ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λ. Κωστρίκης: Αναμένονται μηδενικά κρούσματα αρχές Μαΐου (ηχητικό)

Απαραίτητη προϋπόθεση να παραμείνουν εντός Απριλίου οι ίδιες συνθήκες με τα μετρά και τα εισαγόμενα κρούσματα

Newsroom K

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει για τα καλά τις ζωές όλων μας και τα ερωτήματα που προκύπτουν καθημερινά είναι πολλά. Τα στοιχεία δείχνουν πως η Κύπρος βαδίζει στο σωστό δρόμο, όμως όπως λένε οι ειδικοί η μάχη δεν έχει τελειώσει και δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε χαλάρωση. Στο πλαίσιο αυτό ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης  καθηγητής στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, παραχώρησε δηλώσεις στον ΣΠΟΡ FM 95.0 και στην εκπομπή «Κάνε Παιχνίδι» με τους Δημήτρη Χριστοφόρου και Ονησίφορο Σταύρου.

Τα κυριότερα σημεία:

Για την καμπύλη του κορωνοϊού και πως είναι ο τρόπος παρακολούθησης της: «Η επιδιμιολογική καμπύλη είναι μια καμπύλη που σχηματίζεται αν βάλεις τον αριθμό των κρουσμάτων κάθε μέρα. Αν πάρεις το ύψος και ενώσεις την κορυφή ή έστω όλα τα σημεία δημιουργείς μια καμπύλη. Εδώ όμως είναι μια λεπτομέρεια που πρέπει να καταλάβουν οι ακροατές. Όταν ανακοινώνουμε τα κρούσματα της ημέρας μπορεί τα τεστ να έχουν ληφθεί πριν από 3-4 μέρες, άρα ο πιο σωστός τρόπος να δεις την καμπύλη είναι να βάλεις κάτω την ημερομηνία λείψεις των δειγμάτων. Η καμπύλη αυτή έχει μια κλίση και είναι σαν βουνό και όπως ανεβαίνει αναμένεται να κατέβει με τον ίδιο συμμετρικό τρόπο. Αυτή την στιγμή φαίνεται πως στην Κύπρο είχαμε κορύφωση την 1η Απριλίου».

Πότε θα φύγει: «Αν δει κανείς τη καμπύλη θα πει πως ξεκινήσαμε αρχές του Μάρτη, και φθάσαμε στην κορύφωση αρχές Απρίλη, άρα χοντρά μπορούμε να πούμε πως περίπου αρχές του Μάη ίσως φύγει. Βέβαια σε αυτό παίζουν ρόλο τα μέτρα, αν δεν έχουμε κρούσματα απ’ το εξωτερικό και αν συνεχίσουμε έτσι». Επομένως αν μείνουν όλα τα ίδια, όπως τόνισε ο κ. Κωστρίκης, η αναμενόμενη χρονική διάρκεια για να κατέβουμε πίσω στα επίπεδα των μηδενικών κρουσμάτων είναι αρχές Μαΐου.

Για τα μέτρα και πότε θα φύγουν: «Όταν φθάσουμε σε μια περίοδο με 3-4 μέρες και μηδέν κρούσματα, τότε ίσως θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την λήψη αποφάσεων για άρση περιοστεϊκών μέτρων σιγά σιγά».

Για το ανοσία της αγέλης: «Διαφωνώ με τη θεωρία αυτή. Έχει επιστημονική βάση αλλά δεν εμβολιάζεις μια κοινωνία με θανατηφόρο ιό για να φύγει το 3% του πληθυσμού. Αυτό είναι έγκλημα για εμένα. Αντιλαμβάνομαι πλήρως την επιστήμη της αλλά αυτό το κάνεις με ένα μη θανατηφόρο ιό».

Για τις ιατρικές μάσκες: «Υπάρχουν διάφορες απόψεις για τις μάσκες. Η δική μου άποψη είναι πως η μάσκα είναι σημαντική να την φορά κάποιος άνθρωπος όταν πηγαίνει κάπου με άλλους ανθρώπους. Δηλαδή στην υπεραγορά έχει λογική γιατί αν φτερνιστεί κάποιος ίσως σε φθάσουν τα σταγονίδια αλλά στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι δεν έχει. Ο υπουργός υγείας λέει πως θα έρθουν σύντομα 9 εκατομμύρια μάσκες».

Ακούστε το ηχητικό: 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Οι πολλοί μετασεισμοί του προϋπολογισμού

«Κάποιοι σωστοί και ηθικοί άνθρωποι με ηγετικά προσόντα χρειάζονται σε αυτόν το τόπο να δημιουργήσουν ...»
Leon  |  10:48

Μ. Σαρρής: Τα ποσά ήταν μεγάλα, οι δεκασμοί μεγάλοι

«Συμπέρασμα. ΟΛΟΙ οι πολιτικοί μας αποδείχτηκαν φαύλοι της αρπαχτής. Απλά πράγματα.»
ΑΚΑ  |  09:30

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:28

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:27

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα λίστα σημείων για rapid test

Νέα λίστα σημείων για rapid test

Οι πολίτες θα ενημερώνονται για το αποτέλεσμα της εργαστηριακής τους εξέτασης με γραπτό μήνυμα εντός 24 ωρών, αλλά και γραπτώς, ...
Newsroom K
 |  ΥΓΕΙΑ
Τα γραπτά μηνύματα είναι άγνωστο εάν στο τέλος του μήνα θα καταργηθούν

Με το σταγονόμετρο η άρση του lockdown

Ετοιμάζεται το πλαίσιο αποκλιμάκωσης των μέτρων από τον Φεβρουάριο με την προϋπόθεση να συνεχισθεί η ημερήσια επιδημιολογική ...
Του Απόστολου Τομαρά
 |  ΥΓΕΙΑ