ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μικρές ποσότητες ανοσοσφαιρίνης κατάφερε να εξασφαλίσει η Κύπρος

Θα καλύψουν για ένα χρονικό διάστημα τις ανάγκες των ασθενών

ΚΥΠΕ

Μικρές ποσότητες ανοσοσφαιρίνης κατάφερε να εξασφαλίσει η Κύπρος για το επόμενο διάστημα, μετά από συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες θα καλύψουν για ένα χρονικό διάστημα τις ανάγκες των ασθενών.

Μιλώντας σε ανοικτό διάλογο με εθελοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, αναφέρθηκε στο θέμα, λέγοντας ότι το Υπουργείο Υγείας κατάφερε να εξασφαλίσει από την ανάδοχο εταιρεία σύμβασης στην Ολλανδία χρονοδιαγράμματα, με τις ημερομηνίες παραλαβής των ανοσοσφαιρινών στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό η έλλειψη του συγκεκριμένου φαρμάκου είναι παγκόσμια και προκύπτει ύστερα από την πανδημία του κορωνοϊού, γεγονός που επηρεάζει και την Κύπρο.

Σημειώνεται ότι ο ανάγκες της Κύπρου κυμαίνονται περίπου στα 1.500 φιαλίδια ανά μήνα.

Οι ανοσοσφαιρίνες είναι ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που είναι παράγωγο του αίματος. Υπάρχουν άνθρωποι που γεννιούνται χωρίς τη δυνατότητα να παράγουν αντισώματα και χρειάζεται να τις λαμβάνουν, ενώ υπάρχουν επίσης άνθρωποι που μετά από κάποια θεραπεία ή ασθένεια ή και ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος, πρέπει να λαμβάνουν το συγκεκριμένο φάρμακο.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, έγιναν διαβήματα προς την Πρεσβεία της Κύπρου στην Ολλανδία, με διαβήματα προς τις αντίστοιχες ολλανδικές υπηρεσίες, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατόν αν λυθεί το θέμα.

Πρόσθεσε ότι μετά από συνεχείς προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας η ανάδοχος εταιρεία κατάφερε να εξασφαλίσει μικρές ποσότητες από το φάρμακο, δίδοντας χρονοδιάγραμμα για την παραλαβή τού.

Συγκεκριμένα, η Κύπρος θα παραλάβει στις 5 Νοεμβρίου 250 φιαλίδια, στις 18 Νοεμβρίου 1.750 φιαλίδια και στις 19 Δεκεμβρίου 2.400 φιαλίδια.

Επίσης, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε πως αναμένεται νέος διαγωνισμός, για την εξασφάλιση ακόμα 500 φιαλιδίων, τα οποία θα παραδοθούν στις 10 Νοεμβρίου .

Στο μεταξύ, τις τελευταίες 20 ημέρες το Υπουργείο Υγείας κατάφερε να εξασφαλίσει 250 φιαλίδια ανά εβδομάδα.

Ανοικτός Διάλογος Υπουργού Υγείας με ΜΚΟ

Εξάλλου, η πορεία του Γενικού Συστήματος Υγείας, οι χορηγίες και τα επιδόματα των ασθενών, τα καινοτόμα φάρμακα, τα κέντρα αποκατάστασης βρέθηκαν την Πέμπτη στο επίκεντρο του Ανοικτού Διαλόγου που είχε ο Υπουργός Υγείας με εθελοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πέραν των εκατό Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ενώ έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός απόψεων και εισηγήσεων σχετικά με θέματα υγείας.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Υγείας επαναβεβαίωσε στις οργανώσεις τη στήριξη του Υπουργείου του, το οποίο θα βρίσκεται πάντα δίπλα στα προβλήματα τους.

Το γενικό συμπέρασμα της εκδήλωσης είναι πως το ΓεΣΥ «ήρθε και θα μείνει», με τον Υπουργό Υγείας να εκφράζει εκ νέου την περηφάνεια της κυβέρνησης και να διαβεβαιώνει ότι το σύστημα θα βελτιώνεται και θα αναβαθμίζεται συνεχώς.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ), Ηλίας Δημητρίου, ανέφερε πώς ήταν ο πρώτος διάλογος που διοργανώθηκε σε επίπεδο Υπουργού Υγείας.

«Μια συζήτηση, ένα διάλογος, μια ανταλλαγή απόψεων, καταθέσεων και εισηγήσεων από τις ΜΚΟ, κατά την οποία καταγράφεται η έγνοια των εθελοντών και των ΜΚΟ, που ασχολούνται με θέματα υγείας», είπε.

Διεμήνυσε πως «το ΓεΣΥ ήρθε και θα μείνει», για να σημειώσει πως «είναι ευλογία για τον τόπο και το εθελοντικό Κίνημα θα συνεχίσει να το στηρίζει».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Κάνοντας μια αποτίμηση του 2022 το πρόσημο δεν μπορεί παρά να είναι θετικό, με τους δικαιούχους να απολαμβάνουν, πλεονεκτήματα ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΥΓΕΙΑ