ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κόκκινες γραμμές για τους γιατρούς οι προϋποθέσεις του ψηφίσματος για ΓεΣΥ

«Οι πέντε προϋποθέσεις αποτελούν την πυξίδα μας από εδώ και μπρος», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ

Στον απόηχο της έκτακτης Γενική Συνέλευσης του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, οπού διεξήχθη το περασμένο Σάββατο με τη συμμετοχή πέραν των 1,000 ιατρών, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας Δημοσιογραφική Διάσκεψη στα γραφεία του συλλόγου. Κατά την εν λόγω Συνέλευση, τα μέλη του Συλλόγου ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα το οποίο εμπεριέχει πέντε προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν οι γιατροί στο ΓεΣΥ.

Με την έγκριση του ψηφίσματος τα μέλη έδωσαν παράλληλα το «πράσινο φως» στο Διοικητικό τους Συμβούλιο, να προχωρήσει σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και το Υπουργείο Υγείας, για την εφαρμογή ενός βιώσιμου και λειτουργικού Σχεδίου Υγείας. Πλέον η εφαρμογή του Συστήματος εντός των προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων κρέμεται από ένα τεντωμένο σχοινί, νοούμενου πως τα όσα ζητούν οι γιατροί χρήζουν νομοθετικής μεταρρυθμίσεις για να υλοποιηθούν. Σημειώνεται πως εντός των ερχόμενων ημερών ο ΠΙΣ αναμένεται να καταθέσει στην πολιτική ηγεσία του τόπου, αλλά και στον υπουργό Υγείας, τις πέντε αυτές προϋποθέσεις και θα τους καλέσει να τις μελετήσουν προκειμένου να παρακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να βρουν λύσεις.

«Πυξίδα μας οι πέντε προϋποθέσεις»

Κατά την δημοσιογραφική διάσκεψη ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, ευχαρίστησε τους εκατοντάδες ιατρούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου και παρευρέθηκαν στην Γενική Συνέλευση, ενώ παράλληλα, εξέφρασε περηφάνια για τον ιατρικό κόσμο της Κύπρου, τονίζοντας ταυτόχρονα, πως η ηγεσία του Συλλόγου νιώθει τιμή και θα συνεχίσει να τους υπηρέτα. Ο Δρ Αγαθαγγέλου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως το ομόφωνο μήνυμα των 1000 και πέρα γιατρών, λέει: «φτάνει πια η αλαζονική αντιμετώπιση, ο εμπαιγμός, φτάνει πια η συκοφαντία. Ένας πόλεμος που αντιμετώπιζαν όλο αυτό το διάστημα για να αποδεχθούν μια κατάσταση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο αδιέξοδο».

Πρόσθεσε δε, πως είναι φανερό ότι η στρατηγική της απομόνωσης του ιατρικού κόσμου, το μπούλινγκ της ψυχολογικής βίας ώστε να αποδεχθούν οι γιατροί, τελεσιγραφικούς όρους που καταδικάζουν τόσο τους ιδίους όσο και ένα αποτελεσματικό Σχέδιο Υγείας, απέτυχε. «Οι υπεύθυνοι αυτή την στιγμή έχουν κάνει ρωγμές στις γέφυρες, τώρα πρέπει να τις ξανά κτίσουμε. Από το Σάββατο το βράδυ το πεδίο στην Υγεία είναι διαφορετικό. Στις επιθέσεις δεν απαντήσαμε με λαϊκισμό ή φτηνή ρητορική. Ο ιατρικό κόσμος έστειλε μήνυμα ενότητας και ήθους, απαντήσαμε με τεκμηριωμένες προτάσεις και με οργανωμένες δημοκρατικές διαδικασίες», σημείωσε.

Τόνισε δε, πως «οι πέντε προϋποθέσεις αποτελούν την πυξίδα μας από εδώ και μπρος. Οπότε κάθε προηγούμενη διαδικασία άγονης διαπραγμάτευσης με τον ΟΑΥ αναστέλλεται, χρειάζονται πλέον πολιτικές αποφάσεις». Σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε ο ΟΑΥ, ο Δρ Αγαθαγγέλου είπε πως, «εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση να καθυστερήσουμε καμία υλοποίηση».

«Σύσσωμη η ιατρική κοινότητα»

Ο πρόεδρος των Κυβερνητικών Ιατρών, Σωτήρης Κούμας, δήλωση πως «η παρουσία της ΠΑΣΥΚΙ εδώ θέλει να στείλει το μήνυμα πως η ιατρική κοινότητα είναι σύσσωμη, ζητά αξιοπρεπείς αντιμετώπιση και συμμέτοχή σε ένα ποιοτικό και βιώσιμο Γενικό Σχέδιο Υγείας προς όφελος πρωτίστως των ασθενών, χωρίς όμως την θυματοποίηση των ιατρών. Σχολιάζοντας το κάλεσμα του υπουργού Υγείας για διάλογο μετά την Συνέλευση του Σαββάτου, ο κ. Κούμας, είπε πως «θα δούμε πόσο ειλικρινής είναι οι προθέσεις του καθενός στο τραπέζι του διαλόγου».

«Το ΓεΣΥ όπως προτάθηκε αν εφαρμοστεί δυστυχώς θα καταρρεύσει»

Ο Αντιπρόεδρος της Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου, Χάρης Αρμεύτης, είπε ότι οι γιατροί βλέπουν μετά τη συνέλευση μια προσπάθεια να περάσει το μήνυμα ότι «οι γιατροί ζητούν τις αμοιβές τους».

«Δεν είναι αυτό το ζητούμενο», είπε, «αφού οι αμοιβές αποτελούν ένα μέρος των προϋποθέσεων. Η κύρια προϋπόθεση είναι η αύξηση του προϋπολογισμού. Δεν θα μπορέσουμε ποτέ ως χώρα να έχουμε ένα ποιοτικό ή βιώσιμο σύστημα υγεία, αν δεν μπουν λεφτά στην υγεία. Και όταν μιλάμε ότι θα πρέπει να μπουν λεφτά στην είναι για να έχουμε καλύτερο φάρμακο, καλύτερη πρόσβαση σε καλύτερα νοσηλευτήρια, να έχουμε καλύτερης ποιότητας υλικά στις χειρουργικές επεμβάσεις, αναλώσιμα, να έχουμε διεκπεραίωση των ιατρικών πράξεων σε μικρό χρονικό διάστημα προς όφελος των ασθενών».

Υπογράμμισε ότι «το ΓεΣΥ όπως προτάθηκε -όλα δείχνουν και αυτό είναι τεκμηριωμένο- ότι αν εφαρμοστεί δυστυχώς θα καταρρεύσει», προσθέτοντας ότι «με τον υπάρχον προϋπολογισμό τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα μπουν σε καθεστώς χρεοκοπίας».

Διερωτήθηκε, εξάλλου, «αν οι πολίτες θα ήθελαν ένα ΓεΣΥ που να αποκλείει τη συμμετοχή των μεγάλων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων;».

Εξέφρασε την εκτίμηση πως «η αύξηση του προϋπολογισμού δίνει τις προϋποθέσεις για να συμμετέχει όλος ο ιδιωτικός τομέας».

Αναφερόμενος στο πραγματικό κόστος της υγείας, είπε πως σήμερα είναι 1,6 δις και αυτό είναι αποδεδειγμένο.

«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι με 950 εκ. μπορούμε να φτάσουμε να έχουμε ποιοτικούς δείκτες υγείας θεωρούμε ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πρέπει να το παραδεχτούμε. Αν θέλουμε να έχουμε προϋποθέσεις σωστού συστήματος πρέπει το κράτος να διαθέσει χρήματα στην υγεία. Δεν υπάρχει άλλο τρόπος», συμπλήρωσε ο κ. Αρμεύτης.

Υπενθυμίζεται πως οι πέντε προϋποθέσεις που εμπεριέχει το ψήφισμα του ΠΙΣ αφορούν:

1. Αύξηση του προϋπολογισμού για το ΓεΣΥ στα επίπεδα του μέσου όρου της ΕΕ για να διασφαλιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η ασφάλεια των ασθενών και η βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

2. Εφαρμογή του νόμου στον οποίον αναφέρεται ότι «η διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του ΓεΣΥ». Στο πλαίσιο αυτό να συμφωνηθούν ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα, καθώς επίσης και μέτρα στήριξης τόσο των δημοσίων όσο και των ιδιωτών ιατρών, καθώς επίσης και των νοσηλευτηρίων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέ, ούτως ώστε να διασφαλίζονται η ασφάλεια, η ποιότητα και η βιωσιμότητα του συστήματος.

3. Καθορισμός των αμοιβών των ιατρών στο ΓεΣΥ ως ακολούθως: 3α. Καθορισμός των αμοιβών των προσωπικών ιατρών του ΓεΣΥ σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΠΙΣ στον ΟΑΥ.

3β. Εγγυημένη τιμή μονάδας για τους ειδικούς ιατρούς, στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη

3γ. Καθορισμός του ύψους της αμοιβής των ιατρών ανά ιατρική πράξη για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη

3δ. Σααφής και νομικά κατοχυρωμένος διαχωρισμός της αμοιβής του ιατρού από αυτήν του νοσηλευτηρίου.

4. Εργασιακά – Πλαίσιο Συμμετοχής Σαφείς επεξηγήσεις και γραπτές εγγυήσεις με νομική ισχύ των όρων που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο συμμετοχής των συμβαλλόμενων ιατρών, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, στο ΓεΣΥ.

5. Ελεύθερη άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. Η Γενική Συνέλευση εξουσιοδωτεί το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος (ΣΙΣ) να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον ΟΑΥ και την Πολιτεία με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ποιοτικού και βιώσιμού ΓεΣΥ προς όφλεος των ασθενών».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση