθηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας και στην πορεία έχασε την μάχη με τον κορωνοϊό.

Πίεση στο σύστημα υγείας

Η απώλεια του 40χρονου και ταυτόχρονα η αύξηση του αριθμού των θυμάτων και των κρουσμάτων σε νεαρές ηλικίες σπρώχνει την τ/κ ηγεσία στην λήψη νέων, έκτακτων αυστηρών μέτρων προστασίας. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την κατάσταση να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε Λευκωσία και Κερύνεια. Εξαιτίας των νέων εξελίξεων, η «κυβέρνηση» του Ερσάν Σανέρ, η οποία στην αρχή του νέου κύματος της πανδημίας παρουσίασε σημάδια αναποφασιστικότητας, καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα με πολύ αυστηρά μέτρα τις επιπτώσεις του νέουκύματος της πανδημίας.

Την αγανάκτηση του κ. Κοσέ και των Τ/κ ιατρών, επιστημόνων και νοσηλευτών συμμερίζεται ο Αλί Πιλλί, ο οποίος τις τελευταίες ώρες, στις δημόσιες παρεμβάσεις του, ανακοινώνει τη σταθερή αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, κυρίως των «ντόπιων κρουσμάτων» και προειδοποιεί ότι δίχως τα αναγκαία μέτρα η πανδημία ενδέχεται να ξεφύγει από κάθε είδους έλεγχο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Αυτήν την ώρα έχουμε στην εντατική τρεις ασθενείς, με ηλικίες 37, 51 και 57», δήλωσε την Δευτέρα ο κ. Πιλλί, ο οποίος πρόσθεσε και την εξής προειδοποίηση:

«Ο αριθμός των κρουσμάτων που σήμερα είναι 20- 40 θα μπορούσε να φτάσει τα 50-60 (ημερησίως)». Σύμφωνα με τα τ/κ μέσα ενημέρωσης, τις τελευταίες ώρες ανησυχητικές πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό φτάνουν από την Λευκωσία και την Κερύνεια. Το «Υπουργείο Υγείας» επιβεβαιώνει την πληροφορία που θέλει την Λευκωσία να βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας των κατεχομένων επαρχιών της Κύπρου με τα περισσότερα σε ημερήσια βάση κρούσματα του κορωνοϊού. Την Λευκωσία ακολουθεί η Κερύνεια, όπου επίσης ο κορωνοϊός αρχίζει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. Επίσης, την ώρα που γραφόταν το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ο κορωνοϊός διαδιδόταν και σε σχετικά, μικρούς οικισμούς των Κατεχομένων, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία των ειδικών.

Οι νέες εξελίξεις εντείνουν τις πιέσεις που δέχεται το τ/κ σύστημα υγείας. Η «κυβέρνηση» από την μια θέτει σε λειτουργία το «Κέντρο Πανδημίας», το οποίο εγκαινίασε στις 15 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Τουρκίας, και από την άλλη μελετά το σενάριο του ολικού κλεισίματος για τουλάχιστον δυο εβδομάδες. Την ίδια ώρα, στα Κατεχόμενα εντατικοποιούνται οι εμβολιασμοί των άνω των 65 ετών ατόμων. Ως γνωστόν, αυτήν την στιγμή, η τ/κ κοινότητα παραλαμβάνει νέες δόσεις κινέζικης και δυτικής προέλευσης εμβολίων από Τουρκία και ΕΕ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο αριθμός των Τ/κ που έχουν εμβολιαστεί έχει φτάσει τους 13.000.

Οριακή η κατάσταση

Η επιδείνωση της πανδημίας του κορωνοϊού φέρνει την τ/κ κοινότητα αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική και πολιτική κατάσταση. Η «κυβέρνηση», η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιχειρούσε να καθυστερήσει την επιβολή ολικού κλεισίματος στα Κατεχόμενα εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων αυτής της απόφασης, από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο επιχειρεί να προχωρήσει στον περιορισμό των δαπανών στον «δημόσιο» τομέα, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν οι κατάλληλοι πόροι για την αντιμετώπιση της κρίσης. Εξαιτίας του ενδεχόμενου κλεισίματος, η «κυβέρνηση» προχώρησε σε μια πρωτόγνωρη απόφαση. Με έκτακτη απόφαση επιβλήθηκε κούρεμα περίπου 10% σε μισθούς του «δημοσίου» που είναι πάνω από τις 5.000 λίρες Τουρκίας.

Οι Τ/κ αναλυτές χαρακτηρίζουν ως αναποτελεσματικό το συγκεκριμένο μέτρο, με την λογική ότι λήφθηκε την ύστατη στιγμή και όχι σε επίπεδα-ποσοστό που θα μπορούσαν να παρέχουν νέα περιθώρια ανάσας στην τ/κ οικονομία. Παρόλα αυτά, οι περικοπές σε μισθούς «δημοσίου», λίγο πριν το σχεδιαζόμενο κλείσιμο σίγουρα σε Λευκωσία και Κερύνεια, αν όχι σε ολόκληρα τα Κατεχόμενα, αποτελεί μια ριζοσπαστική απόφαση και ρίχνει φως στις κρίσιμες ώρες που διανύει η τ/κ κοινότητα. Παράλληλα με την μεγέθυνση της αγωνίας για την τ/κ οικονομία, η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κατά τις τελευταίες ημέρες προκαλεί προβληματισμό ως προς την αποτελεσματικότητα των χειρισμών της «κυβέρνησης» Σανέρ.

Ο «Υπουργός Υγείας» έχει ξεκαθαρίσει εδώ και εβδομάδες ότι δεν συμφωνεί με την «κυβερνητική» γραμμή, η οποία δίνει προτεραιότητα στην οικονομία στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας. Για αυτόν άλλωστε τον λόγο, την Τρίτη ανακοίνωσε ότι το κλείσιμο σε Λευκωσία και Κερύνεια είναι δεδομένο, πριν από την σχετική ανακοίνωση της «κυβέρνησης». Τα βήματα του κ. Πιλλί ακολουθεί πλέον και ο «Υπουργός Εθνικής Παιδείας», ο οποίος την Τρίτη ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Παρέμβαση Τατάρ

Την στιγμή που η «κυβέρνηση» καλείται να αντιμετωπίσει το νέο κύμα της πανδημίας με το μέτρο του κλεισίματος, ο ηγέτης των Τ/κ, Ερσίν Τατάρ παρεμβαίνει στην μεγάλη κρίση. Ο Τατάρ κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση το «Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας», το οποίο διαχειρίζεται την πανδημία, στο «προεδρικό». Παράλληλα, ξεκίνησε να πραγματοποιεί δημόσιες παρεμβάσεις και να στέλνει το μήνυμα ότι στην μάχη με τον κορωνοϊό προτεραιότητα έχει ο στόχος της προφύλαξης των ανθρώπινων ζωών. Σημειώνεται ότι τα κόμματα της τ/κ αντιπολίτευσης ασκούν δριμύτατη κριτική στην «κυβέρνηση» για τους χειρισμούς της στο νέο κύμα της πανδημίας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τουφάν Έρχιουρμαν, πριν από λίγες ώρες έφτασε στο σημείο να δηλώσει δημοσίως ότι «η κυβέρνηση περιπαίζει την κοινωνία». Ο δε, αρχηγός του Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Όζερσαϊ, απηύθυνε δραματική δημόσια έκκληση για «κλείσιμο» προτού χαθούν και άλλες ανθρώπινες ζωές από την πανδημία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Γυμναστήριο άνοιξε παρά τα μέτρα - Περίπτερο σέρβιρε σε πελάτες

«Αυτό το γυμναστήριο είναι το Olympia στον Άγιο Αθανάσιο σε γειτονιά. Έχει πολλές μέρες που άνοιξε, ...»
Dmitiry  |  21:17

Σε χαμηλό βαρομετρικό οι πολιτικοί αρχηγοί

«Δηλαδή, όλοι οι ΄πολιτικοί΄μας για τη χωματερή. »
ΑΚΑ  |  22:38

Λεμεσός: Άνοιξε καφετέρια - Θαμώνες παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο

«Kανονικά θα έπρεπε να τους έδιναν από μια σφαλιάρα και μια κλωτσιά στα πισινά! »
ΑΚΑ  |  08:23

«Ανοίγουν» οι αιθέρες από 1η Μαρτίου - Όλα όσα θα ισχύουν

«ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΛΕΙΣΤΑ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ...»
ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ  |  12:18

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση