ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:35
 

Λ. Κωστρίκης: Αναμένονται μηδενικά κρούσματα αρχές Μαΐου (ηχητικό)

Απαραίτητη προϋπόθεση να παραμείνουν εντός Απριλίου οι ίδιες συνθήκες με τα μετρά και τα εισαγόμενα κρούσματα

Newsroom K

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει για τα καλά τις ζωές όλων μας και τα ερωτήματα που προκύπτουν καθημερινά είναι πολλά. Τα στοιχεία δείχνουν πως η Κύπρος βαδίζει στο σωστό δρόμο, όμως όπως λένε οι ειδικοί η μάχη δεν έχει τελειώσει και δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε χαλάρωση. Στο πλαίσιο αυτό ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης  καθηγητής στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, παραχώρησε δηλώσεις στον ΣΠΟΡ FM 95.0 και στην εκπομπή «Κάνε Παιχνίδι» με τους Δημήτρη Χριστοφόρου και Ονησίφορο Σταύρου.

Τα κυριότερα σημεία:

Για την καμπύλη του κορωνοϊού και πως είναι ο τρόπος παρακολούθησης της: «Η επιδιμιολογική καμπύλη είναι μια καμπύλη που σχηματίζεται αν βάλεις τον αριθμό των κρουσμάτων κάθε μέρα. Αν πάρεις το ύψος και ενώσεις την κορυφή ή έστω όλα τα σημεία δημιουργείς μια καμπύλη. Εδώ όμως είναι μια λεπτομέρεια που πρέπει να καταλάβουν οι ακροατές. Όταν ανακοινώνουμε τα κρούσματα της ημέρας μπορεί τα τεστ να έχουν ληφθεί πριν από 3-4 μέρες, άρα ο πιο σωστός τρόπος να δεις την καμπύλη είναι να βάλεις κάτω την ημερομηνία λείψεις των δειγμάτων. Η καμπύλη αυτή έχει μια κλίση και είναι σαν βουνό και όπως ανεβαίνει αναμένεται να κατέβει με τον ίδιο συμμετρικό τρόπο. Αυτή την στιγμή φαίνεται πως στην Κύπρο είχαμε κορύφωση την 1η Απριλίου».

Πότε θα φύγει: «Αν δει κανείς τη καμπύλη θα πει πως ξεκινήσαμε αρχές του Μάρτη, και φθάσαμε στην κορύφωση αρχές Απρίλη, άρα χοντρά μπορούμε να πούμε πως περίπου αρχές του Μάη ίσως φύγει. Βέβαια σε αυτό παίζουν ρόλο τα μέτρα, αν δεν έχουμε κρούσματα απ’ το εξωτερικό και αν συνεχίσουμε έτσι». Επομένως αν μείνουν όλα τα ίδια, όπως τόνισε ο κ. Κωστρίκης, η αναμενόμενη χρονική διάρκεια για να κατέβουμε πίσω στα επίπεδα των μηδενικών κρουσμάτων είναι αρχές Μαΐου.

Για τα μέτρα και πότε θα φύγουν: «Όταν φθάσουμε σε μια περίοδο με 3-4 μέρες και μηδέν κρούσματα, τότε ίσως θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την λήψη αποφάσεων για άρση περιοστεϊκών μέτρων σιγά σιγά».

Για το ανοσία της αγέλης: «Διαφωνώ με τη θεωρία αυτή. Έχει επιστημονική βάση αλλά δεν εμβολιάζεις μια κοινωνία με θανατηφόρο ιό για να φύγει το 3% του πληθυσμού. Αυτό είναι έγκλημα για εμένα. Αντιλαμβάνομαι πλήρως την επιστήμη της αλλά αυτό το κάνεις με ένα μη θανατηφόρο ιό».

Για τις ιατρικές μάσκες: «Υπάρχουν διάφορες απόψεις για τις μάσκες. Η δική μου άποψη είναι πως η μάσκα είναι σημαντική να την φορά κάποιος άνθρωπος όταν πηγαίνει κάπου με άλλους ανθρώπους. Δηλαδή στην υπεραγορά έχει λογική γιατί αν φτερνιστεί κάποιος ίσως σε φθάσουν τα σταγονίδια αλλά στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι δεν έχει. Ο υπουργός υγείας λέει πως θα έρθουν σύντομα 9 εκατομμύρια μάσκες».

Ακούστε το ηχητικό: 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Για όλα φταίνε οι τράπεζες

«Βασικά η ευθύνες βαραίνουν την ΚΤΚ της οποίας η εκάστοτε διοικητές ήταν για τα κατσαρα.,.»
Αρμαγεδών  |  17:03

#PoliticsBlog Το Plan B του Νίκαρου, οι μετοχές του Πετρίδη και ο θυμωμένος πρίγκιπας 

«Κάποιοι πολιτικοί να αφήσουν τα προσωπικά τους τερτίπια και να στεφτούν το καλό του τόπου για να μην ...»
Leon  |  12:17

#PoliticsBlog Το Plan B του Νίκαρου, οι μετοχές του Πετρίδη και ο θυμωμένος πρίγκιπας 

«Η βουλή των λαϊκιστών Πορδίκη, Καμένης, Ελαμάκια και συνεργατιστή κλέφτη Κουλία- ΕΔΕΚ & ΔΗΚΟ βυθίζουν ...»
Αρμαγεδών  |  11:25

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  17:39

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Είναι βραβευμένη και πιστοποιημένη διεθνώς και πληροί τις βασικές απαιτήσεις όλων των σχετικών Ευρωπαϊκών Οδηγιών Ιατρικών Συσκευών.

My Digital Doctor: Η νέα εφαρμογή ελέγχου ιατρικών συμπτωμάτων με τεχνολογία Artificial Intelligence ειδικά για το πελατολόγιο της Universal Life!

H εφαρμογή είναι η πρώτη που επικυρώθηκε επιστημονικά και παρουσίασε 91% ακρίβεια στην αξιολόγηση ιατρικών συμπτωμάτων σύμφωνα ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΥΓΕΙΑ
X