ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οδυσσέας για ΓεΣΥ: Kαταχρήσεις και ευνοϊκή μεταχείριση ιδιωτικών νοσηλευτηρίων

Πώς απαντά ο Διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου

Newsroom K

Σε επιστολή του προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρεται σε ευνοϊκή μεταχείριση δύο ιδιωτικών νοσηλευτηρίων κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για λειτουργία «ειδικής πτέρυγας» στην οποία παρέχονται υπηρεσίες υγείας από μη εγγεγραμμένους και/ή συμβεβλημένους ιατρούς στο ΓεΣΥ. 

Στην επιστολή με θέμα «Συμβάσεις ΟΑΥ με νοσηλευτήρια για την παροχή ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας στο πλαίσιο του ΓεΣΥ» ο κ. Μιχαηλίδης, σημειώνει ότι η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί σε σχέση με τη σύναψη συμβάσεων με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ήταν αδιαφανής ενώ «εμπερικλείει όλα τα στοιχεία που μπορούν να τη χαρακτηρίσουν ως υψηλού κινδύνου για διαφθορά, χωρίς αυτή η αναφορά να υποδηλοί ότι έχουμε οποιαδήποτε ένδειξη ή υποψία για την ύπαρξη κρουσμάτων διαφθοράς».

Προσθέτει επίσης, ότι η διαπραγμάτευση για την αμοιβή των νοσηλευτηρίων έγινε μυστικά, ενώ δεν ακολουθήθηκε η σχετική νομοθεσία και οι αμοιβές των νοσηλευτηρίων παραμένουν μυστικές, σε αντίθεση με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τον καθορισμό της αμοιβής των προσωπικών και ειδικών γιατρών, όπου υπήρχε πλήρης διαφάνεια. «Θεωρούμε ότι οι πολίτες του κράτους, οι οποίοι συνεισφέρουν στο προϋπολογισμό του Γενικού Συστήματος Υγείας, έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν πώς ο ΟΑΥ αξιοποιεί τα χρήματά τους».

Όπως δήλωσε στο ΡΙΚ ο Διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή είναι σημαντικά και θα ληφθούν υπόψη προς βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

«Την μεγαλύτερη έμφαση τη δίδουμε στα θέματα ελέγχων και εκεί έχουμε πολλά να κερδίσουμε από τις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή», σημείωσε ο ίδιος.

Όσον αφορά στις αναφορές για ευνοϊκή μεταχείριση δύο νοσηλευτηρίων, κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι στις συμβάσεις προστέθηκαν δύο πρόνοιες ωστόσο αυτό δεν έγινε για να ευνοηθεί ο οποιοσδήποτε. « Σε ότι αφορά στις γέννες το κάθε νοσηλευτήριο δεν θα είχε περιορισμό σε ότι αφορά στον αριθμό, σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Οπότε τους είχαμε πει ότι έχετε απεριόριστο όγκο εργασίας σε ότι αφορά στις γέννες. Ένα νοσηλευτήριο απαίτησε να εγγραφεί αυτό στη σύμβαση του. Αφού κρίναμε ότι δεν δίναμε κάτι περισσότερα σε σχέση με τους υπόλοιπους το δεχθήκαμε».

Σε σχέση με την άλλη περίπτωση ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «για τους γιατρούς που δεν συμμετέχουν στο ΓεΣΥ αλλά λειτουργούν στα νοσηλευτήρια που έχουν συμβληθεί είχαμε πει ότι σε κάποιες κλίνες εντός του νοσηλευτηρίου που είναι συμβεβλημένο με το ΓεΣΥ θα χρησιμοποιούνται για εξετάσεις εκτός του συστήματος. Για να πειστούν οι μέτοχοι, λόγω μίας γενικότερης αμφισβήτησης που υπήρχε ήθελαν να μπει στη σύμβαση κι αυτό κάναμε».

Στην περίπτωση των καταχρήσεων ο Διευθυντής του ΟΑΥ, παραδέχθηκε ότι έχουν διαπιστωθεί «παράξενες συμπεριφορές». Κάποιοι καταχρούνται του συστήματος είπε ο ίδιος. Πάντως, με την απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβουλίο του ΟΑΥ, για ξεχωριστούς προυπολογισμούς για κάθε ειδικότητα, η συνεργασία έχει αναβαθμιστεί, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση