ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μέτρα με φόντο Χριστουγέννων - Το καλό σενάριο, το κακό και η περίοδος χάριτος

Τι δείχνει η εξαγγελία των μέτρων Χατζηπαντέλα

Του Ανδρέα Κόκκινου

Στους πυλώνες που είχαν προαναφερθεί μετά την προγραμματισμένη σύσκεψη Χατζηπαντέλα-Επιδημιολόγων (Δευτέρα 22/11) κυμάνθηκαν οι αποφάσεις με μοναδική -αλλά ιδιαίτερα σημαντική- τη διαφοροποίηση που αφορά τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων (από τις 15/12) από χώρους εστίασης, διασκέδασης, αθλητισμού και πολιτισμού.

Οι αυστηροποιήσεις που κλείδωσαν και ανακοινώθηκαν έχουν ως στόχο την επαναφορά δεικτών και καμπύλων που αφορούν επιβεβαιωμένα κρούσματα, βαθμό θετικότητας, διασπορά και -κυριότερο- εισροή ασθενών σε νοσηλευτήρια, σε καθοδική τάση, με το πλάνο να καταρτίζεται με τρόπο που να ευνοεί και την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας.

Το καλό σενάριο

Η αποκρυπτογράφηση της κατεύθυνσης των μέτρων δείχνει την προσπάθεια από πλευράς Κυβέρνησης και επιδημιολογικής ομάδας να εξευρεθεί μία χρυσή φόρμουλα που αφενός να εξυπηρετήσει την βελτίωση της παρούσας επιδημιολογικής εικόνας αλλά και την όποια ομαλότητα έχουμε καταφέρει να ανακτήσουμε σε ότι αφορά την καθημερινότητα. Με βασικούς πυλώνες τα σχολεία, το Safepass αλλά και τους ανεμβολίαστους ο καταρτισμός του πλάνου αποσκοπεί στην εξομάλυνση της εικόνας με τρόπο που δε θα διαταράξει τις ισορροπίες. Οι αρμόδιοι θεωρούν πως εάν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν εφαρμοστούν στο ακέραιο, τότε οι επόμενες 3 εβδομάδες θα φέρουν την επιθυμητή βελτίωση και την περίοδο των εορτών χωρίς περαιτέρω αυστηροποίηση και περιορισμούς.

Το κακό σενάριο

Το κακό σενάριο περιλαμβάνει τη συνέχιση της επιδείνωσης, με τα εξαγγελθέντα μέτρα να μην έχουν το αντίκτυπο που αναμένεται. Όπως προανήγγειλε ο Υπουργός Υγείας κάτι τέτοιο ενδέχεται να φέρει νέες αυστηροποιήσεις, με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα να δείχνει ξεκάθαρα πως η μοναδική διέξοδος είναι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Το στίγμα στο -απευκταίο αυτό- σενάριο θα δοθεί αρχικά από την μονάδα ιχνηλάτησης, αφού όπως ανέφεραν και στην «Κ» μέλη της επιστημονικής ομάδας, από εκεί δίνεται η κατεύθυνση για τον εντοπισμό αλυσίδων κρουσμάτων. Αυτός είναι και ο λόγος που οδήγησε στην αυστηροποίηση των περιορισμών σε σχολικές μονάδες αφού τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων καταδεικνύουν πως 1 στα 3 κρούσματα προέρχεται από τα σχολεία. Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες της «Κ» η περαιτέρω αυστηροποίηση βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και το μόνο που ουσιαστικά έχει τεθεί στο τραπέζι -σε προηγούμενη σύσκεψη- σχετίζεται με τη μείωση του αριθμού ατόμων σε συναθροίσεις.

Η περίοδος χάριτος

Ουσιαστικά η… μετάφραση των εξαγγελιών δίνει μία τελευταία ευκαιρία στους ανεμβολίαστους να σπεύσουν έστω και την υστάτη για να ενταχθούν στο εμβολιαστικό πλάνο. Η περίοδος χάριτος που δίνεται -ουσιαστικά- τις επόμενες τρεις εβδομάδες αποσκοπεί στο να πειστεί έστω ένα ποσοστό όσων -για τον Α ή Β λόγο- απείχαν της διαδικασίας να εμβολιαστεί. Με τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από διάφορους χώρους συγκέντρωσης, διασκέδασης, πολιτισμού και αθλητισμού (και ακολουθώντας τον τόνο των υπολοίπων κεντροευρωπαικών κυβερνήσεων) διασαφηνίζει -ενδεχομένως για τελευταία φορά- πως η μοναδική διέξοδος από την πανδημία είναι ο μαζικός εμβολιασμός. Το 5ο κύμα θα αποτελέσει ίσως τη μεγαλύτερη δοκιμασία από την έναρξη της πανδημίας με τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Υγείας -παρά τον ωμό τους χαρακτήρα- να καταδεικνύουν την σοβαρότητα της κατάστασης: «Οι περισσότεροι Γερμανοί μέχρι το τέλος του χειμώνα θα έχουν εμβολιαστεί, νοσήσει ή πεθάνει» δήλωσε ο Γενς Σπαν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Κόκκινου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση