ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νευρολογική Εταιρεία: Εισηγήσεις στην Βουλή για μείωση λιστών αναμονής στο ΓεΣΥ

Το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής

ΚΥΠΕ

Τις προτάσεις της για μείωση των λιστών αναμονής που ταλανίζουν το ΓεΣΥ εισηγήθηκε η Νευρολογική Εταιρεία Κύπρου σε συνάντηση που πραγματοποίησε την Πέμπτη με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας. Τα μέλη της Επιτροπής αναγνώρισαν την ύπαρξη του προβλήματος και ζήτησαν από τη Νευρολογική Εταιρεία να αποστείλει σημείωμα στη Βουλή με τις εισηγήσεις της, ώστε το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής.

Ο Μιχάλης Πρωτοπαπάς, Πρόεδρος της Νευρολογικής Εταιρείας Κύπρου, χρησιμοποιώντας παραδείγματα ασθενών που έκαναν κατάχρηση του παραπεμπτικού που εκδίδει ο προσωπικός ιατρός, τόνισε ότι είναι σεβαστή η δεύτερη γνώμη ενός ιατρού, αλλά δεν μπορεί να γίνεται κατάχρηση.

Ο κ. Πρωτοπαπάς εισηγήθηκε να ισχύει το χρόνιο παραπεμπτικό για ένα γιατρό που το αιτήθηκε, ούτως ώστε να μη στερούνται άλλοι ασθενείς την ευκαιρία διευθέτησης ραντεβού. Ακόμη, εισηγήθηκε να χρεώνεται ο ασθενής με συμβολικό ποσό την επίσκεψη σε δεύτερο γιατρό για δεύτερη γνώμη που γίνεται αμέσως μετά την επίσκεψη στον πρώτο γιατρό. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι αυτές οι εισηγήσεις δεν αφορούν χρόνιους ασθενείς.

Αναφερόμενος στον περιορισμό των μονάδων που έθεσε ο ΟΑΥ στις επισκέψεις ασθενών, με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην αποζημιώνονται για άλλες επισκέψεις, ο κ. Πρωτοπαπάς εισηγήθηκε μια επίσκεψη να διαρκεί τουλάχιστον μισή ώρα και να αποζημιώνεται με λογικό ποσό. «Οι λίστες αναμονής ταλαιπωρούν τόσο τους ασθενείς όσο και τους γιατρούς», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρύσανθου Σαββίδη, ο Πρόεδρος της Νευρολογικής Εταιρείας είπε ότι πριν από το ΓεΣΥ, υπήρχαν 42 εγγεγραμμένοι νευρολόγοι, ενώ μετά τη θέσπιση του ΓεΣΥ υπάρχουν 78 εγγεγραμμένοι νευρολόγοι.

Απαντώντας σε τοποθέτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Ευθύμιου Δίπλαρου, ότι πρέπει να γίνει εκστρατεία ενημέρωσης των δικαιούχων του ΓεΣΥ και ότι υπάρχει κατάχρηση, ο κ. Πρωτοπαπάς υπέδειξε ότι πρέπει να ενημερωθούν και ο ΟΑΥ και οι προσωπικοί ιατροί που εκδίδουν παραπεμπτικά, όχι μόνο οι ασθενείς.

Ο κ. Δίπλαρος ζήτησε από τη Νευρολογική Εταιρεία να ετοιμάσει και να αποστείλει σημείωμα στη Βουλή με τις εισηγήσεις της, ώστε το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής.

Από την πλευρά της η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, εξέφρασε την ανησυχία της να μη χαθεί η δυνατότητα της λήψης δεύτερης ιατρικής γνώμης.

Αποδέσμευση κονδυλίων για ενημερωτική εκστρατεία ζητεί ο ΟΑΥ

Την Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας συζήτησε το αίτημα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για αποδέσμευση κονδυλίου με σκοπό τη διεξαγωγή ενημερωτικής εκστρατείας.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, Διευθυντής του ΟΑΥ, ζήτησε κονδύλι για εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού αναφορικά με τη σχέση δικαιούχου – προσωπικού ιατρού. Όπως είπε, εάν εγκριθεί το κονδύλι, η εκστρατεία θα ξεκινήσει σε 3-4 μήνες. Έκανε λόγο για κονδύλι ύψους €1,3 εκατ. για δύο χρόνια, διευκρινίζοντας ότι το ποσό που ο ΟΑΥ ζητά για το 2024, περί τις €800.000. «Δεν θα ζητήσουμε τώρα το ποσό για το 2025», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχόλιο του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστου Χριστόφια, ότι η ενημερωτική εκστρατεία θα μπορούσε να γίνει και στην Τουρκική για τους Τ/κ δικαιούχους του ΓεΣΥ, ο Παπακωνσταντίνου πρότεινε να απασχοληθεί άτομο που να γνωρίζει Τουρκικά στο τηλεφωνικό κέντρο του ΟΑΥ.

Απαντώντας σε ερώτημα του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Νίκου Κέττηρου, ο Διευθυντής του ΟΑΥ ανέφερε ότι ο Οργανισμός επέλεξε τη χαμηλότερη προσφορά για τη διεξαγωγή της ενημερωτικής εκστρατείας, σημειώνοντας ότι αποκλείστηκε μια προσφορά που δεν πληρούσε τις προδιαγραφές.

Απαντώντας σε αίτημα του Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Πανίκου Λεωνίδου, ο οποίος ζήτησε από τον ΟΑΥ αναλυτικό κατάλογο διανομής του κονδυλιού που θα δαπανηθεί, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι κάθε χρόνο ο ΟΑΥ στέλνει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας κατάσταση δαπανών. Επιπλέον, ζήτησε χρόνο για να ετοιμαστεί ο κατάλογος.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ζήτησε από τον ΟΑΥ να ετοιμάσει και να αποστείλει στην Επιτροπή την κατάσταση διανομής του κονδυλιού προκειμένου το κονδύλι να εγκριθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση