ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Ναι» στο ΓεΣΥ από τους φαρμακοποιούς

Αποδεκτή κάνουν την τελική πρόταση του ΟΑΥ τα μέλη του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Αποδεκτή έκαναν την πρόταση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας οι φαρμακοποιοί για το πλαίσιο συμμετοχής τους στο Γενικό Σύστημα Υγείας. Συγκεκριμένα, στις 15.00 το μεσημέρι της Τετάρτης διεξήχθη η Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), με τους φαρμακοποιούς να καλούνται να ψηφίσουν αν κάνουν αποδεκτή ή όχι τη νέα αναθεωρημένη πρόταση του ΟΑΥ, η οποία παραδόθηκε νωρίτερα στην ηγεσία του Συλλόγου. Kάτα τη Γενική Συνέλευση από τα 313 παρευρισκόμενα μέλη τα 165 ψήφισαν υπέρ και τα 139 κατά της νέας πρότασης του ΟΑΥ, ενώ υπήρξαν 8 λευκά και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο. Το τελικό «ναι» των φαρμακοποιών στο ΓεΣΥ, ήθρε μετά από προβληματισμούς και ανησυχίες που εξέφρασαν σε προηγούμενες συναντήσεις τα μέλη του Συλλόγου σε σχέση με τη προηγούμενη πρόταση. Για να πάρουν ωστόσο τα πράγματα αυτή τη θετική τροπή, ο ΟΑΥ προχώρησε στην αναθεώρηση ορισμένων σημείων προκειμένου το πλαίσιο ένταξης των φαρμακοποιών στο Σύστημα να γίνει πιο ελκυστικό. Όπως αποκαλύπτει η «Κ», τα νέα σημεία της πρότασης του ΟΑΥ έχουν να κάνουν με αύξηση του σφαιρικού προϋπολογισμού για τους φαρμακοποιούς, διευκολύνσεις για το χρονικό πλαίσιο αποζημίωσης τους, οικονομική κάλυψη για την αναθεώρηση του λογισμικού τους, κονδύλι κάλυψης των holding stock και των ληγμένων φαρμάκων, καθώς και ποσό που θα δίνεται για τις εφημερίες των φαρμακείων. Σημειώνεται δε, πως οι φαρμακοποιοί σε περιβάλλον ΓεΣΥ θα αμείβονται με τη μέθοδο του point system. Για κάθε συσκευασία που θα δίνουν θα παίρνουν 1.80 ευρώ ως αποζημίωση (εγγυημένη τιμή μονάδας μέχρι τις 15, 6 εκατ. συσκευασίες), ωστόσο η τιμή μονάδας αυξάνεται και μειώνεται ανάλογα με το συνολικό όγκο εργασίας, βάση του σφαιρικού προϋπολογισμού.

Νέα πρόταση

Κατά τη περασμένη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος στην παρουσία του ΟΑΥ, τα μέλη εξέφρασαν έντονα τη διαφωνία τους όσον αφορά το ύψος του σφαιρικού προϋπολογισμού που τους προτάθηκε (27 εκ. ευρώ), διότι όπως είχαν αναφέρει ο όγκος εργασίας τους θα αυξηθεί με το κλείσιμο των κρατικών φαρμακείων και με την ένταξη τους στο ΓεΣΥ αντί να παίρνουν υψηλότερες απολαβές, θα παίρνουν τις ίδιες ή και λιγότερες, σε σχέση με σήμερα. Έτσι, οι φαρμακοποιοί θα αναγκαστούν να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του κοινού χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν περισσότερα χρήματα. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», προκειμένου να κατευναστούν οι ανησυχίες που υπάρχουν, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας στη νέα του πρόταση αύξησε κατά 3 εκατομμύρια ευρώ τον σφαιρικό προϋπολογισμό των φαρμακοποιών στο ΓεΣΥ και πλέον ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα διαθέσει 550 χιλιάδες ευρώ για τις εφημερίες των φαρμακείων. Συν αυτού, οι φαρμακοποιοί εκτός από την προαναφερθείσα αμοιβή (1.80 ευρώ) που θα λαμβάνουν για κάθε συσκευασία που θα δίνουν στους πολίτες, θα παίρνουν επιπλέον προμήθεια 4% από το κόστος του κάθε φαρμάκου που θα δίνουν. Για παράδειγμα, αν ο φαρμακοποιός δώσει σε ένα δικαιούχο ένα φάρμακο που κοστίζει 100 ευρώ τότε θα λάβει από τον Οργανισμό 4 ευρώ προμήθεια συν το 1.80 ευρώ για τη συσκευασία που έδωσε.

Μια άλλη παράμετρος που προκάλεσε τις ανησυχίες των φαρμακοποιών αφορούσε το χρονικό πλαίσιο αποζημίωσής τους από το ΓεΣΥ. Υπενθυμίζεται, αρχικά ο Οργανισμός είχε καθορίσει πως για τους πρώτους δύο μήνες εφαρμογής του ΓεΣΥ τα φαρμακεία θα αποζημιώνονταν για τις υπηρεσίες τους κάθε δεκαπέντε ημέρες, ενώ από τον Αύγουστο και έπειτα θα αποζημιώνονταν κατά τα τέλη του επόμενου μήνα (δηλαδή τέλη Σεπτεμβρίου και ούτω καθεξής), κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών. Οι φαρμακοποιοί είχαν αντιδράσει σε αυτή την παράμετρο διότι τα μικρά φαρμακεία που δεν έχουν μεγάλο κεφάλαιο στην άκρη θα κινδύνευαν με κλείσιμο αφού δεν θα λάμβαναν απευθείας την αμοιβή τους από το ΓεΣΥ και έτσι δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους (προμηθευτές, προσωπικό κ.τ.λ). Προκειμένου να επιλυθεί και αυτό το πρόβλημα, ο Οργανισμός αναθεώρησε το πλαίσιο αποζημίωσης και έδωσε την διευκόλυνση στους φαρμακοποιούς να λαμβάνουν την αμοιβή τους αρχές του επόμενου μήνα, αντί για τέλος όπως είχε καθοριστεί αρχικά. Δηλαδή για τις υπηρεσίες του Αυγούστου θα αποζημιωθούν αρχές Σεπτεμβρίου. Επιπρόσθετα, στα πλαίσια ένταξης τους στο ΓεΣΥ, τα φαρμακεία καλούνται να προσαρμόσουν το υφιστάμενο λογισμικό τους καταγραφής στοκ με αυτό του Συστήματος Υγείας. Για την εν λόγω προσαρμογή των λογισμικών, ο ΟΑΥ θα δώσει 200 ευρώ στο κάθε φαρμακείο προκειμένου να καλυφθεί μέρος ή και ολόκληρο, το κόστος που θα έχουν τα φαρμακεία από αυτή τη διαδικασία. Τέλος, ο ΟΑΥ θα διαθέσει ένα ποσό γύρω στα 2, 18 εκατομμύρια ευρώ για τις ετήσιες αγορές των φαρμακείων ως αντιστάθμισμα των holding stock και των ληγμένων φαρμάκων. 

Κίνητρα

Πέρα των προαναφερθέντων αναθεωρημένων σημείων που εμπεριέχονται στη νέα πρόταση του ΟΑΥ, ο Οργανισμός έχει δώσει κίνητρα στους φαρμακοποιούς που θα επιλέξουν να συστεγαστούν και σε αυτούς που θα ανοίξουν το υποστατικό τους σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν έχουν κοντά τους κάποιο φαρμακείο. Συγκεκριμένα, ο ΟΑΥ θα δώσει το ποσό των 25 χιλιάδων ευρώ στα φαρμακεία που θα συνεταιριστούν προκειμένου να παρέχουν καλύτερη εξυπηρέτηση στους πολίτες. Δηλαδή αν ένα φαρμακείο κλείσει το υποστατικό του και ανοίξει μαζί με ένα άλλο ο ΟΑΥ θα τους δώσει από 25 χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, αυτό δεν μπορούν να το πράξουν όλοι οι φαρμακοποιοί διότι ο Οργανισμός καθόρισε ένα συγκεκριμένο κονδύλι για αυτό το κίνητρο, ύψους 750 χιλιάδων ευρώ, και όπως αναφέρθηκε στα μέλη του ΠΦΣ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας σε όσους εκφράσουν ενδιαφέρον να προβούν σε μια τέτοια ενέργεια.

Επιπρόσθετα, ο Οργανισμός θα δώσει το ποσό των 10 χιλιάδων ευρώ στους φαρμακοποιούς που θα ανοίξουν φαρμακείο τους σε περιοχές που δεν καλύπτονται από φαρμακευτική φροντίδα υγείας. Όσον αφορά τις ανησυχίες των φαρμακοποιών να μην αφεθεί ανεξέλεγκτος ο αριθμός των φαρμακείων που θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ, ο Οργανισμός διαβεβαιώνει τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο πως μετά το κλείσιμο των καταλόγων εγγραφής, θα ελέγχει τις νέες αιτήσεις που θα δέχεται προκειμένου να κρατήσει τις ισορροπίες και να κατευθύνει τους νέους φαρμακοποιούς σε ποιες περιοχές θα μπορούν να ανοίξουν το υποστατικό τους για να μπορούν να συμμετάσχουν στο Σύστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση