ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τέλος οι μάσκες, ποιες οι εξαιρέσεις - Οι αποφάσεις του Υπ. Συμβουλίου

Όσα ανέφερε ο Υπ. Υγείας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε δηλώσεις προέβη μετά από νεότερη σχετική ενημέρωση του υπεύθυνου επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνου Αθανασίου ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα. Μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός Υγείας θα παραθέσει δηλώσεις ενώπιον δημοσιογράφων αναφορικά με τις συζητήσεις και αποφάσεις που άπτονται του οδικού υγεινομικού χάρτη για το φθινόπωρο. 

Όπως έχει λεχθεί και τις προηγούμενες ημέρες στο μικροσκόπιο τέθηκε το θέμα κατάργησης της ΄χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, η διενέργεια και η συχνότητα πραγματοποίησης τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου αλλά και το πρωτόκολλο επιστροφής των μαθητών σε σχολικές μονάδες και αίθουσες. 

Σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας οι αποφάσεις που σφραγίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο είναι οι ακόλουθες: 

α) από τις 31 Αυγούστου 2022, την αναστολή της υποχρέωσης για χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, εξαιρουμένων χώρων υψηλής επικινδυνότητας όπως νοσοκομεία, οίκοι ευγηρίας, κλειστές δομές ευπαθών ομάδων, χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας (εξωτερικά ιατρεία, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα, χημεία, κέντρα αποκατάστασης), φαρμακεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

• Συστήνεται η χρήση μάσκας σε χώρους συγχρωτισμού, σε άτομα που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και σε άτομα που συναναστρέφονται με άτομα υψηλού κινδύνου.

β) από τις 31 Αυγούστου 2022, την αύξηση της χωρητικότητας σε χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, εμπορικά κέντρα, εκκλησίες, χώρους θρησκευτικής λατρείας, συνέδρια, εμπορικές εκθέσεις, γήπεδα και καζίνο στο 100% της χωρητικότητας τους.

γ) τη δωρεάν διάθεση μίας συσκευασίας τεστ αυτοδιάγνωσης (5 self-test) στα παιδιά που φοιτούν στη Δημοτική Εκπαίδευση (Προδημοτική Εκπαίδευση).
• Τονίζεται ότι η συσκευασία θα διατεθεί στους μαθητές με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Tο Υπουργικό Συμβούλιου συστήνει τα ακόλουθα:

α) όπως όλοι οι μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί και προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων (νηπιαγωγεία, Δημοτική και Μέση εκπαίδευση) πριν την επιστροφή τους στα σχολεία για την έναρξη των μαθημάτων, υποβληθούν σε τεστ αυτοδιάγνωσης (self-test) ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test).
• Τονίζεται ότι σημεία δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας θα διενεργούν τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε σχολικές μονάδες σε όλες τις επαρχίες.

β) όπως όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτου εμβολιαστικής κάλυψης υποβάλλονται σε τεστ αυτοδιάγνωσης (self-test) ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) μία φορά τη βδομάδα.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την αύξηση 15% του κινήτρου που καταβάλλεται σε δικαιούχους του Σχεδίου Παροχής Κινήτρων σε οροθετικά άτομα.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση