ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οδυσσέας για ΓεΣΥ: Kαταχρήσεις και ευνοϊκή μεταχείριση ιδιωτικών νοσηλευτηρίων

Πώς απαντά ο Διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου

Newsroom K

Σε επιστολή του προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρεται σε ευνοϊκή μεταχείριση δύο ιδιωτικών νοσηλευτηρίων κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για λειτουργία «ειδικής πτέρυγας» στην οποία παρέχονται υπηρεσίες υγείας από μη εγγεγραμμένους και/ή συμβεβλημένους ιατρούς στο ΓεΣΥ. 

Στην επιστολή με θέμα «Συμβάσεις ΟΑΥ με νοσηλευτήρια για την παροχή ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας στο πλαίσιο του ΓεΣΥ» ο κ. Μιχαηλίδης, σημειώνει ότι η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί σε σχέση με τη σύναψη συμβάσεων με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ήταν αδιαφανής ενώ «εμπερικλείει όλα τα στοιχεία που μπορούν να τη χαρακτηρίσουν ως υψηλού κινδύνου για διαφθορά, χωρίς αυτή η αναφορά να υποδηλοί ότι έχουμε οποιαδήποτε ένδειξη ή υποψία για την ύπαρξη κρουσμάτων διαφθοράς».

Προσθέτει επίσης, ότι η διαπραγμάτευση για την αμοιβή των νοσηλευτηρίων έγινε μυστικά, ενώ δεν ακολουθήθηκε η σχετική νομοθεσία και οι αμοιβές των νοσηλευτηρίων παραμένουν μυστικές, σε αντίθεση με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τον καθορισμό της αμοιβής των προσωπικών και ειδικών γιατρών, όπου υπήρχε πλήρης διαφάνεια. «Θεωρούμε ότι οι πολίτες του κράτους, οι οποίοι συνεισφέρουν στο προϋπολογισμό του Γενικού Συστήματος Υγείας, έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν πώς ο ΟΑΥ αξιοποιεί τα χρήματά τους».

Όπως δήλωσε στο ΡΙΚ ο Διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή είναι σημαντικά και θα ληφθούν υπόψη προς βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

«Την μεγαλύτερη έμφαση τη δίδουμε στα θέματα ελέγχων και εκεί έχουμε πολλά να κερδίσουμε από τις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή», σημείωσε ο ίδιος.

Όσον αφορά στις αναφορές για ευνοϊκή μεταχείριση δύο νοσηλευτηρίων, κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι στις συμβάσεις προστέθηκαν δύο πρόνοιες ωστόσο αυτό δεν έγινε για να ευνοηθεί ο οποιοσδήποτε. « Σε ότι αφορά στις γέννες το κάθε νοσηλευτήριο δεν θα είχε περιορισμό σε ότι αφορά στον αριθμό, σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Οπότε τους είχαμε πει ότι έχετε απεριόριστο όγκο εργασίας σε ότι αφορά στις γέννες. Ένα νοσηλευτήριο απαίτησε να εγγραφεί αυτό στη σύμβαση του. Αφού κρίναμε ότι δεν δίναμε κάτι περισσότερα σε σχέση με τους υπόλοιπους το δεχθήκαμε».

Σε σχέση με την άλλη περίπτωση ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «για τους γιατρούς που δεν συμμετέχουν στο ΓεΣΥ αλλά λειτουργούν στα νοσηλευτήρια που έχουν συμβληθεί είχαμε πει ότι σε κάποιες κλίνες εντός του νοσηλευτηρίου που είναι συμβεβλημένο με το ΓεΣΥ θα χρησιμοποιούνται για εξετάσεις εκτός του συστήματος. Για να πειστούν οι μέτοχοι, λόγω μίας γενικότερης αμφισβήτησης που υπήρχε ήθελαν να μπει στη σύμβαση κι αυτό κάναμε».

Στην περίπτωση των καταχρήσεων ο Διευθυντής του ΟΑΥ, παραδέχθηκε ότι έχουν διαπιστωθεί «παράξενες συμπεριφορές». Κάποιοι καταχρούνται του συστήματος είπε ο ίδιος. Πάντως, με την απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβουλίο του ΟΑΥ, για ξεχωριστούς προυπολογισμούς για κάθε ειδικότητα, η συνεργασία έχει αναβαθμιστεί, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς και δεν αποκλείεται την ερχόμενη βδομάδα να υπάρξουν νέες ανακοινώσεις.

Το unlock ξύπνησε την πανδημία

Η επαναλειτουργία των αεροδρομίων επιδείνωσε την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, αναφέρει στην «Κ» ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης ...
Του Γιάννου Λύτρα
 |  ΥΓΕΙΑ
X