ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καθ. Καραγιάννης: Κανένας κίνδυνος από κολυμβητήρια και πισίνες

Αν τηρηθούν τα πρωτόκολλα δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό, είπε ο καθηγητής

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει για την μετάδοση του κορωνοϊού από τα κολυμβητήρια και τις πισίνες που σήμερα ανοίγουν για το κοινό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης.

Ο Καθηγητής απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «δεν βλέπω κίνδυνο μετάδοσης κορωνοϊού στα κολυμβητήρια και στις πισίνες. Αν τηρηθούν τα πρωτόκολλα δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό. Τα πρωτόκολλα είναι πολύ αυστηρά απ΄ ότι ανέμενα κι αν κόσμος τα τηρήσει όλα θα είναι εντάξει».

Ο ιός, τόνισε ο κ. Καραγιάννης, δεν μεταφέρεται μέσω του νερού και μάλιστα νερού που είναι χλωριωμένο.

«Το πρωτόκολλο είναι αρκετά λεπτομερειακό. Τα πράγματα που αναφέρονται στο Πρωτόκολλο ήδη έπρεπε να γίνονται στις πισίνες και θεωρώ ότι πάρα πολύς κόσμος τα τηρούσε σε ότι αφορά την προσωπική υγιεινή. Από εκεί και πέρα, τώρα έχουμε και τα μέτρα της αποστασιοποίησης και μεγαλύτερου ελέγχου», πρόσθεσε.

Χθες το Υπουργείο Υγείας δημοσιοποίησε τα μέτρα προστασίας που πρέπει να εφαρμόζουν οι εργαζόμενοι των Κολυμβητηρίων / Δημόσιων Κολυμβητικών Δεξαμενών για αποφυγή της διασποράς και την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19 ενώ γίνονται συστάσεις στο κοινό καθώς και αναφορά στα μέτρα για την ποιότητα των νερών.

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο, οι λουόμενοι που χρησιμοποιούν την κολυμβητική δεξαμενή οφείλουν:

- Να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες του προσωπικού
- Να ακολουθούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής που είναι αναρτημένοι στους χώρους της κολυμβητικής δεξαμενής (πλύσιμο των χεριών, ατομικό λουτρό καθαριότητας, χρήση σαγιονάρας στα αποδυτήρια).
- Να λαμβάνουν υποχρεωτικά λουτρό καθαριότητας πριν από τη χρήση της κολυμβητικής δεξαμενής.
- Σε περίπτωση χρήσης των αποχωρητηρίων των εγκαταστάσεων, να λαμβάνουν λουτρό καθαριότητας εκ νέου πριν την είσοδό τους στη δεξαμενή.
- Να κάνουν υποχρεωτικά χρήση του ποδολουτήρα, ο οποίος περιέχει υδατικό διάλυμα με 0,3-0,6% διαθέσιμο χλώριο προς απολύμανση των ποδιών, πριν την είσοδό τους στη δεξαμενή
- Να φέρουν αδιάβροχο κάλυμμα κεφαλής (σκουφάκι).
- Να μην εισέρχονται στη δεξαμενή αν πάσχουν από δερματική πάθηση. Άτομα με εκτεταμένες εκδορές, φλύκταινες ή ανοικτά τραύματα οφείλουν να ενημερώνονται για τον κίνδυνο μόλυνσης που διατρέχουν και να αποφεύγουν τη χρήση της δεξαμενής.

- Ο μέγιστος αριθμός λουομένων που μπορεί να βρίσκεται κάθε στιγμή στην κολυμβητική δεξαμενή λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη τήρησης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης (2 μέτρα) εντός της κολυμβητικής δεξαμενής, στο πλαίσιο αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού υπολογίζεται προς το παρόν ως εξής:

- Ανοιχτές κολυμβητικές δεξαμενές: 1 λουόμενος για κάθε 5 τ.μ. επιφάνειας ύδατος.
- Κλειστές κολυμβητικές δεξαμενές: 1 λουόμενος για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας ύδατος.

Καμία ανησυχία για άρση του μέγιστου αριθμού συναθροίσεων από 1η Σεπτεμβρίου

Σε ερώτηση αν υπάρχουν ανησυχίες για την άρση από 1η Σεπτεμβρίου του μέγιστου αριθμού στις συναθροίσεις, ο κ. Καραγιάννης είπε πως «αυτή ήταν η ανησυχία στο προσωρινό στάδιο γι αυτό και η ημερομηνία μετατοπίστηκε στον Σεπτέμβριο».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η επιδημιολογική εικόνα να είναι τέτοια τον Σεπτέμβριο, που να επιτρέπει να υπάρξουν οι συναθροίσεις.

«Εφόσον δεν θα έχουμε κρούσματα στην κοινότητα τότε θα μπορούσαν να γίνουν κι αυτοί οι πολυπληθείς γάμοι με περισσότερη ασφάλεια», συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση