ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νευροχειρουργική κλινική ΓΝ Λευκωσίας ΟΚΥπΥ: Η δισκοκήλη μας απειλεί όλους!

Δελτίο Τύπου

του Δρ. Κωνσταντίνου Φαρόπουλου
Νευροχειρουργική κλινική
Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ΟΚΥπΥ

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι μια δομή η οποία βρίσκεται ανάμεσα στα σπονδυλικά σώματα. Ο ρόλος του είναι να δρα σαν αποσβεστήρας κραδασμών προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο τα σπονδυλικά σώματα από τη φθορά κατά τη διάρκεια των κινήσεων ή τη φόρτιση. Όταν έχουμε καταστροφή μεσοσπονδύλιου δίσκου τότε έχουμε κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή δισκοκήλη.

Παράγοντες κινδύνου

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου για ν’ αναπτύξει κάποιος δισκοκήλη: το κάπνισμα, η παχυσαρκία, μια βαριά σωματική εργασία, κάποια σπορ που προκαλούν τραυματισμό, η άρση βάρους με λάθος τρόπο αλλά και η καθημερινή κακή στάση του σώματος.

Συμπτώματα

Η δισκοκήλη ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκεται μπορεί να έχει συμπτώματα όπως πόνο στον αυχένα ή στη μέση οι οποίοι  επεκτείνονται στο κεφάλι, στα άνω ή στα κάτω άκρα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να έχουμε αδυναμία κάποιου από αυτά τα άκρα και σε περίπτωση μιας μεγάλης δισκοκήλης στην αυχενική μοίρα μπορεί να έχουμε και παράλυση των τεσσάρων άκρων.

Αλλαγή τρόπου ζωής

Πέρα από την προφανή αναγκαία απώλεια βάρους, τη διακοπή του καπνίσματος καιτην αποφυγή άρσης μεγάλων φορτίων οι ασθενείς θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους. Θα πρέπει να σηκώνουν τα μικρά φορτία τα οποία επιτρέπεται έχοντας το σώμα σε ευθεία αποφεύγοντας να σκύβουν. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τις ακραίες κάμψεις ή εκτάσεις σε όλες τις δραστηριότητες της καθημερινότητάς τους.

Συντηρητική θεραπεία

Η πρώτη γραμμή αντιμετώπιση της δισκοκήλης είναι συντηρητική η οποία περιλαμβάνει ανάπαυση, συνδυασμό αντιφλεγμονωδών και μυοχαλαρωτικών φαρμάκων και όταν έχει περάσει ο παροξυσμός, φυσικοθεραπεία. Σε περίπτωση που αποτύχει η συντηρητική θεραπεία ή σε περίπτωση που ο ασθενής έχει νευρολογικό έλλειμα εξ αρχής τότε περνάμε στη χειρουργική αντιμετώπιση της δισκοκήλης. 

Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές

Πέραν από την κλασσική μικροχειρουργική αντιμετώπιση της δισκοκήλης που ήδη προσφέρεται στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ η σύγχρονη αντιμετώπιση περιλαμβάνει ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές οι οποίες πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα να προσφέρονται επίσης στα νοσοκομεία μας. 

Κλινική αναφοράς

Η Νευροχειρουργική κλινική  του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας αποτελεί τη μοναδική κλινική αναφοράς νευροχειρουργικών περιστατικών του ΟΚΥπΥ σε παγκύπρια βάση με συσσωρευμένη εμπειρία στην αντιμετώπιση ενός ευρέως φάσματος νευροχειρουργικής παθολογίας. Πρόκειται για μία κλινική με μεγάλη διακίνηση περιστατικών η οποία δέχεται ασθενείς από όλη την Κύπρο τόσο στα πλαίσια της κάλυψης επειγόντων περιστατικών από όλες τις πόλεις όσο και στα πλαίσια της λειτουργίας εξωτερικών ιατρείων με ραντεβού σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα. Το τμήμα διαθέτει 22 κλίνες, 4 εκ των οποίων είναι κλίνες Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας για σοβαρά και χρόνια περιστατικά.

Μοναδικό κέντρο εκπαίδευσης της ειδικότητας

Αποτελεί επίσης το μοναδικό κέντρο εκπαίδευσης για τη νευροχειρουργική ειδικότητα στην Κύπρο με 4 θέσεις ειδικευόμενων ιατρών στη δύναμή της και αριθμό φοιτητών ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η Νευροχειρουργική Κλινική έχει επίσης έντονη ερευνητική παρουσία με συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια, εκπαιδευτικά σεμινάρια και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Κλινικής ή τηλεφωνήστε στο 22603494 και 22603550.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση