ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στις 24 Νοεμβρίου η τελική απόφαση για γιατρούς εκτός ΓεΣΥ

Εκτός νοσηλευτηρίων μέχρι την τελική απόφαση

ΚΥΠΕ

Η απόφαση του δικαστηρίου να απορρίψει το αίτημα συνέχισης υπηρεσιών από γιατρούς εκτός ΓεΣΥ σε νοσηλευτήρια ιδιωτικά που είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ, μέχρι και τις 24 του μήνα που θα εκδικαστεί η υπόθεση αλλάζει τα δεδομένα. Μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή Διασπορά Ειδήσεων ο εκπρόσωπος των ιατρών εκτός ΓεΣΥ Σάββας Καδής ανέφερε ότι δε γνωρίζει εάν θα υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση από πλευράς Υπουργείου Υγείας για να εκδώσει νέα εγκύκλιο που θα δίνει παράταση στους γιατρούς εκτός ΓεΣΥ μέχρι την απόφαση του Δικαστήριου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι οι εκτός ΓεΣΥ γιατροί πρέπει να φύγουν άμεσα και να πάνε κάπου άλλου.

Από την πλευρά της, η Ελεγκτική Υπηρεσία σε ανάρτησή της στο Twitter ανέφερε ότι «δεδομένης της σημερινής απόφασης του αρμόδιου Δικαστηρίου να απορρίψει το αίτημα για προσωρινό διάταγμα, αναμένουμε ότι επιτέλους ο ΟΑΥ, μετά από 2 χρόνια ανοχής στην παρανομία, θα συμμορφωθεί ο ίδιος και θα απαιτήσει και από τα εντός ΓεΣΥ Νοσηλευτήρια να συμμορφωθούν με το Νόμο».

«Αναδείξαμε την παρανομία από τις 15.7.2020 και το γεγονός ότι αυτή αντιστρατευόταν τη βασική αρχή του νόμου για ένα καθολικό σύστημα που θα παρέχει σ'όλους ισότιμη μεταχείριση. Έκτοτε ο ΟΑΥ ροκάνιζε το χρόνο επιτρέποντας στα νοσηλευτήρια το "διπλοπόρτι" εν είδει πολυασφαλιστικού» σημείωσε σε δική του ανάρτηση ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Στις 24 Νοεμβρίου η νέα ακρόαση

Το δικαστήριο όρισε την Πέμπτη νέα ακρόαση για τις 24 Νοεμβρίου αναφορικά με την έκδοση ή μη διατάγματος για αναστολή της πρόνοιας που απαγορεύει στα συμβεβλημένα με τον ΟΑΥ νοσηλευτήρια να παρέχουν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας σε δικαιούχους του ΓεΣΥ από μη εγγεγραμμένους στο ΓεΣΥ ιατρούς.

Όπως εξάλλου ανακοίνωσε ο ΟΑΥ, η εγκύκλιος του Οργανισμού για την ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας, στην οποία τίθεται η σχετική απαγόρευση στα συμβεβλημένα νοσηλευτήρια ισχύει και «επομένως η περίοδος προσαρμογής και το εύλογο χρονικό διάστημα που δόθηκε για πλήρη συμμόρφωση έχει λήξει».

Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, στα πλαίσια της αγωγής που έχει καταχωρηθεί εναντίον του οργανισμού και άλλων, καταχωρήθηκε από τον ενάγοντα, ιατρό μη εγγεγραμμένο στο ΓεΣΥ, αίτηση για έκδοση προσωρινού διατάγματος με το οποίο αιτείτο αναστολή της εν λόγω απαγόρευσης μέχρι την εκδίκαση της αγωγής.

«Σήμερα, η αίτηση για έκδοση προσωρινού διατάγματος ήταν ορισμένη ενώπιον του Δικαστηριού όπου και αποφασίστηκε να δοθεί στους νομικούς συμβούλους του Οργανισμού χρόνος για ετοιμασία της ένστασής τους» προστίθεται.

Συνεπώς, αναφέρει ο ΟΑΥ, το Δικαστήριο δεν έλαβε ακόμη καμία απόφαση σε σχέση με την έκδοση ή μη προσωρινού διατάγματος, ενώ η αίτηση έχει οριστεί για ακρόαση στις 24 Νοεμβρίου 2022.

«Διευκρινίζεται ότι, η Εγκύκλιος του Οργανισμού για την ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας, στην οποία τίθεται η απαγόρευση στα συμβεβλημένα νοσηλευτήρια να παρέχουν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας σε δικαιούχους του ΓεΣΥ από μη εγγεγραμμένους στο ΓεΣΥ ιατρούς ισχύει και επομένως η περίοδος προσαρμογής και το εύλογο χρονικό διάστημα που δόθηκε για πλήρη συμμόρφωση έχει λήξει», προστίθεται.

Καταλήγοντας, ο ΟΑΥ λέει ότι παραμένει «προσηλωμένος στο έργο του και στη διατήρηση της φιλοσοφίας και του κοινωνικού χαρακτήρα του ΓεΣΥ».

Ξεκαθαρίζει ο δικηγόρος των εκτός ΓεΣΥ γιατρών

Από την πλευρά των εκτός ΓεΣΥ γιατρών, ο δικηγόρος Χρίστος Τριανταφυλλίδης εξέδωσε ανακοίνωση «προς αποκατάσταση της πραγματικότητας», λέγοντας ότι είναι «παντελώς ανακριβές και ανυπόστατο» δημοσίευμα «το οποίο κυκλοφορεί υπό τύπο ανάρτησης» ότι το αίτημα δια αναστολή της πρόνοιας της Νομοθεσίας που απαγορεύει ενδονοσοκομειακή περίθαλψη όταν τον ασθενή τον παραπέμπει γιατρός εκτός ΓεΣΥ ο οποίος ευρίσκεται σε νοσοκομείο εντός του ΓεΣΥ, απορρίφθηκε την Πέμπτη από το δικαστήριο.

«Την 03/11/2022 και αφού ενώπιον του δικαστηρίου ο ΟΑΥ τοποθετήθηκε ότι έχει ένσταση εις την έκδοση τέτοιου διατάγματος το δικαστήριο έδωσε οδηγίες όπως η ένσταση καταχωρηθεί γραπτώς και όρισε την αίτηση δια έκδοση διατάγματος για ακρόαση την 24/11/2022. Κατ’ επέκταση η αίτηση για έκδοση διατάγματος παραμένει χωρίς οποιαδήποτε απόφαση ορισμένη ενώπιον του δικαστηρίου», καταλήγει.

Δικαιώνει την ΕΔΕΚ η απόφαση δηλώνει ο Σιζόπουλος

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, με αφορμή τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία θέτει από αύριο εκτός των νοσηλευτηρίων του ΓεΣΥ όλους τους γιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι με το σύστημα, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου δικαιώνει την ΕΔΕΚ, η οποία όπως σημείωσε «από την πρώτη στιγμή είχε υποδείξει ότι το μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2020, για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ από τον ΟΑΥ, είχε πρόνοιες οι οποίες ήταν αντίθετες με την κείμενη νομοθεσία».

Σημείωσε πως «αυτό ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε και από τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας τον Σεπτέμβριο του 2021, η οποία έγινε μετά το γνωστό αίτημα της ΕΔΕΚ ότι για να ψηφίσει τους προϋπολογισμούς θα έπρεπε να περιληφθεί ως πρόνοια και πρόταση και η συγκεκριμένη νομική γνωμάτευση».

Σύμφωνα με τον Μαρίνο Σιζόπουλο, η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι άμεσα επιβάλλεται από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών -και των κρατικών, αλλά και του ΟΑΥ- να προχωρήσουν στην πλήρη εναρμόνιση με την κειμένη νομοθεσία.

«Πραγματικά είναι αδιανόητο και απαράδεκτο», είπε, «σε ένα κράτος δικαίου όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία από το 2015 το Σεπτέμβριο η Νομική Υπηρεσία να υποδεικνύει το παράνομο της συγκεκριμένης σύμβασης του μνημονίου και όμως κανένας να μην ενδιαφέρεται για την άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι οι εκτός ΓεΣΥ γιατροί πρέπει να φύγουν άμεσα και να πάνε κάπου άλλου.

Πρόσθεσε πως «δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και την ίδια στιγμή -όπως πολλές φορές υποδείξαμε- να δημιουργούμε ασθενείς δύο ταχυτήτων, δηλαδή τους ευνοούμενους οι οποίοι θα έχουν άμεση εξυπηρέτηση και πολλές φορές εκτός του μονοασφαλιστικού συστήματος, αλλά και τους εντός ασθενείς, οι οποίοι ουσιαστικά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή ενδεχομένως την ασφαλιστική κάλυψη από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να περιμένουν ένα και δύο και τρεις μήνες, μέχρι που να τύχουν της αναγκαίας ιατρικής εξέτασης και περίθαλψης».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση