ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Live - Αρνητικά και τα 152 δείγματα

Αναβάλλονται οι εκδηλώσεις συνάθροισης άνω των 75 ατόμων σύμφωνα με τον Υπουργό

Newsroom K

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας αναστέλλεται η λειτουργία σχολείων στην επαρχία Λευκωσίας ο κατάλογος των σχολείων θα δοθεί εντός της ημέρας από το Υπουργείο Παιδείας, προσθέτοντας ότι είναι εκατοντάδες τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον 64χρονο γιατρό, έτσι αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή λειτουργίας συγκεκριμένων σχολείων στην επαρχία Λευκωσίας. Ερωτηθείς για το θέμα του εκκλησιασμού, ο Υπουργός επανέλαβε την απόφαση για απαγόρευση των εκδηλώσεων άνω των 75 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου και του εκκλησιασμού.

22:16 - Κατεχόμενα: Επιστροφή τουριστών στη Γερμανία

21:43 - Δέσμευση για στήριξη της οικονομίας από τους 27 της ΕΕ

21:02 - Τα τέσσερα μέτρα του ΥΠΑΜ για τον κορωνοϊό

20:50 - Μέτρα για σκοπούς υγειονομικής προστασίας λαμβάνει και το Γραφείο του Π. Ιωάννου

20:25 - ΚΕΒΕ: Ζητά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

18:56 - Κλείνουν τα τρία ιδιωτικά πανεπιστήμια στη Λευκωσία

18:45 - Κλείνει για 48 ώρες το ΓΝ Λεμεσού 

18:15 - Η λίστα των σχολείων που κλείνουν

17:28 - Οι πολίτες να επικοινωνούν με το 1420 μόνο για αναφορά συμπτωμάτων ενδεχόμενης προσβολής από κορωνοϊό

Το Υπουργείο Υγείας και η Υπηρεσία Ασθενοφόρων απευθύνουν έκκληση στο κοινό όπως χρησιμοποιεί με φειδώ τον τηλεφωνικό αριθμό 1420, ο οποίος βρίσκεται στη διάθεσή τους μόνο για την αναφορά συμπτωμάτων και όχι για πληροφορίες.

17:05 - Και τα 152 δείγματα επαφών κρούσματος κορωνοϊού είναι αρνητικά

17:00 -  Σε αυτοπεριορισμό Περδίκης και άλλα μέλη των Οικολόγων

Σε αυτοπεριορισμό για προληπτικούς λόγους θα παραμείνουν τις επόμενες 14 μέρες ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης, όπως επίσης και άλλα μέλη της αποστολής που την περασμένη εβδομάδα είχαν μεταβεί στην Ελλάδα για σειρά εκδηλώσεων, αναφέρει σε ανακοίνωση το Κίνημα.

16:56 - Διαβάστε ποιες εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί μέχρι αυτή την ώρα

16:33 - Νέες οδηγίες για τους ταξιδιώτες για τον κορωνοϊό

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει τους πολίτες ότι αναθεώρησε τις οδηγίες για τα άτομα που έχουν ταξιδέψει τις τελευταίες 14 μέρες

16:19 - ΕΕ: Αντιμετώπιση πιθανών επιπτώσεων του COVID-19 στην παροχή φαρμάκων

15:58 - Την Τετάρτη η επίσημη τοποθέτηση της Ι. Συνόδου για κλείσιμο των εκκλησιών

15:54 - Κλείνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου

15:30 - Αυτά είναι μέτρα της Κυβέρνησης για τον κορωνοϊό

Με μήνυμα του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ενημέρωσε για την αναστολή των μαθημάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου για περίοδο δύο εβδομάδων, από αύριο 11 Μαρτίου 2020 μέχρι και τις 25 Μαρτίου 2020

15:23 - Η ΕΔΕΚ σεβόμενη την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ακυρώνει όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις πέραν των 50 ατόμων, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η διάδοση του κορωνοϊού.

15:23 - Ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πριν το υπουργικό συμβούλιο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του τον ενημέρωσε για το κρίσιμο της κατάστασης αλλά και για την λήψη αυστηρών μέτρων ούτως ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού. Υπενθυμίζεται πως στο υπουργικό συμβούλιο λήφθηκε η απόφαση να απαγορευθούν οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους όπου θα βρίσκονται πάνω από 75 άτομα

15:14 Περδίος: Στασιμότητα στις κρατήσεις Μάρτιο και Απρίλιο

«Οι κρατήσεις πήγαιναν πολύ καλά, αλλά τις τελευταίες δύο βδομάδες παρατηρείται στασιμότητα, επηρεάζοντας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο» ανέφερε σε δικές του δηλώσεις ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος. Τόνισε πως «θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τις ζημιές, καθώς αναμένεται παγκόσμια πτώση της τάξης του 3%. Έχουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολη χρονιά και πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά, για να περιορίσουμε την ζημιά. Η κατάσταση είναι μεταβαλλόμενη, γι' αυτό δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις. Δεν αρκούν πέντε μήνες για να κερδηθεί το χαμένο έδαφος, από την στιγμή που έχουν επηρεαστεί οι μήνες Μάρτιος, Απρίλιος και Μάιος».

15:06 - Υπουργός Παιδείας - Κρίθηκε σκόπιμη η τριήμερη αναστολή σχολείων στην Λευκωσία.

Κρίθηκε σκόπιμη εξαιτίας των ερευνών που γίνονται για ένα ύποπτο κρούσμα. Ακολούθως, αναλόγως των εξελίξεων, θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. «Όλα τα σχολεία της περιοχής της Λευκωσίας, όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά, θα αφορά το μέτρο της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας ενώ αναβάλλεται και η παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι δεν θα επηρεαστούν τα σχολεία σε απομακρυσμένες περιοχές. 

14: 50 - Υπουργός Υγείας: Τα παιχνίδια πρωταθλήματος θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών. Αναβάλλονται ακόμα οι εκδηλώσεις συνάθροισης άνω των 75 ατόμων, μέχρι τις 31 Μαρτίου.

14:45 - ΟΕΛΜΕΚ: Ζητούν κλείσιμο σχολείων λόγω κορωνοϊού

14:23 - Μέλημα μου οι ασθενείς και η οικογένειά μου δηλώνει στην «Κ» ο 64χρονος γιατρός

13:50 Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, τα 37 από τα 150 δείγματα ατόμων τα οποία ήρθαν σε επαφή με τον 64χρονο είναι αρνητικά. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν κατά την διάρκεια της ημέρας. Ανάμεσα στα δείγματα που εξετάστηκαν ήταν και μερικά νοσηλευτών. Το ένα από τα αρνητικά δείγματα ανήκει σε ασθενή. Τα υπόλοιπα σε νοσηλευτές.

13:36 Πραγματοποιείται στις 14:00 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου άσκηση προσομοίωσης για τον χειρισμό κατάστασης έκτακτης ανάγκης σχετικά με τον κορωνοϊό. Την άσκηση θα παρακολουθήσει και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη.

Όπως πληροφορείται η "Κ", το ΓΝ Αμμοχώστου έχει επιλεγεί ως το νοσοκομείο αναφοράς, καθώς θεωρείται κτηριολογικά κατάλληλο. Επίσης, έχει μικρότερη χωρητικότητα σε κλίνες, καθιστώντας την διαχείριση μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης ευκολότερη.

13:13 - «Easy Jet»: Πραγματοποιούνται κανονικά οι πτήσεις στο Μιλάνο σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εκτός από μια πτήση που ήταν προγραμματισμένη για αύριο έχει ακυρωθεί λόγω κορωνοϊού

12:42 – Κλειστά μέχρι τις 16 Μαρτίου τα σχολεία στα κατεχόμενα

12:40 - Συνεχίζεται κανονικά η λήψη δειγμάτων από επαφές του γιατρού

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), Πάμπος Χαριλάου διαβεβαίωσε ακόμα ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην Καρδιοχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό

12:11 Τελικά, ακυρώθηκε το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Αυστρία, εξαιτίας των εξελίξεων που αφορούν στην εξάπλωση του κορωνοϊού

12:08 Προς δραστικά μέτρα η κυβέρνηση

Δραστικά μέτρα αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση μετά και την επιβεβαίωση δύο κρουσμάτων κορωνοϊού. Αυτή τη στιγμή το υπουργικό συμβούλιο ενημερώνεται για το περιστατικό με τον 64χρονο γιατρό και σύμφωνα με έγκυρες πηγές αναμένονται δραστικά μέτρα από την κυβέρνηση για πρόληψη.

11:19 Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος: Απαράδεκτος ο διασυρμός ασθενή

Ύψιστες προτεραιότητες αποτελούν η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση κοινού και επαγγελματιών υγείας, όπως επίσης και η μέγιστη προσοχή στην προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς του νέου κορωνοϊού –SARS-Cov-2, που πλέον βρίσκεται εντός των πυλών, με την επιβεβαίωση των δύο πρώτων κρουσμάτων στην Κύπρο, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, θεωρεί εξίσου σημαντική την άσκηση του θεσμικού του ρόλου, ως προς την αναχαίτιση του αχρείαστου πανικού αλλά ταυτόχρονα και της άδικης και ατεκμηρίωτης στοχοποίησης ασθενών, ευρύτερα.

Είναι δε, απαράδεκτος ο οποιοσδήποτε διασυρμός, ασθενή που έτυχε να είναι επαγγελματίας υγείας, ο οποίος με επαγγελματική ευσυνειδησία και επιστημονική γνώση και αξιοπρέπεια, ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή φροντίζοντας τους ασθενείς του. Ο ίδιος είχε τηρήσει όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες.

11:06 - Τρία ξενοδοχεία στα κατεχόμενα τέθηκαν σε καραντίνα

Τρία ξενοδοχεία στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ένα εκ των οποίων το ξενοδοχείο Σάλαμις, τέθηκαν σήμερα σε καραντίνα, μετά και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, στα κατεχόμενα, που αφορά σε γυναίκα τουρίστρια από τη Γερμανία.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του ο «υφυπουργός» υγείας Αλί Τσαϊγκούρ είπε ότι ο λόγος που τέθηκαν τα τρία ξενοδοχεία σε καραντίνα είναι γιατί τα άτομα που συνταξίδευσαν με την τουρίστρια διαμένουν στα τρία αυτά ξενοδοχεία.

10:39 - Σκέψεις για «κεκλεισμένων των θυρών» στο ποδοσφαιρο

Όπως πληροφορείται η ιστοσελίδα 24sports, πρόθεση του Υπουργείου Υγείας μεταξύ άλλων μέτρων που θα προτείνει και θα εξεταστούν από το Υπουργικό Συμβούλιο είναι και η διεξαγωγή των αγώνων ποδοσφαίρου κεκλεισμένων των θυρών.

Προς το παρόν τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο καθώς η Κυβέρνηση εξετάζει συνολικά τον τρόπο αντίδρασης της απέναντι στον κορωνοϊό, ωστόσο είναι σίγουρο ότι μεταξύ άλλων θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να κλείσουν οι θύρες των γηπέδων για το κοινό έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση.

10:36 -  Αναστολή λειτουργίας για 48 ώρες για την  Ιατρική Σχολή  του Πανεπιστημίου Κύπρου σύμφωνα με τον Πρύτανη της σχολής 

 10:24 - Έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας για τα σχολεία μετά και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην συνάδελφο Άντρη Θρασυβούλου ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων, Σωτήρης Χριστοφή, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο παιδείας με του γονείς να ζητούν το κλείσιμο των σχολείων. 

10:06 - Μαρία Κολιού: Άτομα που εμπίπτουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου οι ασθενείς της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής

Την ανησυχία, εκτός από την ίδια την άφιξη του νέου κορωνοϊού και στην Κύπρο, εντείνει το γεγονός ότι ο ένας εκ των ασθενών είναι ο Διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Χρυσόστομος Κόκκινος. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ 

09:57 Ανεβαίνει το πετρέλαιο - Σημάδια σταθεροποίησης στις ασιατικές αγορές.

Μετά από μια τραγική Δευτέρα, όπου σημαδεύτηκε από το ξεκίνημα ενός πολέμου τιμών στο πετρέλαιο, μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, αλλά και μαζικές πωλήσεις μετοχών στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου, η Τρίτη ξημέρωσε με κάποια σημάδια «επιστροφής της λογικής» όπως σχολίασαν αναλυτές.

Οι ασιατικές αγορές φαίνεται να σταθεροποιούνται με ελαφριά άνοδο στις περισσότερες από αυτές ενώ το πετρέλαιο σημειώνει ανάκαμψη με το Μπρεντ να είναι πάνω από τα 35 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια ώρα τα «future stocks» στο αμερικανικό χρηματιστήριο σημειώνουν σημαντική ανάκαμψη μέχρι στιγμής.

09:41 - «Απαγόρευση εισόδου» στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Μετά από συνεδρία το Υπουργείο Υγείας, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) ενεργοποίησαν άμεσα τα πρωτόκολλα.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού, εισαγωγές και χειρουργεία όλων των ειδικοτήτων ακυρώνονται για τις επόμενες 48 ώρες, οπότε και θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση.

Επίσης η Καρδιοχειρουργική Κλινική αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία της και σταδιακά όλοι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς θα λαμβάνουν εξιτήριο βάσει της κλινικής τους κατάστασης.

Πάντως επισκέπτες και ασθενείς που δεν γνωρίζουν για τα νέα μέτρα, προσέρχονται στο Νοσοκομείο ωστόσο ενημερώνονται ότι υπάρχει καραντίνα και αποχωρούν. Όλοι φέρουν μάσκες. Στις εισόδους του ΓΝ Λευκωσίας υπάρχουν ταμπέλες που ενημερώνουν για τα μέτρα. Επίσης ειδικά συνεργεία προχωρούν σε απολύμανση των χώρων του Νοσοκομείου.

Όλο το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, πλην αυτού της καρδιοχειρουργικής κλινικής, βρίσκεται στις θέσεις του.

Φωτογραφίες σήμερα το πρωί από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας δείχνουν ότι άρχισαν να εφαρμόζονται τα όσα ανέφερε πιο πάνω η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας. Στην είσοδο έχει τοποθετηθεί ειδική σήμανση η οποία αναγράφει «απαγορεύεται η είσοδος προσωρινά μέτρα ασφαλείας».

09:30 Λεωνίδας Φυλακτού – Είναι ευαίσθητο τέστ

Σε δηλώσεις του επίσης στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Λεωνίδα Φυλακτού ανέφερε πως το προσωπικό του ινστιτούτου ήταν παρόν όλη τη νύχτα. «Τα αποτελέσματα της χθεσινής μέρας βγήκαν αρνητικά. Περιμέναμε τα νέα δείγματα από τα μεσάνυχτα και ήρθαν στις 03:00 το πρωί. Είναι 152 δείγματα από του εργαζόμενους του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας όπως είπε ο υπουργός. Αμέσως άρχισε η δουλειά, η καταγραφή η επεξεργασία και προχωρούμε».

Ερωτηθείς εάν το ινστιτούτο τα βγάζει πέρα, τόνισε πως «έχουμε πλάνο και ελπίζω οι εξετάσεις των δειγμάτων να ολοκληρωθούν σύντομα, με κάθε επιφύλαξη φυσικά, γιατί πρόκειται για εξειδικευμένες εξετάσεις, θέλουν προσοχή και πρέπει να περάσουν από ποιοτικό έλεγχο». Την ίδια στιγμή σημείωσε πως είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το χρονικό διάστημα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, εκφράζοντας την ελπίδα πως κάποια από αυτά θα ολοκληρωθούν σήμερα το πρωί και τα υπόλοιπα εντός της ημέρας. Ερωτηθείς για το πρώτο κρούσμα το οποίο πρόκειται για 25χρονο ο οποίος υποβλήθηκε σε εξετάσεις και ήταν αρνητικές αρχικά, ο κ. Φυλακτού διευκρινίζει ότι «υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση. Δεν είχε γίνει εργαστηριακό τεστ. Πολύ πιθανόν η αρχική εξέταση να ήταν κλινική. Οι εργαστηριακή εξέταση έγινε μια φορά. Θα μπορούσε να βγει αρνητικό εάν ο ιός δεν είχε αναπτυχθεί. Είναι ευαίσθητο το τεστ».

Πρώτο κρούσμα και στα κατεχόμενα σε καραντίνα ξενοδοχείο*Φωτογραφία από yeniduzen

08:39 Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Bayrak» μεταδίδει ότι το πρώτο περιστατικό κορωνοϊού εμφανίστηκε στα κατεχόμενα. Πρόκειται για 65χρονο Γερμανίδα τουρίστρια που έφτασε το βράδυ της Κυριακής στα κατεχόμενα από την πόλη Balingen της Γερμανίας με γκρουπ 30 ατόμων. Το βράδυ της Δευτέρας η τουρίστρια παρουσίασε ψηλό πυρετό και τέθηκε σε απομόνωση για να της γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων βγήκαν σήμερα το πρωί και κατέδειξαν ότι είναι θετική στον Covid-19. Το γκρουπ των τουριστών ταξίδεψε από την Γερμανία με την αεροπορική εταιρεία Northern Travel και μεταφέρθηκε σε ξενοδοχείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Το ξενοδοχείο τέθηκε σε απομόνωση και παρακολουθείται. Όπως μεταδίδεται, η γενική κατάσταση της ασθενούς είναι καλή και η νοσηλεία της συνεχίζεται. Σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει ενημέρωθεί η Τεχνική Επιτροπή από τ/κ.

*Εικόνα από χάρτη τον Center for Systems Science and Engineering (CSSE) του Johns Hopkins University (JHU)

07:50 Κόκκινος: Με αποθάρρυναν να υποβληθώ σε συγκεκριμένη εξέταση

Μιλώντας στον «Φιλελεύθερο», ο Χρυσόστομος Κόκκινος, διευθυντής της καρδιοχειρουργικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, επισήμανε πως στις 3 Μαρτίου επέστρεψε από το Λονδίνο χωρίς να παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα, και τις επόμενες ημέρες διαχειρίστηκε πολλά καρδιοχειρουργικά περιστατικά.

Μετά από πέντε ημέρες, δηλαδή την Κυριακή 8/3 ένιωσε μυαλγίες τις οποίες απέδωσε, όπως είπε, στην υπερκόπωση της εβδομάδας και παρά το γεγονός ότι η Αγγλία δεν συγκαταλεγόταν στις χώρες υψηλού κινδύνου όταν αναχώρησε στις 3 Μαρτίου, καθώς ήταν μόνο 39 τα επιβεβαιωμένα περιστατικά, απευθύνθηκε άμεσα στους λοιμοξιολόγους του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, οι οποίοι όπως είπε, τον αποθάρρυναν να υποβληθεί στη συγκεκριμένη εξέταση. Τονίζει δε ότι υποβλήθηκε σε εξέταση κατόπιν δικής του επιμονής.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση