ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κύπρος: Εμβολιάζονται για γρίπη, γυρίζουν την πλάτη στον κορωνοΐό (ηχητικό)

Μόλις 19% του πληθυσμού άνω των 60 ετών έσπευσε για χορήγηση του επικαιροποιημένου εμβολίου

Η αύξηση των κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες, οι επιδημιολογικοί δείκτες της Κύπρου καθώς και το τι μέλλει γενέσθαι τον χειμώνα που πλησιάζει ήταν μερικά από τα θέματα που έθεσε η παρουσιάστρια της ραδιοφωνικής εκπομπής «Διασπορά Ειδήσεων» Οριάνα Παπαντωνίου στον Δρα Πέτρο Καραγιάννη.

Ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής ερωτηθείς για τις αναφορές και το καμπανάκι κινδύνου που έκρουσε η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου επιβεβαίωσε πως η πλειοψηφία των περιστατικών αφορά άτομα μεγαλύτερων ηλικιών κάτι που αντικατοπτρίζεται και από την διάμεση ηλικία των θανάτων.

Παρ’όλα αυτά ανέφερε πως στην Κύπρο παρατηρείται μία στασιμότητα στους επιδημιολογικούς δείκτες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη που παρουσιάζει αυξητική τάση, και ιδιαίτερα τις βόρειες χώρες όπου οι χειμερινοί μήνες έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους.

Κληθείς να σχολιάσει για τον βαθμό ετοιμότητας αλλά και την άνεση του να αντιμετωπίσουμε πλέον τον συνδυασμό της εποχικής γρίπης με τον Covid-19 ο Δρ Καραγιάννης επιβεβαίωσε το κύμα εφησυχασμού αναφέροντας πως ενώ παρατηρεί αρκετό κόσμο να προσέρχεται για να εμβολιαστεί κατά της γρίπης, το ίδιο δε συμβαίνει με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορωνοιού διακρίνοντας διστακτικότητα. Αναφέρθηκε μάλιστα στα στοιχεία που παρέθεσε το Υπουργείο Υγείας τονίζοντας το γεγονός πως μόλις 19% των ατόμων άνω των 60 ετών προχώρησαν στην ενισχυτική δόση.

Υπογράμμισε πως σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις του ECDC υπάρχουν 3 στελέχη που θεωρούνται υπερμεταδοτικά -ακόμη μεταδοτικότερα και από την Όμικρον- λέγοντας πως φαίνεται τα συγκεκριμένα να διαφεύγουν αποτελεσματικότερα της ανοσίας. Καταλήγοντας υπενθύμισε πως τα εμβόλια αποτρέπουν από την βαριά νόσηση ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο «άγνωστο» του long covid και τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση