ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με το βλέμμα στραμμένο στην ψυχολογία, την οικονομία και τις εστίες μετάδοσης

Αναλύτικά όλες οι αποφάσεις του Υπουργικού

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι τελικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου με φόντο την πορεία διαχείρισης της πανδημίας ανακοινώθηκαν σήμερα από τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου. Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις για πιθανές νέες χαλαρώσεις, που συζητήθηκαν και κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού της περασμένης Τετάρτης, μεταφέρθηκαν για σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών αλλά και τον αυξημένο αριθμό των νοσηλευομένων με Covid 19.

Τα δεδομένα 

Παρουσιάστηκαν και εξετάστηκαν σήμερα στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων δύο εβδομάδων και αξιολογήθηκε η κατάσταση όπως διαμορφώνεται αυτή την περίοδο.

Από τα επιδημιολογικά δεδομένα και από τα στοιχεία των δημοσιών νοσηλευτηρίων διαφαίνεται ότι η κατάσταση είναι σε κομβικό σημείο.

1. Η κατάσταση στην κοινότητα παραμένει επιδημιολογικά επιδεινωμένη, με εντονότερη επιβάρυνση στην Επαρχία της Λεμεσού.

2. Παρατηρείται έντονη αυξημένη μεταδοτικότητα στην κοινότητα και ειδικά σε χώρους συγχρωτισμού, όπως δημοτικά σχολεία, χώρους εργασίας (ιδιωτικό και δημόσιο τομέα), καθώς και αυξημένη ενδοοικογενειακή μετάδοση.

3. Η αυξημένη μεταδοτικότητα και νόσηση συνδέεται πλέον με το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος, το οποίο βρίσκεται στην κοινότητα και όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα από την ανάλυση δειγμάτων από το ECDC, το ποσοστό εμφάνισής του ανέρχεται στο 25,7%.

4. Η εικόνα στα Δημοτικά Σχολεία παγκύπρια είναι επιβαρυμένη με άκρως ανησυχητικά τα δεδομένα στην Επαρχία Λεμεσού.

5. Όσον αφορά σε εργασιακούς χώρους παρατηρούνται συρροές σε όλους τους χώρους, όπως επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τράπεζες, λογιστικά γραφεία, συμβουλευτικές υπηρεσίες, τμήματα ανθρώπινου δυναμικού και δημόσιο τομέα.

6. Από την ανάλυση των εισαγωγών/νοσηλειών των τελευταίων ημέρων οι περισσότερες μεταδόσεις έγιναν σε ενδοοικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον, καθώς και σε χώρους εργασίας, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας έχει μειωθεί, παρατηρώντας εισαγωγές σε υγιή άτομα μικρότερης ηλικίας που αναπτύσσουν έντονα καρδιοαναπενυστικά συμπτώματα και χρειάζονται νοσηλεία.

Η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα και η αύξηση στον αριθμό των νοσηλευόμενων, προκαλεί ανησυχία και μας καλεί σε εγρήγορση. Εάν συνεχισθούν σε αυτό τον ρυθμό οι εισαγωγές, ο πρώτιστος στόχος μας που ήταν η προστασία του Συστήματος Υγείας θα τεθεί σε κίνδυνο, συμπαρασύροντας τις καλές επιδόσεις που έχουμε επιτύχει όλο αυτό τον καιρό και τον πρωταρχικό μας στόχο να σώσουμε ζωές.

Από την άλλη αφουγκραζόμαστε τις έντονες ανησυχίες των ειδικών ότι η ψυχολογική κόπωση είναι διάχυτη σε ολόκληρη την κοινωνία μετά από έναν χρόνο σε πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες, και ότι ενδεχομένως τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει λόγω της κόπωσης αυτής.

Το στοίχημα που έχουμε μπροστά μας είναι να συγκεραστούν όλες οι ανησυχίες και να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να οδεύσουμε προς το τέλος αυτής της υγειονομικής κρίσης, με ασφάλεια.

Κατόπιν αξιολόγησης των πιο πάνω και λαμβάνοντας υπόψη αφενός μεν την αυξανόμενη επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας και αφετέρου το χαμηλό ποσοστό συμμόρφωσης τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο όπως διαμορφώνεται από την ανάλυση της Ομάδας Ιχνηλάτησης, και αφού λήφθηκαν υπόψη οι απόψεις της ΣΕΕ και του Πρόεδρου της Επιτροπής για ψυχολογική στήριξη των πολιτών από τις επιπτώσεις της πανδημίας, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως τα μέτρα επικεντρωθούν στους δύο πιο κάτω πυλώνες:

Οι πυλώνες των μέτρων

(α) Πρώτος πυλώνας (διάρκεια ισχύος 16-31 Μαρτίου): Στοχευμένα μέτρα σε κλειστούς χώρους που παρουσιάζουν αυξημένες συρροές κρουσμάτων και με μεγάλο κίνδυνο μεταδοτικότητας (γραφεία, δημοτικά, οικίες, κτλ) σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς στους χώρους αυτούς:

Επαναφέρεται το 30% σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με αναπροσαρμογή του προγράμματος εβδομαδιαίου ελέγχου rapid tests στο 25% των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών και παράλληλη ενίσχυση της εποπτείας και των ελέγχων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα παιδία είναι φορείς με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης/διασποράς και καθυστέρηση στον εντοπισμό τους αφού ως επί τω πλειστω είναι ασυμπτωματικά, με αδυναμία να επιβληθούν διαγνωστικοί έλεγχοι, καθιστώντας τους σιωπηλούς φορείς με κίνδυνο την εξάπλωση του ιού με αυξημένες συρροές κρουσμάτων και δεδομένου ότι στα Δημοτικά Σχολεία της Επαρχίας Λεμεσού σημειώνονται πολλές αλυσίδες κρουσμάτων, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων στην Επαρχία Λεμεσού με φυσική παρουσία μαθητών μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Παράταση της αναστολής φυσικής παρουσίας των Γυμνασίων σε παγκύπρια βάση για τις επόμενές δύο βδομάδες (μέχρι τις 31.03.2021), ώστε να αποτραπούν εξάρσεις κρουσμάτων.

(β) Δεύτερος Πυλώνας: Μέτρα που στοχεύουν σε αύξηση της συμμόρφωσης του κόσμου και παράλληλα της ψυχολογική ανάκαμψης των πολιτών:

Επιτρέπεται από τη Δευτέρα, 15 Μαρτίου, η πρόσβαση σε πλατείες και πάρκα μέχρι 6 άτομα με υποχρεωτική χρήση μάσκας από άτομα διαφορετικών νοικοκυριών.

Μόνο για τη Δευτέρα, 15 Μαρτίου, επιτρέπεται η πρόσβαση σε εκδρομικούς χώρους και φράγματα.

Επαναλειτουργούν από την Τρίτη, 16 Μαρτίου, μόνο οι εξωτερικοί χώροι των υποστατικών εστίασης, με αυστηρό πρωτόκολλο που θα δημοσιευθεί, τηρουμένων των μέτρων απόστασης και των υγειονομικών οδηγιών.

Μετακινείται από την Τρίτη, 16 Μαρτίου, η ώρα ισχύος της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ στις 11 το βράδυ.

Διευκρινίζεται ότι παραμένουν τα δύο sms για μετακινήσεις ανά άτομο ανά ημέρα.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας 

Με όπλο μας τα αυξημένα τεστ, την ιχνηλάτηση, την επιτήρηση και την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος και τις εισηγήσεις των ειδικών επικεντρωθήκαμε σε αυτούς τους δύο πυλώνες ώστε με τη βοήθειά σας να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη μάχη με τον αόρατο εχθρό. Η κατάσταση θα αξιολογείται καθημερινά. Ο κοινός στόχος που πρέπει όλοι μαζί να θέσουμε είναι η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας με τρόπο που να μας επιτρέψει να συνεχίσουμε την επιστροφή στην καθημερινότητα με ασφαλή και σταθερά βήματα. Ιδιαίτερα στην Επαρχία Λεμεσού, η προσπάθειά μας πρέπει να γίνει ακόμα πιο έντονη και συλλογική. Η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί επαναφορά μέτρων και για αυτό χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων των συμπολιτών μας.

Είναι πεποίθησή μας ότι το νήμα μπορούμε να το κόψουμε μόνο με τη συνεργασία ολόκληρης της κοινωνίας. Ζητούμε για ακόμα μια φορά από τους συμπολίτες μας τη συμβολή και την κατανόησή τους. Οι μεγάλες θυσίες όλων έφεραν κούραση και το αναγνωρίζουμε. Έχουμε πια στη διάθεσή μας το όπλο του εμβολιασμού και η ανάγκη μας να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας όσο πιο σύντομα γίνεται εκφράζεται στην αδημονία των χιλιάδων συμπολιτών μας για εμβολιασμό. Ο ρυθμός εμβολιασμού, που επιταχύνεται και θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες, μας δίνει αισιοδοξία για μια ασφαλή συνέχεια. Μέχρι τότε, θερμή παράκληση να συνεχίσουμε με υπευθυνότητα την τήρηση των μέτρων, να παραμείνουμε υγιείς, εμείς, τα αδέρφια μας, οι φίλοι μας. Να μην ξεχνούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας. Να μην επαναπαυθούμε ότι φθάσαμε στο τέρμα γιατί δυστυχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημέρων, μας επιβεβαιώνουν ότι μια χαλάρωση, ένα στραβοπάτημα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατρέψει την κατάσταση, να μας πάρει πίσω. Αποδείξαμε ότι έχουμε την ωριμότητα να το πετύχουμε. Χρειάζεται όμως πειθαρχία Ατομική και συλλογική. Η ζωή μας, η ζωή των αγαπημένων μας είναι στα χέρια μας. Μαζί ξεκινήσαμε. Μόνο με τη βοήθειά σας θα τα καταφέρουμε.

Νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας λόγω παράτασης των μέτρων ύψους €70 εκ. ανακοίνωσε η Κυβέρνηση

Ένα νέο πακέτο στήριξης για την οικονομία ύψους €70 εκ. λόγω της παράτασης των μέτρων για περιορισμό της πανδημίας του COVID-19 στην Κύπρο, ανακοίνωσαν ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Το νέο πακέτο περιλαμβάνει το τέταρτο σχέδιο για εφάπαξ χορηγία στις επιχειρήσεις ύψους €30 εκ., και το δωδέκατο σχέδιο στήριξης των εργαζομένων ύψους €40 εκατ.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, το πακέτο για τις εφάπαξ χορηγίες επιχειρήσεων για επιδότηση δόσεων, ενοικίων ή άλλων λειτουργικών εξόδων για τον μήνα Μάρτιο, περιλαμβάνει το ποσό των €700 για αυτοτελώς εργαζόμενους, χωρίς οποιοδήποτε εργαζόμενο, περιλαμβανομένων και των συνταξιούχων. Για εργοδότες που εργοδοτούν έναν εργοδοτούμενο, το ποσό ανέρχεται σε €1200, για εργοδότες που εργοδοτούν 2 εργοδοτούμενους €2000, για εργοδότες που εργοδοτούν 3 με 5 εργοδοτούμενους €3500, για εργοδότες που εργοδοτούν 6 ως 9 εργοδοτούμενους €5000, για εργοδότες που εργοδοτούν 21-50 εργαζόμενους €10,000 και για εργοδότες που εργοδοτούν άνω των 50 εργαζομένων €15,000.

Πρόκειται όπως είπε για ένα στοχευμένο πακέτο πέραν του πακέτου των €200 εκ. τα οποία συνεχίζουν να πληρώνονται σε επιχειρήσεις, και αφορά επιχειρήσεις που συνεχίζουν να πλήττονται λόγω των μέτρων που ανακοινώνονται σήμερα και αφορούν την επισιτιστική βιομηχανία, εστιατόρια, καφέ, μπαρ και άλλες παρόμοιες επιχειρήσεις, σχολές χορού και γυμναστήρια, οργανωτές συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με τις τέχνες του θεάματος και των υποστηρικτικών τους δραστηριοτήτων, θεματικά πάρκα και παιδότοπους και άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

«Διανύουμε έναν πολύ κρίσιμο μήνα. Ο Μάρτιος είναι καθοριστικός τόσο όσον αφορά την οικονομία αλλά και την συμπεριφορά της πανδημίας, την υγεία όλων μας», είπε ο κ. Πετρίδης.

Πρόσθεσε ότι η έκβαση θα εξαρτηθεί όχι μόνο από τις κυβερνητικές πολιτικές, αλλά και τη συμπεριφορά όλων παρά την κόπωση που όλοι έχουν υποστεί αυτό χρόνο. Πρόσθεσε ότι «πρέπει να αντέξουμε, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις κρίσιμες εβδομάδες, να αυξηθούν τα εμβόλια ώστε να αρχίσει να αντιστρέφεται η κατάσταση».

«Αν αυτό τον κρίσιμο μήνα τον αντιμετωπίσουμε όλοι και με τις πολιτικές του κράτους και με τις εν γένει συμπεριφορές μας με τον κατάλληλο τρόπο, τότε έχουμε την προοπτική της δυνατής ανάκαμψης, έχουμε την προοπτική να κάνουμε την αντεπίθεση με όλα τα εργαλεία που μας προσφέρει η αναπτυξιακή μας πολιτική, το σχέδιο ανάκαμψης, τα διαρθρωτικά κονδύλια και να γυρίσουμε μια νέα σελίδα η οποία θα είναι καθοριστικής σημασία από το δεύτερο εξάμηνο του έτους», πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε ότι η Κυβέρνηση στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της αφουγκράζεται την αγωνία των πολιτών, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και αναπροσαρμόζει με ευέλικτο και στοχευμένο τρόπο όλες τις πολιτικές της προς αντιμετώπιση αυτής της πολύ δύσκολης κρίσης.

Ο κ. Πετρίδης υπενθύμισε ότι στις αρχές του Ιούλη του 2020 δόθηκε η πρώτη εφάπαξ στήριξη στις επιχειρήσεις ύψους €100 εκ. σε 30.000 επιχειρήσεις, τον Νοέμβριο δόθηκε το δεύτερο εφάπαξ ποσό λόγω των τοπικών μέτρων σε Πάφο και Λεμεσό, ενώ τον Φεβρουάριο εξαγγέλθηκε το τρίτο εφάπαξ πακέτο ύψους €200 εκ. για όλες τις επιχειρήσεις που είχαν μέχρι τότε πληγεί από την πανδημία. Πρόσθεσε ότι διενεργούνται ακόμα πληρωμές για το τελευταίο πακέτο, ενώ μέχρι τώρα έχουν διενεργηθεί πληρωμές πέραν του 50% στις επιχειρήσεις, της τάξης των €120 εκ. Εξέφρασε την ελπίδα τις επόμενες εβδομάδες να ολοκληρωθούν αυτές οι πληρωμές με την καταβολή του επιδόματος σε ωδεία, φροντιστήρια και σχολές χορού.

Παράλληλα ανέφερε ότι σε αυτή την περίοδο του ενός χρόνου έχουν δαπανηθεί για σχέδια επιδότησης της εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, €630 εκ. και έχουν πληρωθεί άλλα ειδικά σχέδια για τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η κτηνοτροφία. Σημείωσε ότι συνολικά οι μέχρι τώρα δαπάνες ανέρχονται γύρω στα €1,6 δισ.

Επωφελούνται 10.000 επιχειρήσεις με πάνω από 65.000 εργοδοτούμενους, λέει η Υπ. Εργασίας

Στη δική της παρέμβαση η κα. Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε στα σχέδια και στους δικαιούχους αυτών, σημειώνοντας ότι «υπολογίζεται ότι θα επωφεληθούν 10.000 επιχειρήσεις οι οποίες εργοδοτούν πέραν των 65.000».

Κρίθηκε σκόπιμο σύμφωνα και με τις οδηγίες του Προέδρου, να καταρτιστούν νέα σχέδια για να μπορέσουν να στηριχθούν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι εργαζόμενοι, είπε.

Ανέφερε ότι το πρώτο σχέδιο αφορά «εργοδότες και αυτοτελώς εργαζομένους, οι οποίοι απασχολούνται στην επισιτιστική βιομηχανία, η οποία περιλαμβάνει τα εστιατόρια, τα καφέ, τα μπαρ, τις μπυραρίες και όλες τις παρόμοιες επιχειρήσεις». Επιπρόσθετα, είπε, «αφορά αυτοτελώς εργαζόμενους και εργοδότες, οι οποίοι απασχολούνται σε σχολές χορού και γυμναστήρια, όπως επίσης οργανωτές συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, τις τέχνες του θεάματος, τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα, τους παιδότοπους αλλά και όλες τις δραστηριότητες οι οποίες έχουν σχέση με διασκέδαση και ψυχαγωγία».

Η Υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι αυτές οι επιχειρήσεις, είτε είναι αυτοτελώς εργαζόμενοι είτε είναι εργοδότες που είναι νομικά πρόσωπα, «θα μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό το νέο σχέδιο και να λάβουν το εφάπαξ ποσό το οποίο δικαιούνται με αυτό το σχέδιο».

Επισήμανε επίσης ότι για πρώτη φορά περιλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι σε αυτή την επιχορήγηση, η οποία θα δοθεί, αλλά επιπρόσθετα περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις - σε κάποιες αιτιολογημένες περιπτώσεις - που δημιουργήθηκαν μετά τις 15 Μαρτίου, 2020 «και πράγματι είχαν σκοπό να ενεργοποιήσουν την επιχείρησή τους αλλά για κάποιους λόγους δεν το έχουν καταφέρει».

Το σχέδιο αυτό, εξήγησε, έλαβε υπόψη δύο κριτήρια. Αυτά είναι η μείωση του κύκλου εργασιών, γιατί μια επιχείρηση που δεν δείχνει μείωση του κύκλου εργασιών δεν θα μπορεί να λάβει αυτή την επιχορήγηση, και ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται στην επιχείρηση.

Η κ. Αιμιλιανίδου τόνισε ότι «δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες πραγματικά η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι πρέπει να στηριχθούν γιατί είναι σε όλους γνωστή η σημασία των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Από αυτό το σχέδιο, είπε, «υπολογίζουμε ότι θα επωφεληθούν 10.000 επιχειρήσεις οι οποίες εργοδοτούν πέραν των 65.000 εργοδοτουμένων».

Η συνολική δαπάνη την οποία έχουμε υπολογίσει είναι γύρω στα €30 εκατ. και η προϋπόθεση είναι ότι θα υποβάλουν αίτηση και στο δεύτερο σχέδιο. Δηλαδή, εξήγησε, δεν θα είναι ξεχωριστή η αίτηση, θα είναι η αίτηση που υποβάλουν κάθε μήνα από τον Μάρτιο του 2020 οι επιχειρήσεις για να επιδοτηθεί το μισθολογικό κόστος του εργοδοτουμένου.

Το δεύτερο σχέδιο το πακέτου, συνέχισε η κ. Αιμιλιανίδου, που για 12η φορά θα προκηρυχθεί, είναι το σχέδιο της επιδότησης του μισθολογικού κόστους κατά 60% των εργοδοτουμένων σε όλες τις επιχειρήσεις.

Πρόκειται, όπως είπε, για τα σχέδια της πλήρους αναστολής εργασιών όπου δικαιούνται να λάβουν μέρος όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες με βάση τα διατάγματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν κατά τον μήνα Μάρτιο. Εδώ, διευκρίνισε, η επιχορήγηση αφορά από το 97% των εργαζομένων και φτάνει μέχρι και το 100%, με τη διαφοροποίηση ότι αν απασχολούν μέχρι 9 εργαζόμενους, τότε επιδοτούνται και οι 9. Το άλλο σχέδιο, πρόσθεσε, αφορά μερική αναστολή των εργασιών όπου εργάζονται μεν αλλά πάλι υπάρχουν περιοριστικά μέτρα, έτσι ώστε να είναι η μείωση του κύκλου εργασιών τους μεγάλη.

Η Υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το σχέδιο ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων που συνδέεται με την τουριστική βιομηχανία.

Είπε επίσης ότι για όσους γονείς δεν μπορούν να εργαστούν λόγω του ότι θα πρέπει να προσέξουν τα παιδιά τους κάτω των 15 ετών υπάρχει το σχέδιο φροντίδας παιδιών, το οποίο προβλέπει επιχορήγηση 60% του μισθολογικού κόστους.

Ανέφερε ότι συνεχίζει το σχέδιο των αυτοτελώς εργαζόμενων στο οποίο για πρώτη φορά θα περιλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι γιατί στα προηγούμενα σχέδια δεν είχαν περιληφθεί. «Κρίναμε ότι είναι αναγκαίο σε αυτά τα σχέδια να περιληφθούν και οι συνταξιούχοι, αλλά και εκείνοι που δημιούργησαν επιχείρηση μετά τις 15/3/2020», είπε.

Αναφορά έκανε και στο ειδικό επίδομα απουσίας από την εργασία που αφορά για όσους αντιμετωπίζουν κίνδυνο νόσησης Covid-19 και περιλαμβάνονται στο σχετικό δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας που έχει ήδη δημοσιευθεί.

Όπως έχει αναφερθεί, είπε, εκτιμάται η δαπάνη στα €70 εκατ. και οι πληρωμές θα γίνουν τον επόμενο μήνα. «Ελπίζουμε ότι μέχρι τις 9 Απριλίου θα μπορέσουμε να καταβάλουμε όλα αυτά τα επιδόματα και για τα δύο σχέδια», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση