ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΟΑΥ: Η ΣΕΦ αναθεώρησε τα πρωτόκολλα για 70 φάρμακα

Η διαδικασία και τα κριτήρια ένταξης φαρμάκων στο ΓεΣΥ συνάδουν με την πρακτική που ακολουθούν τα πλείστα κράτη μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Οργανισμός

ΚΥΠΕ

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων (ΣΕΦ) αναθεώρησε τα πρωτόκολλα, που αφορούσαν 70 καινοτόμα φάρμακα για 15 διαφορετικές παθήσεις κι η Επιτροπή εντός του 2022 προγραμματίζει την αναθεώρηση και τη δημιουργία περαιτέρω 15 πρωτοκόλλων, που αφορούν τουλάχιστον άλλα 18 φάρμακα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ημερομηνίας 25 Ιανουαρίου 2022, για το θέμα, ο ΟΑΥ σημειώνει ότι μόνο 16 αιτήματα για ένταξη νέων φαρμάκων στο ΓεΣΥ δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από τη ΣΕΦ.

Ως εκ τούτου, αναφέρει, ο ισχυρισμός ότι «600 φάρμακα για σοβαρές παθήσεις παραμένουν εκτός ΓεΣΥ», δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Προστίθεται ότι η διαδικασία και τα κριτήρια ένταξης φαρμάκων στο ΓεΣΥ συνάδουν με την πρακτική που ακολουθούν τα πλείστα κράτη μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται ότι στην παρούσα φάση το ΓεΣΥ καλύπτει περίπου 2.100 φάρμακα, αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος του αριθμού φαρμάκων που κάλυπτε το Δημόσιο. Στον πιο πάνω αριθμό περιλαμβάνονται πέραν των 500 καινοτόμων φαρμάκων.

Ο Οργανισμός διαβεβαιώνει ότι συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό την αξιολόγηση νέων καινοτόμων φαρμάκων αναθεωρώντας τη θέση τους στα υφιστάμενα πρωτόκολλα θεραπείας ή/και καθορίζοντας νέα πρωτόκολλα όπου αυτό απαιτείται. Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί εξειδίκευση και πολλούς ανθρώπινους πόρους.

Τέλος, τονίζεται ότι κοινός στόχος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, του Υπουργείου Υγείας και της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου παραμένει η ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση των δικαιούχων σε καινοτόμες θεραπείες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση