ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΟΑΥ: Ένα βήμα πριν το deal με το Απολλώνειο για τις Πρώτες Βοήθειες

Αναμένονται ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) βρίσκεται ένα βήμα πριν τη συμφωνία με το Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο για ένταξη των Πρώτων Βοηθειών του στο ΓεΣΥ, δήλωσε στον «ΣΠΟΡ FM 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ο Διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου γνωστοποίησε ότι ο Οργανισμός πραγματοποίησε συνάντηση με το ιδιωτικό νοσηλευτήριο το απόγευμα της Δευτέρας (20/03) η οποία, όπως είπε, πήγε αρκετά καλά. Διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να ανακοινώσει οτιδήποτε πριν κλείσει η συμφωνία καθώς μπορεί να υπάρξει ανατροπή, ωστόσο πρόσθεσε ότι «έχουν υποβάλει μια αντιπρόταση, έγινε μια πολύ καλή προετοιμασία σε σύγκριση με τις προηγούμενες φορές και πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε ακτίνα συμφωνίας». Σε ερώτηση πότε αναμένεται η απάντηση του ΟΑΥ, είπε ότι αυτό τον μήνα πρέπει να υπάρξει συμφωνία καθώς το νοσηλευτήριο θα χρειαστεί τρεις μήνες για να προετοιμαστεί κατάλληλα. «Αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τον όγκο τον οποίο αναμένουμε ότι θα έχει στο ΤΑΕΠ του», εξήγησε.

Οι διαβουλεύσεις με την Πολυκλινική Υγεία

Ερωτηθείς αν υπάρχει ανοιχτό περιθώριο για ένταξη στο ΓεΣΥ των ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων άλλων πόλεων, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «το επόμενο βήμα είναι να δούμε αν θα επέλθει συμφωνία με την Πολυκλινική Υγεία στη Λεμεσό η οποία θέλει να ενταχθεί ολοκληρωτικά στο ΓεΣΥ». Υποστήριξε ότι η Πολυκλινική Υγεία είναι το μεγαλύτερο νοσηλευτήριο στην Κύπρο και ότι θα είναι μια σημαντική ενίσχυση των Πρώτων Βοηθειών στην επαρχία Λεμεσού που θα μπορούν να εξυπηρετήσουν και την Πάφο. «Υπάρχει νοσηλευτήριο στην Πάφο και στην Λάρνακα που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν Πρώτες Βοήθειες και θα συζητήσουμε μαζί τους. Δεν θα είναι της ίδιας εμβέλειας όμως ένα μεγάλο όγκο θα πρέπει να το διαχειριστούν», επεσήμανε.

Σε δύο άξονες οι αντιμετώπιση των προβλημάτων στα ΤΑΕΠ

Σε σχέση με τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις Πρώτες Βοήθειες, ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι ο ΟΑΥ κινείται σε δύο άξονες για βελτίωση της κατάστασης. Εξήγησε ότι ο πρώτος αφορά την επιβολή πίεσης στους υφιστάμενους παρόχους, δηλαδή στον ΟΚΥΠΥ, ούτως ώστε να υπάρξει μια ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και ο δεύτερος αφορά διαβουλεύσεις για να διασφαλιστεί η ένταξη και του ιδιωτικού τομέα σε αυτή την προσπάθεια για να αυξηθεί ο ανταγωνισμός, να δημιουργηθεί η πίεση στον ΟΚΥπΥ και να επισπεύσει την αναβάθμιση των υπηρεσιών του και να έχουν οι πολίτες περισσότερες επιλογές.

Καμία αλλαγή εδώ και πέντε χρόνια, λέει η ΠΑΣΥΝΟ

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης, δήλωσε ότι το ζήτημα των ΤΑΕΠ είναι πολυεπίπεδο και δεν αφορά μόνο τον ΟΚΥπΥ, αλλά και το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΑΥ και τους νοσηλευτές. Έθεσε ζήτημα χώρου και στελέχωσης λέγοντας ότι εδώ και πέντε χρόνια οι Πρώτες Βοήθειες δεν έχουν εκσυγχρονιστεί ούτε αναβαθμιστεί, ενώ οι αριθμοί και η πίεση αυξάνονται. «Δεν έχουμε δει κάποιες αλλαγές που να έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο να μπορούμε να προσφέρουμε τις Πρώτες Βοήθειες όπως πρέπει». Αναφέρθηκε μάλιστα και στα πρωτόκολλα τα οποία δημιούργησε ο ΟΚΥπΥ πριν κάποια χρόνια και αφορούσαν τον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν η κινητικότητα των ασθενών, τόσο από την διαλογή μέχρι και την εισαγωγή ή το εξιτήριο, τονίζοντας ότι δεν έχουν ποτέ εφαρμοστεί ούτε έχει γίνει κάποιος έλεγχος. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση