ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο κορωνοϊός προ κενής εστίας

Το ποδόσφαιρο απεδείχθη η κερκόπορτα του κορωνοϊού στην Κύπρο, με τις αρμόδιες αρχές να τρέχουν πίσω από τα γεγονότα

Του Γιάννου Λύτρα

Σε μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Κύπρο έχουν οδηγήσει αναμφίβολα τα λάθη και οι παραλείψεις που αφορούν στην ελλιπή ή στην καθόλου τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε διάφορα επίπεδα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον χώρο του ποδοσφαίρου, απ’ όπου έχουν ξεκινήσει οι πολυπληθέστερες αυτή την στιγμή αλυσίδες μετάδοσης του νέου κορωνοϊού, πρώτα από τις ομάδες Νέα Σαλαμίνα και Εθνικός Άχνας και ακολούθως σε επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών. Το πρωτόκολλο που έχει δημιουργηθεί με την συνεργασία του Υπουργείου Υγείας και της ΚΟΠ για τον χώρο του ποδοσφαίρου φαίνεται ότι «μπάζει», πλην του ότι φαίνεται πια ξεκάθαρα ότι δεν έχει τηρηθεί σε πολλές περιπτώσεις. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν θορυβήσει το Υπουργείο Υγείας και την ΚΟΠ, οι οποίοι κατόπιν εορτής συσκέπτονται την Πέμπτη για την εξέταση και την αξιολόγηση της κατάστασης.

Καταπατήθηκαν τα πρωτόκολλα

Η πρώτη μεγάλη αλυσίδα σε ποδοσφαιρική ομάδα είναι αυτή της Νέας Σαλαμίνας. Σύμφωνα με την πληροφόρηση της «Κ» από την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, τα μέλη της οποίας ενημερώθηκαν σχετικά, το πρόβλημα ξεκίνησε στην ομάδα όταν ποδοσφαιριστής ο οποίος έφτασε από την Πορτογαλία και επιβεβαιώθηκε ως φορέας της νόσου COVID-19 κλήθηκε από τον προπονητή της ομάδας – κατά παράβαση του υγειονομικού πρωτοκόλλου – να μεταβεί στο προπονητικό κέντρο για ατομική αξιολόγησή του. Ο ποδοσφαιριστής, κατά συνέπεια, μετέδωσε τον ιό στον προπονητή κι αυτός με την σειρά του σε άλλα 18 μέλη της ομάδας.

Η δεύτερη μεγάλη αλυσίδα στο ποδόσφαιρο αφορά στον Εθνικό Άχνας. Μετά από τους διαγνωστικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν σε όλους τους ποδοσφαιριστές, προέκυψαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό άλλοι 13 και ακόμα έξι μέλη του προσωπικού και του τεχνικού επιτελείου της ομάδας. Μαζί με τον θετικό στον ιό ποδοσφαιριστή που ανακοινώθηκε την Τρίτη τα κρούσματα ανέρχονται πλέον στα 20, καθιστώντας τον Εθνικό Άχνας την δεύτερη ομάδα στην οποία καταγράφεται ο ίδιος αριθμός επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 με την Νέα Σαλαμίνα.

Πρωτόκολλο ΚΟΠ

Εκ μέρους της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και του επικεφαλής της ομάδας ειδικών που διαμόρφωσε το πρωτόκολλο της ΚΟΠ, δρος Πέτρου Αγαθαγγέλου, αυτό θεωρείται ότι είναι πλήρες, με τα προβλήματα να εντοπίζονται στην επιτήρηση της εφαρμογής των προνοιών του. Όπως είπε στην «Κ» ο κ. Αγαθαγγέλου, από την στιγμή που οι ομάδες δήλωσαν ότι συμφωνούν με το πρωτόκολλο το οποίο διαμορφώθηκε, όπως και ότι είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο φετινό πρωτάθλημα βάσει αυτού, θα έπρεπε να ήταν συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους.

Η επιδημιολογική ομάδα προέβη σε εισηγήσεις σχετικά με την επιτήρηση της εφαρμογής του υγειονομικού πρωτοκόλλου από τις ποδοσφαιρικές ομάδες, όπως η αξιοποίηση φοιτητών Ιατρικής. Ο κ. Αγαθαγγέλου είπε ότι θα έπρεπε να είχαν καθορίσει άτομα τα οποία θα ασχολούνταν με την καθαριότητα και την απολύμανση. Τα άτομα αυτά θα έπρεπε να συμπλήρωναν έντυπο με την ώρα κατά την οποία προέβησαν σε απολύμανση των αποδυτηρίων και να το υπέγραφαν, μάλιστα.

Μη εφαρμόσιμες πρόνοιες

Παρά το γεγονός ότι το πρωτόκολλο της ΚΟΠ θεωρείται άρτιο από τους ιθύνοντες, δεν παύει να περιέχει πρόνοιες οι οποίες δύσκολα μπορούν να εφαρμοστούν από τις ομάδες, ειδικότερα τις μικρότερες σε μέγεθος. Σύμφωνα με την πληροφόρηση, οι οδηγίες που δόθηκαν στις ομάδες είναι όπως πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ στους ποδοσφαιριστές τους πριν από κάθε αγώνα, κάτι που θεωρείται οικονομικά ασύμφορο για τις πλείστες εξ αυτών. Κατά συνέπεια, τίθεται το κρίσιμο ερώτημα αν πραγματικά αυτό το μέτρο πρόληψης έχει τηρηθεί και σε ποιο βαθμό, εκτός από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος.

Μιλώντας στην «Κ», ο δρ Χάρης Αρμεύτης εξέφρασε την άποψη ότι κάποιες πρόνοιες του πρωτοκόλλου, ενώ είναι προς την σωστή κατεύθυνση, δεν είναι εφαρμόσιμες. Συγκεκριμένα, το πρωτόκολλο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις εξής πρόνοιες:

- Όλος ο εξοπλισμός όπως μπάλες, παλμογράφοι, GPS, κώνοι κλπ. Θα απολυμαίνονται καθημερινά πριν και μετά την προπόνηση.
- Στα αποδυτήρια θα πρέπει να γίνουν διευθετήσεις ούτως ώστε να υπάρχουν τουλάχιστον 2 τ.μ. ανά άτομο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ο επαρκής χώρος για τήρηση της απόστασης του ενός μέτρου, οι ομάδες θα πρέπει να φροντίσουν ούτως ώστε την ίδια ώρα να υπάρχει μόνο ο αριθμός ατόμων στα αποδυτήρια που θα διασφαλίζει την απόσταση που προβλέπεται.
- Η χρήση των ντους να αποθαρρύνεται. Στη περίπτωση που δεν είναι εφικτό, να παραμένει ένα ντους κενό μεταξύ δύο ντους και η Ποδοσφαιριστές να εισέρχονται με σαγιονάρες.
- Η χρήση των γυμναστηρίων στις εγκαταστάσεις των ομάδων θα επιτρέπεται με την προϋπόθεση ότι την ίδια ώρα στο χώρο θα υπάρχει ένα άτομο ανά 4 τετραγωνικά μέτρα και θα τηρούν τουλάχιστον 4 μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλο κατά τη διάρκεια της άθλησης.
- Ο χρησιμοποιημένος αθλητικός ιματισμός θα μπαίνει σε ξεχωριστή πλαστική σακούλα με προσοχή, για αποφυγή επαφής με το δέρμα και τα ρούχα. Καθημερινό πλύσιμο στο πλυντήριο, με κοινό οικιακό απορρυπαντικό, σε υψηλή θερμοκρασία (60ο -90ο C) και καλό στέγνωμα σύμφωνα με τις υφιστάμενες οδηγίες.

Ακόμα περιμένουν τεστ

Στις 15 Σεπτεμβρίου το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως διενεργηθούν 7,000 εργαστηριακές εξετάσεις από σύνολο 27,000 ποδοσφαιριστών που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα των Κατηγοριών Β και Γ, της Επίλεκτης Κατηγορίας ΣΤΟΚ, του Αγροτικού Ποδοσφαίρου, των Πρωταθλημάτων Γυναικών και Βετεράνων και τα νεανικά πρωταθλήματα της ΚΟΠ. Την ευθύνη για τον καταρτισμό προγράμματος και τον καταμερισμό των εξετάσεων στα διάφορα πρωταθλήματα, θα έχει η ΚΟΠ σε συνεργασία με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η ανάγκη αυτή είναι πιο επιτακτική από ποτέ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο δειγματοληπτικός έλεγχος δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί, αν και τα πρωταθλήματα των μικρών κατηγοριών βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και δύο βδομάδες. Ως εκ τούτου, προκύπτει το ερώτημα ποιον θα βαραίνει η ευθύνη αν εν τέλει διαφανεί ότι υπάρχει πρόβλημα μεγέθους ανάλογου με αυτό της Νέας Σαλαμίνας και του Εθνικού Άχνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση