ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέο πακέτο υγειονομικών μέτρων στο Υπουργικό Συμβούλιο

Επέκταση του SafePass σε χώρους και δραστηριότητες της καθημερινότητα – δεν εξαιρούνται οι τουρίστες

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η τάση σταθεροποίησης των νοσηλειών σε υψηλά επίπεδα, οδηγεί την κυβέρνηση στη λήψη νέων μέτρων κατά της πανδημίας. Στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την Παρασκευή το πρωί, ο Υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», θα παρουσιάσει πακέτο νέων συμπληρωματικών μέτρων τα οποία θα δίνουν έμφαση στην επέκταση της χρήσης του SafePass σε χώρους που σήμερα δεν απαιτείται. Με τον τρόπο αυτό, πιστεύεται, πως θα περιορισθεί η διασπορά του ιού σε πρώτη φάση και θα εκτονωθεί η κατάσταση που επικρατεί στις νοσηλείες, στη συνέχεια. Οι εισηγήσεις του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα για συμπληρωματικά μέτρα έχουν προκύψει από την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων των τελευταίων ημερών. Εάν και εφόσον οι εισηγήσεις υιοθετηθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, τότε η εφαρμογή του SafePass θα προσλάβει χαρακτήρα καθολικό.

Οι εισηγήσεις

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ» οι εισηγήσεις που θα κατατεθούν στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αφορούν:

-Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου. Η πρόταση του Υπουργού Υγείας είναι να μειωθεί ο επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων στο εσωτερικό των καταστημάτων. Από 20 άτομα, μαζί με τους εργαζόμενους, που είναι σήμερα ενδεχομένως να μειωθεί ο αριθμός στο μισό.

-Οίκοι Ευγηρίας. Τα επιδημιολογικά δείχνουν πως οι συγκεκριμένοι χώροι φιλοξενίας ηλικιωμένων ατόμων συμβάλλουν στην διασπορά του ιού. Η εισήγηση προβλέπει ένα αυστηρότερο πλαίσιο υγειονομικών ελέγχων για εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας, τους επισκέπτες και για όσους διαμένουν εκεί. Προτείνεται η απαγόρευση εξόδου ηλικιωμένων από τους οίκους ευγηρίας. Εργαζόμενοι και επισκέπτες θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί ή να έχουν PCR 48 ωρών. Η συγκεκριμένη εισήγηση παρουσιάστηκε και στο προηγούμενο Υπουργικό αλλά δεν υιοθετήθηκε. Η εισήγηση επιστρέφει μετά τον εντοπισμό μεγάλης διασποράς του ιού από τους συγκεκριμένους χώρους.

-Νοσοκομεία. Το SafePass θα επεκταθεί στα πρώην δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, με εξαίρεση τις πρώτες βοήθειες. Αυτό σημαίνει πως άπαντες που θα επισκέπτονται νοσηλευτήρια θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί ή να έχουν κάποιο τεστ 48 ωρών.

- Τουρίστες – επισκέπτες. Όλοι όσοι επισκέπτονται την Κύπρο για μεγαλύτερο διάστημα από 7 ημέρες, θα είναι υποχρεωμένοι μετά την έβδομη μέρα να υποβάλλονται σε τεστ ανά εβδομάδα.

Συνάμα παρατείνονται τα υφιστάμενα μέτρα.

Νοσηλείες 

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και την Πέμπτη οι νοσηλείες. Με βάση την τελευταία καταγραφή ανήλθαν στις 283 από τις οποίες 83 περιστατικά σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 88,3% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού. Τέσσερα άτομα απεβίωσαν από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 416. Την ίδια ώρα τα νέα κρούσματα εμφανίζονται να έχουν πτωτική τάση. Από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), που πραγματοποιήθηκαν εντοπίστηκαν 655 (ποσοστό θετικότητας: 0,96%) νέα περιστατικά της νόσου COVID-19. Από τους 83 ασθενείς που είναι σε σοβαρή κατάσταση, οι 39 είναι διασωληνωμένοι, οι δύο νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 42 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Αναλυτικά η κατάσταση στα νοσηλευτήρια:

Νοσηλευτήριο

Θάλαμος

Αριθμός Ασθενών

Αμμοχώστου

(64 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

58

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

6

Λευκωσίας

(86 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

31

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

14

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

41 (2 εκτός αναπνευστήρα)

Λεμεσού

(83 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

64

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

19

Λάρνακας

(42 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

39

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

3

Πάφου

(1 ασθενής)

Θάλαμος COVID

1

Μακάρειο

(7 ασθενής)

Θάλαμος COVID

7

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση