ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο ΠΙΣ καταλογίζει στη ΟΣΑΚ υπόσκαψη της ιατρικής και του ΓεΣΥ

Τι αναφέρει σχετική επιστολή

ΚΥΠΕ

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σε ανακοίνωση του, αναφέρει ότι «η εμμονή της ΟΣΑΚ να προκαλεί διαρκώς αντιπαραθέσεις με τον ΠΙΣ, υποσκάπτει, δυστυχώς, την ιατρική, τη σχέση ιατρών – ασθενών και την εμπιστοσύνη που είναι απαραίτητη για τη σχέση τους, την υγεία των πολιτών και το ίδιο το ΓεΣΥ».

Σημειώνει ότι με επιστολή του, προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας εφιστά την προσοχή τους, στο ζήτημα της επίσημης εκπροσώπησης της ιατρικής κοινότητας στις συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.

Στην επιστολή, επισημαίνεται ότι «οι γιατροί εκπροσωπούνται θεσμικά και βάσει νόμου από τον ΠΙΣ, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με τις επιστημονικές εταιρείες».

«Μια απλή ανάγνωση της επιστολής με την οποία ο ΠΙΣ ενημερώνει τη Βουλή για τις νόμιμες οντότητες οι οποίες εκπροσωπούν θεσμικά την ιατρική κοινότητα της Κύπρου, διαψεύδει τις κακόπιστες ερμηνείες της ηγεσίας ΟΣΑΚ για ελλείμματα δημοκρατίας», τονίζει στην ανακοίνωση του, ο ΠΙΣ.

Όπως αναφέρει, «με προφανή προσπάθεια να διαβάλει τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, η ΟΣΑΚ για ακόμη μια φορά επιχειρεί να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις και επιχειρεί να επιβάλει παράνομες και παράτυπες διαδικασίες, σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση θεσμών στους οποίους δεν έχει κανένα λόγο και ουδεμία κατάρτιση».

Ο ΠΙΣ, σημειώνει ότι έχει γίνει δέκτης διαμαρτυριών από πολλά μέλη του -συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ- για «το γεγονός ότι μια ομάδα συναδέλφων εμφανίζονται να τους εκπροσωπούν, ενώ στην πραγματικότητα δεν τους εκπροσωπούν. Η θεσμική εκπροσώπηση της ιατρικής κοινότητας, στηρίζεται σε νόμους και κανονισμούς. Εκτός και αν η ΟΣΑΚ, θεωρεί ότι είναι υπεράνω του νόμου», προστίθεται.

Μας εκπλήσσει επίσης το γεγονός, συνεχίζει ο ΠΙΣ, ότι κατέληξε στα χέρια της ηγεσίας της ΟΣΑΚ μια επιστολή στην οποία η ίδια δεν ήταν αποδέκτης και την οποία δημοσιοποίησε αυθαίρετα.

«Ωστόσο η δημοσιοποίηση καθ' αυτή δεν είναι αυτό που μας ανησυχεί. Αυτό που προκαλεί σοβαρό προβληματισμό είναι το γεγονός ότι η ΟΣΑΚ επιχειρεί συστηματικά να υποκαταστήσει όχι μόνο τους γιατρούς αλλά, όπως φαίνεται, και το ίδιο το κοινοβούλιο», σημειώνεται.

Ο ΠΙΣ επαναλαμβάνει ότι είναι αδήριτη ανάγκη, για το καλό της υγείας στον τόπο μας, ο κάθε φορέας να ενεργεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του με σεβασμό στις αρμοδιότητες των άλλων γιατί «μόνο έτσι και μόνο μέσα από τη συνεργασία γιατρών, ασθενών και πολιτείας μπορούμε να υπερασπιστούμε την υγεία των πολιτών».

Είναι θλιβερό, σημειώνεται, καθότι ένα διαδικαστικό ζήτημα μεταξύ ιατρικής κοινότητας και κοινοβουλίου, έτυχε εκ μέρους της ηγεσίας της ΟΣΑΚ, «δόλιας εκμετάλλευσης με μοναδικό στόχο την στοχοποίηση και επίθεση εναντίον του ΠΙΣ».

Η εμμονή της ΟΣΑΚ να προκαλεί διαρκώς αντιπαραθέσεις με τον ΠΙΣ, υποσκάπτει, δυστυχώς, την ιατρική, τη σχέση ιατρών – ασθενών και την εμπιστοσύνη που είναι απαραίτητη για τη σχέση τους, την υγεία των πολιτών και το ίδιο το ΓεΣΥ.

Τέτοιες πρακτικές, καταλήγει ο ΠΙΣ, «προσβάλλουν τόσο τους συνδέσμους που η ΟΣΑΚ εκπροσωπεί αλλά και το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου ιδιαίτερα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως είναι η υγεία».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση