ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με όπλο τα εμβόλια η διαχείριση της νέας έξαρσης

Η συνέντευξη Τύπου των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Από εδώ και πέρα χρειάζεται να ενεργούμε θέλοντας να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και το διπλανό μας. Να προσέχουμε με αυτά τα πολύ βασικά. Τηρούμε τις αποστάσεις, φοράμε μάσκα όταν είμαστε σε κλειστούς χώρους. Έχουμε την ατομική ευθύνη αλλά υπάρχει και η συλλογική ευθύνη», τόνισε κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό κ. Κωνσταντίνος Τσιούτης. Ο Επικεφαλής της ΣΕΕ, ο Πρόεδρος της επιτροπής για την ψυχολογική ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς, και τα μέλη της ΣΕΕ κ. Γιώργος Νικολόπουλος και Κώστας Κωνσταντίνου παρέθεσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων τα επιδημιολογικά δεδομένα και η κατάσταση στα νοσηλευτήρια.

Μιλώντας αρχικά ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό κ. Κωνσταντίνος Τσιούτης, απευθυνόμενος στους πολίτες ανέφερε ότι η διάσκεψη έχει στόχο με ειλικρίνεια «να απευθυνθούμε στον κόσμο, ο καθένας από την ειδικότητα και τη θέση του και να εξηγήσουμε το πόσο σημαντική μπορεί να είναι η συμπεριφορά όλων μας το επόμενο διάστημα και να τονίσουμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Δεν θα αποκρύψουμε δεδομένα. Αντιθέτως, θα παρουσιάσουμε την πραγματική επιδημιολογική εικόνα, η οποία είναι βεβαρημένη και αυτό είναι γεγονός και θα φανεί και στην παρουσίαση που θα δείτε στη συνέχεια».

«Έχουμε συμπληρώσει ήδη ένα χρόνο μέσα στην πανδημία και δεν γίνεται να πιστεύουμε ότι ο Μάρτιος του 2020 είναι ο ίδιος με το Μάρτιο του 2021. Έχουμε ζήσει πολλά, αλλά δεν είναι δυνατό να πιστεύουμε πως εμείς, ως επιστήμονες, ως κοινωνία, ως άνθρωποι, είμαστε οι ίδιοι και έχουμε τις ίδιες αντοχές που είχαμε ένα χρόνο πριν», εξήγησε ο κ. Τσιούτης στην αρχική του τοποθέτηση.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής για την Ψυχολογική Στήριξη των πολιτών από τις επιπτώσεις της πανδημίας Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς, επεσήμανε ότι «ο πανδημικός ιός, που εισέβαλε στην καθημερινότητα μας εδώ και ένα χρόνο τώρα, έχει αφήσει ένα βαθύ αποτύπωμα στην ψυχολογία μας. Ο φόβος που μετέφερε σε συνδυασμό με την οικονομική ανασφάλεια και τα απαγορευτικά μέτρα δοκιμάζουν τις αντοχές μας και δικαιολογημένα αισθανόμαστε εγκλωβισμένοι σε μια παρατεταμένη δοκιμασία. Επιπρόσθετα, οι διάφορες επιστημονικές έρευνες μας προειδοποιούν για τις βραχυπρόθεσμες και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη σωματική και την ψυχική μας υγεία. Ο θυμός, η απελπισία, η αβεβαιότητα, ο φόβος και η μοναξιά που συνοδεύει την αναγκαστική κοινωνική απομόνωση είναι μια σειρά από αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε έντονα εδώ και 12 μήνες. Ιδιαίτερα η κοινωνική αποξένωση λόγω των περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση και τις συναθροίσεις έχουν αποσυντονίσει ένα από τα βασικά κύτταρα της ανθρώπινης ύπαρξης, την κοινωνικότητα».

Βρεθήκαμε όλοι αντιμέτωποι ξαφνικά με αντίξοες οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές συνθήκες και κληθήκαμε όλοι να υποστούμε θυσίες, να επιδείξουμε εγκαρτέρηση, αντοχή και υπομονή, υπογράμμισε ο κ. Φελλάς, προσθέτοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις υποβαθμίστηκαν οι προσωπικές μας ανάγκες για χάρη των οικογενειών και των αγαπημένων μας προσώπων. «Αυτό αποτελεί μια ξεκάθαρη έκφραση δύναμης ψυχής που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε με ταπεινοφροσύνη και ευγνωμοσύνη για μας τους ιδίους και όλους τους συνανθρώπους μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση δε με τα μέτρα που αποφασίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Φελλάς είπε ότι λήφθηκαν υπόψη η ψυχολογική πίεση και η κόπωση. «Η δυνατότητα που προσφέρεται μέσα από τα μέτρα για συνάθροιση στους εξωτερικούς χώρους των χώρων εστίασης και η πρόσβασή μας στα πάρκα, τα μονοπάτια της φύσης και τις παράλιές επιτρέπει σε όλους μας να διοχετεύσουμε τις κοινωνικές μας δραστηριότητες εκτός των στενών πλαισίων της οικίας του καθενός μας, βοηθώντας έτσι στην αποσυμφόρηση του συνωστισμού που ενδεχομένως να έχει δημιουργηθεί σε κλειστούς χώρους, φαινόμενο που επιδημιολογικά κρίνεται ως επικίνδυνο. Θεωρούμε ότι αυτά τα μέτρα μας επιτρέπουν να γευτούμε ξανά σε κάποιο βαθμό την πολυπόθητη κανονικότητα που ζούσαμε πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού, να επανασυνδεθούμε με την ομορφιά της φύσης και να χαρούμε τον ερχομό της Άνοιξης, της εποχής της ομορφιάς και της ανανέωσης. Και το σημαντικότερο θα μπορούμε επιτέλους να ξαναβρεθούμε με αγαπημένα μας πρόσωπα και να επανασυνδεθούμε κοινωνικά μαζί τους. Δεν πρέπει να ξεχνούμε όμως τους κανόνες υγιεινής και τους συγκεκριμένους όρους των μέτρων έτσι ώστε να είναι επιτυχημένη η περίοδος αυτών των καινούργιων χαλαρώσεων», δήλωσε.

Καταληκτικά, ο Καθηγητής Φελλάς εξήγησε ότι όλα τα κράτη, της Κύπρου περιλαμβανομένης, λαμβάνουν τα διάφορα μέτρα με σκοπό να προστατεύσουν τους πολίτες τους, τη Δημόσια Υγεία και την οικονομία, ακροβατώντας σε μια δύσκολη εξίσωση. «Όμως, χωρίς την προσωπική δέσμευση του καθενός από εμάς και κατ’ επέκταση του συνόλου της κοινωνίας, δεν θα βγούμε νικητές μέσα από αυτή τη δοκιμασία. Σε αυτό τον ακήρυκτο πόλεμο με τον ιό, πρέπει να γίνει συνείδηση η ατομική μας ευθύνη απέναντι στο σύνολο. Οφείλουμε να μάθουμε να ζούμε με αυτοπεριορισμό με αξιοπρέπεια, με γνώμονα την ευθύνη απέναντι στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε φορείς του ιού που δεν πρέπει να μεταδώσουμε στους άλλους. Με πλήρης συναίσθηση της προστασίας των συνανθρώπων και των αγαπημένων μας προσώπων. Ας αξιοποιήσουμε λοιπόν τις χαλαρώσεις των μέτρων που μας προσφέρει σε αυτό το στάδιο η κυβέρνηση, διατηρώντας ταυτόχρονα την προσωπική μας δέσμευση για αυστηρή τήρηση των μέτρων, προσδοκώντας στην τερματισμό του αδιεξόδου της πανδημίας. Ας ελπίσουμε για τη ζωή μετά, για το μέλλον που μας αξίζει και μας αφορά», συμπλήρωσε ο κ. Φελλάς.

Τρεις βασικές παράμετροι

Ακολούθως, παρουσιάζοντας την εθνική αναφορά με τα επιδημιολογικά στατιστικά δεδομένα μέχρι τις 9 Μαρτίου 2021, το μέλος της ΣΕΕ κ. Γιώργος Νικολόπουλος σημείωσε ότι υπάρχουν τρεις βασικές παράμετροι. «Πρώτο, η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο ιός, η δεύτερη παράμετρος είναι το πόσοι άνθρωποι έχουν σε μια δεδομένη χρονική περίοδο τη λοίμωξη, τον ιό, και η τρίτη παράμετρος είναι οι αντοχές του Συστήματος Υγείας», ανέφερε.

Για την εξάπλωση του ιού στον κόσμο, εξήγησε, «κοιτάμε τις ημερήσιες διαγνώσεις και φαίνεται με σαφήνεια ότι αρχίζει να δημιουργείται μια νέα αύξηση σε ό,τι αφορά στον αριθμό των ανθρώπων που μολύνονται κάθε μέρα. Ο αριθμός αναπαραγωγής κινείται περίπου στο 1:1,3 και επίσης κοιτάμε και το ποσοστό θετικότητας. Δηλαδή κάθε εβδομάδα βλέπουμε πόσοι συνάνθρωποι μας έχουν κάνει τεστ και πόσοι έχουν βγει θετικοί, και το κοιτάμε ξεχωριστά είτε για τις μοριακές εξετάσεις είτε για τα αντιγονικά.

Για τα αντιγονικά τεστ βλέπετε ότι έχει αυξηθεί λίγο το ποσοστό θετικότητας, κινείται όμως κάτω από το 1%. Στην Επαρχία Λεμεσού το εβδομαδιαίο ποσοστό θετικότητας είναι πάνω από το 1%.

Η επόμενη παράμετρος είναι η αθροιστική επίπτωση 14 ημερών για να δούμε το φορτίο στην κοινότητα. Δηλαδή να δούμε πόσοι άνθρωποι είναι αυτή τη στιγμή με ενεργό λοίμωξη. Και γιατί μας ενδιαφέρει αυτό, μας ενδιαφέρει επειδή από αυτούς τους ανθρώπους κάποιοι αργότερα μπορεί να οδηγηθούν στα νοσηλευτήρια και ο δεύτερος λόγος είναι ότι από αυτή τη δεξαμενή, ενδεχομένως να αρχίσει μια νέα αλυσίδα μετάδοσης.

Βλέπετε ότι αυτή η αθροιστική επίπτωση αρχίζει να αυξάνεται παγκύπρια, έχουμε φθάσει το 400/100.000. Ειδικά για τη Λεμεσό φαίνεται ότι έχει φθάσει σε πολύ ψηλά όρια.

Και βλέπουμε και την τελευταία παράμετρο που είναι πολύ σημαντική οι δυνατότητες του Συστήματος Υγείας. Όσον αφορά τον αριθμό των εισαγωγών πλέον ξεκάθαρα υπάρχει μια αύξηση με τα περισσότερα άτομα να είναι από την Επαρχία Λεμεσού και αυξάνεται και ο ημερήσιος αριθμός νοσηλευόμενων και βλέπουμε και τις εισαγωγές στις ΜΕΘ. Εδώ τα πράγματα είναι διαχειρίσιμα προς το παρόν, αλλά βλέπουμε ότι διακρίνεται μια μικρή αύξηση. Αλλά ξέρουμε και ότι η πορεία είναι πρώτα αύξηση στις διαγνώσεις, αύξηση στις νοσηλείες και μετά η αύξηση στις ΜΕΘ, οπόταν αυτό είναι ένα σημείο το οποίο παρακολουθούμε πολύ σοβαρά και περιμένουμε να το δούμε στη συνέχεια».

Με τη σειρά του, το μέλος της ΣΕΕ κ. Κώστας Κωνσταντίνου, αναφερόμενος στην κατάσταση στα νοσηλευτήρια, σημείωσε ότι «από την 1η του μήνα έχουμε δει σημαντική αύξηση των περιστατικών και συγκεκριμένα από την 1η του μήνα είχαμε 228 εισαγωγές και 112 εξιτήρια και έχουμε μια αύξηση άνω του 100% από τα 82 περιστατικά στις 28 του Φλεβάρη σε 185 χθες».

Αυτό, όπως εξήγησε, έχει βάλει μια μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια. Ο ΟΚΥπΥ έχει αναπτύξει όλες τις κλίνες που είχε στη διάθεσή του τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, γύρω στις 200 κλίνες για νοσηλευόμενους. «Από εκεί και πέρα έχει δοθεί οδηγία ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα για νοσηλεία ακόμα περισσότερων περιστατικών. Αναμένουμε να δημιουργηθεί μονάδα και στο νοσοκομείο Λάρνακας και ακολουθεί και η μονάδα νοσηλείας στην Πάφο. Να αναπτυχθούν γύρω στις 300 κλίνες, ενώ προβλέπονται και 65 κλίνες ΜΕΘ. Για να μπορέσει να γίνει αυτή η επέκταση αφαιρούνται κλίνες από άλλους θαλάμους που προορίζονται για ασθενείς με άλλα νοσήματα.

Αυτή τη στιγμή για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις 300 κλίνες θα αφαιρέσουμε κλίνες από αλλού και αυτές οι κλίνες θα πρέπει να διατεθούν από τον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει σε αυτή τη φάση να έχουμε συμβολή και από τον ιδιωτικό τομέα, πιο ενεργή αυτή τη φορά. Γίνονται συζητήσεις και νομίζω είμαστε σε καλό δρόμο τόσο για διάθεση κλινών όσο και σε ενίσχυση με συναδέλφους από τον ιδιωτικό τομέα», επεσήμανε.

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά των περιστατικών, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως ο μέσος όρος ηλικίας έχει μειωθεί. Σημείωσε ότι «προηγουμένως είχαμε μέσο όρο τα 68-69 έτη τώρα έχουμε πέσει στα 60-61. Είναι λίγο γρήγορα να πούμε αν νοσηλεύονται πιο βαριά ή λιγότερο σοβαρά περιστατικά. Υπάρχει μια μικρή τάση στη Λεμεσό όπου έχει μια επιβάρυνση και σε ό,τι αφορά στις διασωληνώσεις, τα υπόλοιπα νοσοκομεία ίσως είναι κάπως πιο ήπια περιστατικά.

Αυτές είναι παρατηρήσεις προκαταρκτικές. Φαίνεται πως σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς ότι έχουν μειώσει το μέσο όρο νοσηλευομένων, δεν βλέπουμε πλέον υπερήλικες να νοσηλεύονται. Το πιο σημαντικό που πρέπει να πούμε είναι ότι έχουμε μια έξαρση αυτή τη στιγμή της επιδημίας, το ότι έχουμε εμβολιάσει τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους δεν σημαίνει ότι εμείς είμαστε άτρωτοι, φαίνεται ότι και οι νεαρότεροι σε ηλικία νοσούν, νοσούν και βαριά, διασωληνώνονται για αυτό πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί, να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, να φοράμε τις μάσκες και να κρατάμε τις αποστάσεις μας για να σώσουμε ζωές».

«Θα το πω έτσι απλά: τα ψέματα ετελείωσαν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιούτης. «Τα δεδομένα είναι εδώ τα έχουμε μπροστά μας και έχουμε και την εμπειρία ενός χρόνου. Υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα τα οποία έχουμε μάθει πλέον.

Τα πράγματα είναι απλά. Όταν κλεινόμαστε μειώνονται τα περιστατικά, μειώνονται οι νοσηλείες, μειώνονται οι άνθρωποι που αρρωστούν. Όταν χαλαρώνουμε αρχίζουν αυτά και αυξάνονται. Όταν είμαστε κουρασμένοι και χαλαρώνουμε υπάρχει κίνδυνος, είναι λίγο παράτολμο, αυτή η αύξηση να γίνει πιο έντονη και πιο σοβαρή.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια νέα σοβαρή έξαρση, είναι πολύ νωρίς ακόμα για να δούμε πως θα πάνε οι νοσηλείες, όπως έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν τα χαρακτηριστικά. Έχουμε το όπλο του εμβολιασμού, έχουμε την εμπειρία, τα αναθεωρημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα όμως υπάρχει και κάτι σταθερό. Οι μεταδόσεις συνεχίζονται», υπογράμμισε.

Επαναλαμβάνοντας κάποια βασικά σημεία και μηνύματα, ο κ. Τσιούτης διασαφήνισε ότι «από εδώ και πέρα να ενεργούμε θέλοντας να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και το διπλανό μας. Να προσέχουμε με αυτά τα πολύ βασικά. Τηρούμε τις αποστάσεις, φοράμε μάσκα όταν είμαστε σε κλειστούς χώρους. Έχουμε την ατομική ευθύνη αλλά υπάρχει και η συλλογική ευθύνη. Τώρα που θα ανοίξουμε, θα βγούμε όλοι έξω, θα έχουμε διέξοδο. Χρειάζεται καλή επικοινωνία μεταξύ μας, καλή επιτήρηση, συνεργασία μεταξύ μας και στόχος είναι να κρατήσουμε την κατάσταση εδώ που είναι και αν είναι δυνατό να τη βελτιώσουμε. Όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να το πετύχουμε αυτό.

Η εγκυρότητα των rapid tests

Στη συνέχεια, τα μέλη της ΣΕΕ απάντησαν σε ερωτήσεις των λειτουργών των ΜΜΕ, και κληθείς να αναφερθεί στην εγκυρότητα των rapid tests που διενεργούνται σε εργαζόμενους και τον γενικό πληθυσμό, ο κ. Τσιούτης είπε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος μπορεί να έχει συμπτώματα αλλά το αποτέλεσμα από το τεστ του να είναι αρνητικό, είτε είναι τεστ αντιγόνου ή ακόμα και μοριακό. Για αυτό, εξήγησε, αν κάποιος έχει συμπτώματα και κάνει rapid test με αρνητική ένδειξη, είναι καλό να κάνει και μοριακή εξέταση, όπως προνοεί ο σχετικός κλινικός αλγόριθμος. Ο στόχος είναι να γίνονται πολλά και στοχευμένα τεστ, «ώστε να εξάγουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα από αυτά», είπε ο κ. Τσιούτης.

Η απόφαση για κλείσιμο των δημοτικών στη Λεμεσό

Ερωτηθείς εάν το κλείσιμο των Δημοτικών Σχολείων στην Επαρχία Λεμεσού θα επηρεάσει την ψυχολογία των παιδιών, ο κ. Φελλάς είπε ότι είναι μια πολύ λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ του υγειονομικού κομματιού, του ψυχολογικού και του οικονομικού. «Πιστεύω έχει ληφθεί υπόψη το επιδημιολογικό κομμάτι ώστε να παρθεί αυτή η απόφαση. Είναι δύσκολο, αλλά όπως είπαν και οι άλλοι συνομιλητές μου, η επιδημιολογική εικόνα στην Λεμεσό έχει ληφθεί υπόψη ώστε να κατασταλάξει το Υπουργικό Συμβούλιο σε αυτό το μέτρο», εξήγησε.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο δρ Κωνσταντίνου είπε ότι πάντοτε γίνεται μια εκτίμηση κινδύνου και αξιολογείται τι έχεις να πετύχεις και τι να χάσεις από κάθε απόφαση. Αυτή τη στιγμή, αυτό που χάνεις με το να κρατήσεις τα παιδιά στο σχολείο είναι πολύ μεγαλύτερο από όλα τα υπόλοιπα. «Γίνεται μια εκτίμηση κινδύνου, προσπαθείς να υπάρξει μια ισορροπία και να πάρεις τις ανάλογες αποφάσεις.», είπε.

Σε ερώτηση εάν τα νοσηλευτήρια είναι επαρκώς προετοιμασμένα για να διαχειριστούν την έξαρση, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι θα πρέπει να αναμένονται τις επόμενες μέρες κάποια εξιτήρια, ωστόσο αυτά δεν θα είναι το ίδιο με τις εισαγωγές που θα είναι σαφώς πιο αυξημένες. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε αυτούς που έχουν νοσήσει τις προηγούμενες μέρες. Αν, είπε, φτάσουμε σε σημείο να μην μπορούμε να διαχειριστούμε τις νοσηλείες και το Σύστημα Υγείας δεν θα αντέχει την πίεση, «είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, θα πάμε σε lockdown που είναι το μοναδικό που μπορεί να μειώσει κάθετα τις νοσηλείες. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο όμως και προσπαθούμε με όλα τα άλλα μέσα να μην φτάσουμε».

Ο στόχος, συμπλήρωσε ο κ. Τσιούτης, είναι να μην πάμε σε αυτό το σημείο. Υπάρχει πλάνο από τον ΟΚΥπΥ, υπάρχουν οι νοσοκομειακοί δείκτες που παρακολουθούμε και με βάση αυτούς προχωρούμε, αλλά ο στόχος παραμένει να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο, και ο καθένας μας μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, τόνισε.

«Δεν υπάρχει το Κράτος, η Κυβέρνηση, οι πολίτες. Είμαστε μαζί ενωμένοι σε αυτό και πρέπει μαζί να συνεχίσουμε διότι οφείλουμε στα παιδιά μας, στους παππούδες μας και στη νέα γενιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φελλάς.

Η μετάδοση στη Λεμεσό

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν ενδείξεις γιατί είναι τόσο μεγάλη η μετάδοση στην Επαρχία Λεμεσού και κληθείς να πει εάν οι σημερινές αποφάσεις μπορούν να συμβάλουν στην αναχαίτιση της διασποράς, ο κ. Νικολόπουλος είπε ότι είναι δύσκολο να γνωρίζουμε σε λεπτομέρεια γιατί συμβαίνει κάτι. Στην παρούσα φάση, στη συγκεκριμένη Επαρχία, «φαίνεται ότι υπάρχει μια μειωμένη συνεργασία των συμπολιτών μας στο να φοράμε τις μάσκες, να κρατάμε τις αποστάσεις, να περιορίσουμε τον συγχρωτισμό στους κλειστούς χώρους. Η πανδημική κόπωση που την έχουμε συζητήσει τόσο καιρό, έχει ίσως μεγαλύτερες επιπτώσεις. Νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το βάλουμε στην άκρη και να δούμε από εδώ και πέρα τι μπορεί να γίνει και νομίζω ότι το μήνυμα είναι ότι μπορούμε να κάνουμε μια καινούργια αρχή, να συνεργαστούμε όλοι και να πετύχουμε το κοινό καλό. Σίγουρα, κοιτάζοντας τις προβλέψεις που γίνονται από μαθηματικά μοντέλα για το πώς μπορεί να εξελιχθεί το φαινόμενο, θα σας έλεγα ότι είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα αν παραμέναμε σε αυτό που είχαμε ως τώρα. Δηλαδή θα είχαμε περισσότερες μεταδόσεις και θα υπήρχε και μεγαλύτερη πίεση στο Σύστημα Υγείας. Ίσως να μπορούσε να ανταποκριθεί το Σύστημα Υγείας και σε αυτή την αυξημένη πίεση, αλλά δεν θέλουμε να ρισκάρουμε να δουλεύει ο γιατρός, ο νοσηλευτής, το νοσοκομείο στα όριά του, γιατί αυτό θα έχει συνέπειες στην παροχή υπηρεσιών υγείας για άλλα νοσήματα. Ευελπιστούμε ότι με τον τρόπο που σχεδιάστηκαν τα πράγματα θα έχουμε αυτό που θέλουμε, δηλαδή να περιοριστούν οι συρροές όπως είδαμε για παράδειγμα στην Λεμεσό, σε σχολικούς χώρους και ταυτόχρονα δίνοντας ένα μήνυμα ελπίδας και αφήνοντας τον συνάνθρωπό μας να μετακινηθεί έξω και να αλληλεπιδράσει, θα υπάρξει συμμόρφωση. Άρα είμαστε αισιόδοξοι ότι είμαστε σε μια δύσκολη, κομβική περίοδο, διότι περιμένουμε τη βοήθεια των εμβολίων».

Όπλο τα εμβόλια

Συμπληρώνοντας, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε τα εμβόλια. Εκείνο που θέλουμε είναι να κερδίσουμε χρόνο, να διαχειριστούμε τα περιστατικά, ώστε σιγά-σιγά όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη να αρχίσει να μειώνεται η νοσηρότητα και αυτοί που χρειάζονται νοσηλεία.

Σε ερώτηση αν τα άτομα που νοσηλεύονται έχουν υποκείμενα νοσήματα, ο κ. Κωνσταντίνου εξήγησε ότι όσο νεαρότεροι είναι οι νοσηλευόμενοι, υπάρχουν αρκετοί που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Δυστυχώς όμως, είπε, έχουμε συνανθρώπους μας, νεαρής ηλικίας, που νοσούν βαριά.

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση για διακοπή χορήγησης εμβολίων από συγκεκριμένη παρτίδα τους εμβολίου της AstraZeneca, η Λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας κα Μαργαρίτα Κυριάκου διευκρίνισε ότι αναστέλλεται η χορήγηση της παρτίδας σε ό,τι αφορά τις δόσεις που δεν είχαν χορηγηθεί. «Αυτό γίνεται μέχρι να έχουμε περισσότερη διερεύνηση και από τον ΕΜΑ, ο οποίος από χθες ανακοίνωσε ότι τα περιστατικά στην Αυστρία και τη Δανία δεν σχετίζονται με τον εμβολιασμό. Ωστόσο, η διερεύνηση συνεχίζεται και παράλληλα επικοινωνούμε με τα άτομα που εμβολιάστηκαν από αυτή την παρτίδα για να δούμε εάν υπήρξε κάποια παρενέργεια. Μέχρι τώρα δεν προέκυψε κάποιο παρόμοιο περιστατικό, ωστόσο για καθαρά προληπτικούς λόγους αποφασίστηκε αυτό. Τα υπόλοιπα προχωρούν κανονικά», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση