ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κρούσματα, μέτρα και 4η δόση - Τι σημαίνει η έξαρση Covid-19

Τι ανέφερε μιλώντας στη Διασπορά Ειδήσεων η δρ. Ζωή-Δωροθέα Πανά

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η αυξανόμενη επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας απόρροια της έξαρσης κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και στην Κύπρο δημιουργεί ανεπαίσθητα ανησυχία και ερωτηματικά αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι. Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται η αύξηση, το πόσο ανησυχεί την επιδημιολογική ομάδα, το αντίκτυπο των υπομεταλλάξεων σε μικρά παιδιά και ο δισταγμός των ευάλωτων για την 4η δόση τέθηκαν στο μικροσκόπιο της εκπομπής της Οριάνας Παπαντωνίου «Διασπορά Ειδήσεων».

Αρμόδια για ν’απαντήσει στα ερωτήματα και τις ανησυχίες η Ειδική Παιδίατρος, Λέκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά που θέλησε να δώσει την πραγματική εικόνα για το σήμερα αλλά και το αύριο αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Επιβεβαίωσε αρχικά την αύξηση νέων μολύνσεων αλλά και επαναλοιμώξεων κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε χώρους μεγάλου συγχρωτισμού ή διασκέδασης κάνοντας λόγο για υπερμεταδοτικές μεταλλάξεις διασαφηνίζοντας όμως ότι δεν παρατηρείται η αντίστοιχη αύξηση σοβαρά νοσούντων, ασθενών που εισάγονται σε ΜΕΘ και κατ’επέκταση θανάτων.

Αυτό οφείλεται από τη μία στη φυσική νόσηση που έχει αναπτύξει μερίδα του πληθυσμού και στα ηπιότερα χαρακτηριστικά των υπομεταλλάξεων (ΒΑ5 και ΒΑ4) και από την άλλη στο γεγονός ότι έχει αναπτυχθεί η τεχνογνωσία, η εμπειρία αλλά και τα εργαλεία που έχουν οι ειδικοί ενώπιον τους.

Η αύξηση μάλιστα περιστατικών σε παιδιά και το κατά πόσο οι υπόπαραλλαγές «χτυπούν» περισσότερο αυτή την ηλικιακή ομάδα η Λέκτορας του Ευρ. Πανεπιστημίου ανέφερε πως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει υπογραμμίζοντας όμως πως η έντονη δραστηριότητα πλέον αυτών των ηλικιακών ομάδων καθιστά ευκολότερο το να μολυνθούν. Η συμπτωματολογία εστιάζεται σε έντονους πονοκεφάλους, υψηλό πυρετό -κατά τις πρώτες μέρες- και κόπωση ενώ εντοπίζεται επίσης πονόλαιμος, μπούκωμα και σε λιγότερες περιπτώσεις προσβολή του γαστρεντερικού. Παρά τα αυξημένα περιστατικά δεν νοσούν σοβαρότερα για να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη ή είσοδο σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η δυσπιστία ή ο δισταγμός μεγάλης μερίδας ευάλωτων ή ηλικιωμένων για την 4η δόση με αιτιολόγηση την αναμονή των νέων προσαρμοσμένων εμβολίων τέθηκε ενώπιον της δρ Ζωής-Δωροθέας Πανά με την ίδια να διευκρινίζει πως τόσο τα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια όσο και τα προσαρμοσμένα που αναμένονται τον Σεπτέμβριο μπορεί να είναι φύσει αδύνατον να καλύψουν κάθε υπομετάλλαξη και παραλλαγή, όλα όμως προφυλάσσουν επαρκώς από τη σοβαρή νόσηση.

Στο πρακτικό κομμάτι του ερωτήματος τόνισε πως τα άτομα υψηλού κινδύνου -είτε ηλικιακά είτε με βάση το ιατρικό τους ιστορικό- θα πρέπει να ολοκληρώσουν το εμβολιαστικό τους σχήμα. Δεν απέκλεισε μάλιστα την δημιουργία στρατηγικής επανεμβολιασμού για το φθινόπωρο και το χειμώνα ενώ δε θέλησε να προβεί σε προβλέψεις για λήψη μέτρων μετά το πέρας του καλοκαιριού διαμηνύοντας πως κάθε φάση της πανδημίας είναι διαφορετική.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση