ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Lockdown και εμβόλια αποφορτίζουν την επιδημιολογική πίεση

Προς σταθεροποίηση ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων υποχωρούν οι εισαγωγές σε νοσοκομεία

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η κατακόρυφη μείωση που καταγράφουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα το σύνολο των επιδημιολογικών δεικτών, εκτός από ικανοποίηση δημιουργούν βάσιμες ενδείξεις πως τα μέτρα που λήφθηκαν μέσα στην πασχαλινή περίοδο αποδίδουν καρπούς. Για δεύτερη μέρα τα στοιχεία που δόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας δείχνουν μια τάση σταθεροποίησης των νέων κρουσμάτων, τα οποία τόσο στον αριθμό όσο και στο ποσοστό θετικότητας κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Σε επιστημονικό επίπεδο η σημαντική υποχώρηση των επιδημιολογικών δεικτών αποδίδεται στα μέτρα που λήφθηκαν πριν από το Πάσχα και που όπως φαίνεται τα δυο τελευταία εικοσιτετράωρα προκάλεσαν την υποχώρηση των νέων κρουσμάτων κάτω από τα τριακόσια, ενώ το ποσοστό θετικότητας από 1,4% έχει πέσει στο 0,33%. Σε πολιτικό επίπεδο επικρατεί αισιοδοξία τόσο για την μείωση των νέων κρουσμάτων αλλά κυρίως για την πτωτική τάση που καταγράφεται στις νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία, όπου και εδώ παρατηρείται μια σημαντική υποχώρηση των αριθμών. Σε πολιτικό και επιστημονικό επίπεδο οι επόμενες μέρες θεωρούνται κρίσιμες μιας και θα ξεκαθαρίσει πλήρως η τάση που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες. Τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 276 νέα περιστατικά (ποσοστό θετικότητας: 0,33%) επί συνόλου 83,418 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test). Αριθμός τεστ ιδιαίτερα μεγάλος.

Τα νοσοκομεία

Το άλλο θετικό συμπέρασμα που εξάγεται από την ανάγνωση των ημερήσιων επιδημιολογικών δεικτών αφορά το σύστημα υγείας. Την Κυριακή νοσηλεύονταν 224 ασθενείς COVID-19, εκ των οποίων οι 62 σε σοβαρή κατάσταση ενώ τη Δευτέρα ο αριθμός των νοσηλευόμενων υποχώρησε στους 207. Η μείωση που καταγράφεται αποδίδεται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα το οποίο μετά τις αναπροσαρμογές που έγιναν τρέχει με πιο γοργούς ρυθμούς. Από την Τρίτη 11 Μαΐου η εμβολιαστική πύλη θα είναι ανοιχτή για διευθέτηση ραντεβού ατόμων ηλικίας 27 και 28 ετών. Την Τετάρτη 12 Μαΐου σειρά θα πάρουν οι ηλικιακές ομάδες 25 και 26 ετών. Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι μέχρι τέλη Ιουνίου να έχει γίνει πραγματικότητα η εμβολιαστική κάλυψη του 65% του πληθυσμού τουλάχιστον με την 1η δόση. Ήδη στην Κύπρο έχει εμβολιαστεί με την 1η δόση ποσοστό 36,5% του πληθυσμού που δύναται να λάβει το εμβόλιο, ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (31,3%).

Οι επιδόσεις ανά επαρχία

Με βάση επίσημα στοιχεία Πάφος και Λευκωσία εμφανίζονται ως οι επαρχίες με τα μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμών.

Επαρχία Εμβολιαστική Κάλυψη (%)

-Λευκωσία 37,1

-Λεμεσός 34,6

-Λάρνακα 35,6

-Πάφος 40,1

-Αμμόχωστος 33,1

Τα rapid test

Ένα στοιχείο που ευθύνεται για την αισιοδοξία που επικρατεί σε πολιτικό και επιστημονικό επίπεδο είναι ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ημερήσιων τεστ που πραγματοποιούνται από την περασμένη Κυριακή, ένεκα και της χρήσης τους σε καθημερινές δραστηριότητες. Την περασμένη Κυριακή καταγράφηκε ρεκόρ τεστ τα οποία ξεπέρασαν τις 109 χιλιάδες. Η υποχρέωση για αρνητικό τεστ έχει εκτοξεύσει τον ημερήσιο αριθμό, με αποτέλεσμα το πρωί της Δευτέρας να προκληθούν προβλήματα τα οποία ωστόσο ομαλοποιήθηκαν προς το μεσημέρι. Κατά την διάρκεια της ημέρας δεν έλειψαν τα παράπονα από πολίτες ένεκα των καθυστερήσεων που προκάλεσαν ταλαιπωρία και λόγω των καιρικών συνθηκών. Το αυξημένο ενδιαφέρον για rapid test θα συνεχισθεί και τις επόμενες μέρες, ένεκα των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για τη χρήση τους στο μεγαλύτερο κομμάτι της ημερήσιας δραστηριότητας των πολιτών.

Με rapid test μόνο

- Χώρους εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, σνακ μπαρ, κοκ)

- Χώρους θρησκευτικής λατρείας

- Υπαίθρια και κλειστά θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες παραστατικών τεχνών ή θεαμάτων

- Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα λιανικού εμπορίου

- Κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμοι, βαφτίσεις και κηδείες

- Γυμναστήρια, σχολές χορού και σχολές άλλων αθλημάτων, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού

- Οίκους ευγηρίας, κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, δομές φιλοξενίας χρόνιων πασχόντων και άλλες κλειστές δομές

- Ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα

- Προεκλογικές συγκεντρώσεις σε θέατρα/αμφιθέατρα, χώρους εστίασης και οικίες

- Συνέδρια, εμπορικές εκθέσεις

- Καζίνο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση