ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα - Το «όπλο» για τους ασυμπτωματικούς

Την ανιούσα παίρνει ο δείκτης μεταδοτικότητας στην Κύπρο - Ένα άτομο μεταδίδει τον ιό σε άλλους δύο

Της Άντρης Θρασυβούλου

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η ερχόμενη εβδομάδα σχετικά με τη διαμόρφωση της επιδημιολογικής εικόνας αλλά και τις επόμενες κινήσεις που θα αποφασιστούν από τους αρμόδιους με το ενδεχόμενο της επέκτασης των μέτρων όπως στην περίπτωση της Λεμεσού, σε ολόκληρη την Κύπρο να αποτελεί το επικρατέστερο σενάριο. Το ζήτημα τέθηκε σε σύσκεψη ενώπιον του Υπουργού Υγείας και της επιδημιολογικής ομάδας όπου κατατέθηκε και η σχετική εισήγηση με την οποία φαίνεται να συμφωνεί η πλειοψηφία των ειδικών. Ωστόσο, περαιτέρω αποφάσεις με στόχο την αναχαίτιση της μετάδοσης του ιού που παρουσιάζει αυξητική τάση θα ληφθούν σε νέα συνάντηση που τοποθετείται χρονικά την ερχόμενη Τρίτη καθώς ο χρόνος που θα μεσολαβήσει θα καταδείξει με μεγαλύτερη ακρίβεια το μέγεθος της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Πάντως, ο δείκτης μεταδοτικότητας βρίσκεται πλέον στο 1,6 μέχρι 2, που σημαίνει ότι ένα άτομο στην Κύπρο μεταφέρει τον ιό μέχρι και σε δύο άτομα.

«Όσα περισσότερα δείγματα λάβουμε ακόμη και από τυχαίο πληθυσμό θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε τον βαθμό μετάδοσης του ιού»

«Όπλο» θεωρείται η νέα μεθοδολογία που αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε την Πέμπτη (6/8) σε ότι αφορά τους 10 χιλιάδες δειγματοληπτικούς ελέγχους που θα διενεργηθούν για τις επόμενες 15 ημέρες χωρίς ν' ανακοινώνεται η ακριβής τοποθεσία αλλά και το ωράριο με στόχο τον περιορισμό της προσέλευσης ατόμων που είτε έχουν συμπτώματα είτε είχαν στενή επαφή με κρούσματα για να εξαχθούν αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα, μέσα από τυχαίο δείγμα.

Αρχές της ερχόμενης εβδομάδας όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, ο αριθμός των κρουσμάτων και τα πρώτα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων θα τεθούν υπό το μικροσκόπιο των επιδημιολόγων ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία θα διενεργηθούν 3,900 έλεγχοι, στη Λεμεσό 2,800, στη Λάρνακα 1,680, στην Αμμόχωστο 550 και στην Πάφο, 1,070.

Όπως ανέφερε στην «Κ» η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, δρ Μαρία Κολιού, οι έλεγχοι είναι άκρως σημαντικοί καθώς υπάρχουν πολλά ασυμπτωματικά άτομα. Ενδεικτική είναι και η εικόνα των 13 νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης (6/8) εκ των οποίων τα έξι δεν είχαν παρουσιάσει συμπτώματα του ιού.

«Επομένως, όσα περισσότερα δείγματα λάβουμε ακόμη και από τυχαίο πληθυσμό θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε τον βαθμό μετάδοσης του ιού. Η διαφορετική μεθοδολογία με τρόπο ώστε ν' αυξηθεί η αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Προηγούμενως έγινε δημόσια κάλεσμα στο κοινό για να σπεύσει στους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Υπήρξαν αρκετοί που είχαν έλθει σε επαφή με κρούσματα και ήθελαν να ελεγχθούν, ήταν πιο υψηλού κινδύνου όσοι πήγαιναν να κάνουν το τεστ», σημειώνει η κ. Κολιού.

Τα κρούσματα που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες αφορούν κυρίως νέα άτομα μέχρι 40 ετών που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Αυτό είναι το καίριο σημείο που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς αυτά τα άτομα μπορεί να μεταδίδουν εν αγνοία τους τον ιό.

Το ζήτημα των ασυμπτωματικών ατόμων το οποίο κορυφώνει τις ανησυχίες τέθηκε και κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης που παραχώρησαν την Πέμπτη (6/8) τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, δρ Λεόντιος Κωστρίκης και δρ Ζωή Πανά οι οποίοι έκαναν έκκληση προς όλους να τηρούν τα μέτρα προστασίας «διότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να μας στοιχίσει το επόμενο διάστημα και ανθρώπινες ζωές».

Συντονισμός με την Ελλάδα

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της σύσκεψης της επιδημιολογικής ομάδας με τον Υπουργό Υγείας αποφασίστηκε η σύσταση υπο-ομάδας από την επιστημονική επιτροπή η οποία θα συνεργαστεί με την αντίστοιχη επιδημιολογική ομάδα της Ελλάδας με στόχο να υπάρξει καλύτερος συντονισμός και ανάλυση της κατάστασης έπειτα από τηναπόφαση για μετακίνηση της χώρας από την Κατηγορία Α στην Κατηγορία Β. Υπενθυμίζεται ότι σχετικά με το ζήτημα εκφράστηκαν διαφωνίες για την μετακίνηση εκ μέρους μελών της επιστημονικής ομάδας. Το θέμα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση και δεν αποκλείεται στο επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρξει αλλαγή δεδομένων με την Ελλάδα να επανέρχεται στην Κατηγορία Α ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Άντρης Θρασυβούλου

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X