ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κρέας, αυγά και γάλα: Οι απαραίτητες πηγές θρεπτικών συστατικών, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες, τονίζει η νέα έκθεση του FAO

Δελτίο Τύπου

Άρθρο της  Έλλης Χατζηλουκά Διατροφολόγου για την Δημόσια Υγεία και Αθλητικής Διατροφολόγου 

Η νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) έχει καθορίσει ότι το κρέας, τα αυγά και το γάλα είναι ζωτικής σημασίας πηγές θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες, που δεν βρίσκονται εύκολα σε φυτικές τροφές. Γι, αυτό και είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας κατά τα βασικά στάδια της ζωής, όπως η εγκυμοσύνη και η γαλουχία, η παιδική ηλικία, η εφηβεία και η μεγαλύτερη ηλικία, σύμφωνα με τη μελέτη του Παγκόσμιου Oργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO)  «Συμβολή της τροφής επίγειας ζωικής προέλευσης στην υγιεινή διατροφή για βελτιωμένα αποτελέσματα διατροφής και υγείας». 

Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη ανάλυση μέχρι τώρα για τα οφέλη και τους κινδύνους από την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης και βασίζεται σε δεδομένα και στοιχεία από περισσότερες από 500 επιστημονικές μελέτες και περίπου 250 έγγραφα πολιτικής.

Αναλυτικά, το κρέας, τα αυγά και το γάλα παρέχουν μια σειρά σημαντικών μακροθρεπτικών συστατικών:  Πρωτεΐνες, Λίπη, Υδατάνθρακες και μικροθρεπτικά συστατικά που είναι δύσκολο να ληφθούν από φυτικές τροφές στην απαιτούμενη ποιότητα και ποσότητα, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Ταυτόχρονα, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ορισμένα απαραίτητα λιπαρά οξέα, σίδηρος, ασβέστιο, ψευδάργυρος, σελήνιο, βιταμίνη Β12, χολίνη και βιοδραστικές ενώσεις όπως καρνιτίνη, κρεατίνη και η ταυρίνη, παρέχονται από ζωικές τροφές και έχουν σημαντικές λειτουργίες στην προστασία της υγείας και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο σίδηρος και η βιταμίνη Α είναι από τις πιο κοινές ανεπάρκειες μικροθρεπτικών συστατικών σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε παιδιά και εγκύους. Παγκοσμίως, περισσότερα από 1 στα 2 παιδιά προσχολικής ηλικίας (372 εκατομμύρια) και 1,2 δισεκατομμύρια γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία υποφέρουν από έλλειψη τουλάχιστον ενός από τα τρία μικροθρεπτικά συστατικά: Σίδηρο, Βιταμίνη Α,Ψευδάργυρο.

Ρόλος και συμβολή στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αν καταναλώνονται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη των διατροφικών στόχων που έχουν εγκριθεί από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) που σχετίζονται με τη σπατάλη, το χαμηλό βάρος γέννησης, την αναιμία σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και παχυσαρκία και μη μεταδοτικές ασθένειες (ΜΚΝ) στους ενήλικες.

Αλλά, την ίδια στιγμή, ο τομέας της κτηνοτροφίας «πρέπει να συμβάλει στην αντιμετώπιση μιας σειράς προκλήσεων», αναφέρεται στην έκθεση. 

Αυτά περιλαμβάνουν θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον (π.χ. αποψίλωση των δασών, αλλαγές στη χρήση γης, εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, μη βιώσιμη χρήση νερού και γης, ρύπανση κτλ.), διαχείριση κοπαδιών (π.χ. χαμηλή παραγωγικότητα, υπερβόσκηση, κακή ή καλή διαβίωση των ζώων ), όλα,  ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία των ζώων (π.χ. ασθένειες) κτλ.

Οι κυβερνήσεις, θα πρέπει να προωθούν τα οφέλη από την προμήθεια τροφής από ζώα της ξηράς, αλλά να λαμβάνουν υπόψη τις προκλήσεις που συνδέονται με την κτηνοτροφία, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών ζητημάτων. 

Η μεγαλύτερη εικόνα και οι κίνδυνοι από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Αναφορικά με  τους κινδύνους από την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης, η έκθεση αναφέρει ότι η κατανάλωση ακόμη και χαμηλών επιπέδων επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας και να προκαλέσει ως αποτελέσματα κάποιες χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, η κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σε μέτριες ποσότητες (που κυμαίνονται από 9 έως 71 γραμμάρια ημερησίως) μπορεί να έχει ελάχιστο κίνδυνο, αλλά θεωρείται ασφαλής όσον αφορά την έκβαση της χρόνιας νόσου.

Εν τω μεταξύ, οι ενδείξεις για οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος, αυγών και πουλερικών σε υγιείς ενήλικες και ασθενειών όπως η στεφανιαία νόσος, τα εγκεφαλικά και η υπέρταση είναι αδιευκρίνιστες (για το γάλα) ή μη σημαντικές (για τα αυγά και τα πουλερικά).

Τέλος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις σε παγκόσμια κλίμακα, να επικαιροποιήσουν τις εθνικές διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές εκεί που ενδείκνυται. Στόχος είναι, να αναδειχθούν το κρέας, τα αυγά και το γάλα, ως χρήσιμα θρεπτικά συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση