ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μέχρι και 120 άνθρωποι με υπολείμματα του κορωνοϊού στην Κύπρο

Αλλάζουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για τους ασθενείς και οι οδηγίες διαχείρισης όσων εντοπίζονται θετικοί για μεγάλο διάστημα

Μέχρι και στα 120 ανέρχονται τα άτομα τα οποία, παρά το ότι έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό μέχρι και δύο μήνες προηγουμένως. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ασθενείς, αφού πέρασαν την περίοδο της νόσησής τους –κάποιοι εκδήλωσαν και συμπτώματα- υποβλήθηκαν σε επαναληπτική εξέταση, η οποία είχε αρνητικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, σε επαναληπτικό τεστ το αποτέλεσμα ήταν θετικό και αυτό μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και για περίοδο δύο μηνών, σύμφωνα με τον Δρ Πέτρο Καραγιάννη. Από μελέτες που έγιναν στο εξωτερικό προέκυψαν οι ενδείξεις ότι τα άτομα αυτά δεν μεταδίδουν τον ιό. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, τα αποτελέσματα των τεστ μπορεί να κυμαίνονται γύρω από το σημείο καμπής: αν το ιικό φορτίο του ασθενούς είναι πολύ μικρό και βρίσκεται στα όρια της ευαισθησίας της μεθόδου PCR, υπάρχει το ενδεχόμενο να παρατηρηθούν τέτοια φαινόμενα.

Αυτό που εντοπίζεται στον οργανισμό αυτών των ασθενών δεν είναι ο ίδιος ο ιός, αλλά τα υπολείμματά του, ανέφερε ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης. Ο λόγος που συνεχίζουμε να ανιχνεύουμε τον ιό είναι επειδή τα υπολείμματα παραμένουν στα κύτταρα, τα οποία δεν έχουν καταστραφεί παντελώς. Τα υπολείμματα δεν είναι αυτοτελής ιός, αλλά είναι RNA χωρίς το περίβλημα που χρειάζεται ο ιός για να εισχωρήσει στα κύτταρα. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα στον άνθρωπο, πλέον. Σε σχέση με την ευαισθησία της μεθόδου PCR (ρινοφαρυγγικό επίχρισμα), υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις, καθώς υπάρχουν ειδικοί που υποστηρίζουν ότι δεν είναι τόσο ακριβής, όσο το να ληφθεί δείγμα από τον πνεύμονα του ασθενούς. Ωστόσο, η λήψη δείγματος από τον πνεύμονα, προϋποθέτει τη διασωλήνωση ενός ασθενούς και τη διενέργεια βρογχοσκόπησης. Υπάρχουν κάποιες μελέτες και εισηγήσεις στις οποίες προέβη ο ίδιος σχετικά με το πώς μπορεί να γίνεται επαλήθευση αποτελεσμάτων και διάψευσή τους, αλλά δεν είναι ανακοινώσιμες προτού λάβουν το πράσινο φως για την εφαρμογή τους, ανέφερε ο Δρ Καραγιάννης.

Όσον αφορά τα άτομα στα οποία φέρεται να εντοπίζονται υπολείμματα του ιού, αλλά δεν είναι πλέον μεταδοτικά, η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή εξετάζει την αλλαγή του πρωτοκόλλου, ώστε να μπορούν και πάλι να δραστηριοποιηθούν. Ενδεικτικά, σε δηλώσεις της την Κυριακή στην «Κ», εξετάζεται οι ασθενείς που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία, θα ελευθερώνονται νωρίτερα και θα μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιούν την προστατευτική τους μάσκα. Μάλιστα, τις οδηγίες αναμένεται να επικαιροποιήσει και το ECDC, ωστόσο εκ μέρους της επιστημονικής ομάδας του Υπουργού Υγείας, προς το παρόν δεν είναι ανακοινώσιμες περισσότερες λεπτομέρειες, μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Σύμμαχος ο καύσωνας

Σε δηλώσεις που παραχώρησε νωρίτερα κατά την διάρκεια της Δευτέρας 18 Μαΐου, ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης στο ΚΥΠΕ, ανέφερε πως «θεωρώ ότι ο καύσωνας είναι με το μέρος μας. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που έχουμε αυτή την στιγμή και κάποιος να είναι άρρωστος και να φταρνίζεται δεν πρόκειται τα μικροσταγονίδια να μείνουν υγρά επί μακρόν αντιθέτως θα αποξηραθούν πολύ γρήγορα και θα αδρανοποιηθεί ο ιός με αυτόν τον τρόπο», είπε. Επισήμανε, παράλληλα, ότι οι ζεστές επιφάνειες δεν βοηθούν τον ιό, όπως και την μετάδοση του γιατί ο κόσμος βρίσκεται σε ανοικτούς χώρους, επομένως ο καύσωνας είναι σύμμαχος μας σε αυτόν τον αγώνα που διεξάγουμε.

Σε ερώτηση της «Κ» αν η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει την ιδανική χώρα για να διενεργηθεί κάποια μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών στον νέο κορωνοϊό, ο Δρ Καραγιάννης απάντησε αρνητικά, καθώς αυτό το διάστημα, ευτυχώς, παρατηρείται πολύ μικρός αριθμός περιστατικών στην κοινότητα. Όπως είπε, για να γίνει συγκεκριμένη μελέτη, χρειάζονται εξειδικευμένες διαδικασίες οι οποίες θα λάβουν χώρα σε επιστημονικά εργαστήρια: να γίνει καλλιέργεια του ιού και ακολούθως έκθεσή του σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες.

Αλλαγές στον θεραπευτικό αλγόριθμο

Αυτή την στιγμή, προέχουν άλλου είδους μελέτες, που αφορούν κυρίως την διαχείριση των ασθενών, αντί του ιού. Όπως εξήγησε ο Δρ Καραγιάννης, καθώς η βιβλιογραφία σε διεθνές επίπεδο αυξάνεται και η εμπειρίες των επιστημόνων εμπλουτίζονται, εξετάζεται η αναδιαμόρφωση του θεραπευτικού αλγορίθμου. Η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, εξετάζει την ένταξη του φαρμάκου ρεμδεσιβίρη στο θεραπευτικό πρωτόκολλο, μετά την άδεια που έλαβε για χορήγησή του σε ασθενείς με COVID-19. Φυσικά, εξήγησε ο Δρ Καραγιάννης, αυτό θα αποφασιστεί βάσει της διαθεσιμότητας του φαρμάκου, αλλά και των αναγκών και θα εξεταστεί για το ερχόμενο φθινόπωρο, αν και εφόσον υπάρξει πρόβλημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση