ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Να κερδίσουμε το επιδημιολογικό στοίχημα της βδομάδας

Η Λεμεσός και η Πάφος έχουν σημειώσει βελτίωση, αλλά ακόμα χρειάζονται προσοχή – Επιδείνωση φαίνεται στις άλλες τρεις επαρχίες

Του Γιάννου Λύτρα

Καθοριστική θα είναι η τελευταία βδομάδα του Νοεμβρίου, καθώς από τους αριθμούς της θα κριθούν τα επόμενα βήματα, τόσο ως προς τις εισηγήσεις που θα καταθέσει η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, όσο και ως προς τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Στις 30 του τρέχοντος μηνός λήγουν τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν παγκύπρια και κυρίως για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Πλέον, όμως, φαίνεται ότι τα μέτρα έχουν αρχίσει να αποφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στις δύο αυτές επαρχίες, την ώρα που έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν τάσεις επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεικτών τους οι άλλες τρεις, Λευκωσία, Λάρνακα και Αμμόχωστος. Δεδομένου του ότι την σκυτάλη θα λάβει ο Δεκέμβριος, ο μήνας των γιορτών των Χριστουγέννων, οι αρμόδιοι ανησυχούν ακόμα και για τρίτο κύμα της πανδημίας.

Βελτίωση σε Λεμεσό-Πάφο

Η Πάφος φαίνεται ότι έχει κάνει μεγάλη επιτυχία όσον αφορά στην διαχείριση της πανδημίας, μετά τα μέτρα που έχουν επιβληθεί. Αυτό φαίνεται (μπλε χρώμα) και από τον πίνακα που παρουσιάζει την αθροιστική επίπτωση δεκατεσσάρων ημερών ανά επαρχία, όπως παρουσιάστηκε στην πιο πρόσφατη εθνική αναφορά. Πτωτική πορεία διαγράφει και η καμπύλη που αφορά στην Λεμεσό (πράσινο χρώμα), αλλά φαίνεται να είναι «πιο ήπια», όπως αναφέρει στην «Κ» μέλος της επιστημονικής ομάδας.

Από την άλλη μεριά, είναι η Λευκωσία, η Λάρνακα και η Αμμόχωστος, που παρουσιάζουν τάσεις επιδείνωσης της επιδημιολογικής τους κατάστασης, αλλά επίσης θεωρείται ήπια. Το στοιχείο αυτό καθιστά την εικόνα των τριών επαρχιών όχι ιδιαίτερα ανησυχητική, αλλά δεν αποκλείεται η επόμενη επαρχία που θα παρουσιάσει πρόβλημα να είναι η Λάρνακα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας πηγής.

Προσοχή στη Λεμεσό

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία, πριν από την ημερομηνία «λήξης» των περιοριστικών μέτρων, η προσοχή, με τα δεδομένα που έχουμε ως τώρα, φαίνεται ότι πρέπει να παραμείνει εστιασμένη στην Λεμεσό. Μάλιστα, εκτιμάται ότι πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο παράτασης των μέτρων που ισχύουν στην Λεμεσό για ακόμα μια βδομάδα, ωστόσο η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες μερικές μέρες.

Αν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, παρατηρηθεί σημαντική πτώση στους αριθμούς της Λεμεσού, θα επέλθει η χαλάρωση κάποιων μέτρων. Συγκεκριμένα και εντελώς υποθετικά, μας αναφέρθηκε η χαλάρωση των περιορισμών στην μετακίνηση, δηλαδή να επεκταθεί το δικαίωμα μέχρι τις 23:00, ενώ δεν αποκλείεται να επαναλειτουργήσουν οι χώροι εστίασης.

Ανησυχία για τρίτο κύμα

Ο Δεκέμβριος, ο κατ’ εξοχήν εορταστικός μήνας, βρίσκεται προ των πυλών και από πολλούς θεωρείται πως οι αποφάσεις θα είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Είναι ευρέως παραδεχτό το ότι η οικονομία δεν μπορεί να κινηθεί με πολλούς περιορισμούς, ενώ αν αφεθεί ο κόσμος πιο ελεύθερος στις μετακινήσεις του η κατάσταση θα επιδεινωθεί μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Οπότε, αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τους επιστήμονες και την Κυβέρνηση η εξεύρεση της χρυσής τομής όσον αφορά στην επιβολή μέτρων, τα οποία και θα επιτρέπουν την πιο ελεύθερη δραστηριοποίηση των πολιτών και των επιχειρήσεων και θα είναι αρκετά για να αποτρέψουν την διασπορά του ιού.

Ωστόσο, αν αρθεί μεγάλο ποσοστό των περιορισμών, εκτιμάται ότι η Κύπρος θα κληθεί να διέλθει μέσα από το τρίτο κύμα της πανδημίας. Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να καταφέρουμε, με την επιβολή των σωστών μέτρων, να ρίξουμε τους αριθμούς των ημερήσιων περιστατικών COVID-19 σε διψήφιους τώρα, ώστε να μην βρεθούμε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση στη συνέχεια.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

ΥΠΟΙΚ: Ορατός ο κίνδυνος στάσης πληρωμών αν απορριφθεί ο προϋπολογισμός

«Tο ΑΚΕΛ ως βλαπτικό κόμμα για την Κύπρο επιθυμεί την διαβάθμιση της οικονομικής κατάστασης της Κύπρου, ...»
ΑΚΑ  |  22:09

Μας πήρε ο δαίμονας

«Dio erotimata gia skepsi kai isos na xrizoun kapion perisoteron dieukriniseon apo tous emplekomenous: ...»
G.  |  16:02

Νέος ρεαλισμός

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:19

Έκλεισε το θέμα, έμειναν οι πληγές

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:16

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση