ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι απορίες των πολιτών για τα εμβόλια που προκάλεσαν…εντύπωση

Το κύριο μέλημα των νεαρών Κυπρίων είναι η διαχείριση της καθημερινότητάς τους μετά τον εμβολιασμό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι απορίες των Κύπριων πολιτών για τα εμβόλια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα ειδικά μετά την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας. Ήδη, αυτή την εβδομάδα, έχουν πάρει σειρά οι ηλικίες 20 – 29 ετών, με τους πολίτες να αγωνιούν τόσο για τις παρενέργειες όσο και για το αν θα μπορούν να καταναλώσουν…καφέ και αλκοόλ. Αυτό προκύπτει από την σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, μέσω της οποίας απαντά σε συχνές απορίες νεαρών ατόμων σε σχέση με τους εμβολιασμούς. Όπως διαφαίνεται το κύριο μέλημα των νεαρών Κυπρίων είναι η διαχείριση της καθημερινότητάς τους μετά τον εμβολιασμό, ενώ, δεν παρέλειψαν να εκφράσουν και απορίες οι οποίες προκαλούν εντύπωση. Για παράδειγμα η πρώτη ερώτηση στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας ήταν η εξής: «Αν κάνω το εμβόλιο, θα μπορώ να κάνω solarium;», Η απάντηση στην εν λόγω απορία είναι ότι δεν υπάρχουν ειδικές συστάσεις.

Καφές, ποτό και φαγητό

Σε ό,τι αφορά το ποτό, το Υπουργείο Υγείας απαντά ότι δεν έχουν προς το παρόν διεξαχθεί μελέτες για το κατά πόσον το αλκοόλ επηρεάζει ή προκαλεί οποιαδήποτε παρενέργεια μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ εντός των συνιστομένων εβδομαδιαίων ορίων θα έχει καμία επίδραση στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Για τον καφέ, το αρμόδιο Υπουργείο διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε αντένδειξη στην κατανάλωση καφεΐνης μετά τον εμβολιασμό. Ως εκ τούτου μπορείτε να πάτε για καφέ όποτε θέλετε ακόμη και αμέσως μετά τον εμβολιασμό εφόσον αισθάνεστε καλά. Σε ό,τι έχει να κάνει με την αποχή από συγκεκριμένες τροφές μετά το εμβόλιο, δεν υπάρχουν συστάσεις για αποφυγή συγκεκριμένων τροφίμων.

Σωματική άσκηση

Μια άλλη ερώτηση αφορούσε το αν θα μπορεί κάποιος να κάνει γυμναστική ή έντονη σωματική άσκηση, όπως crossfit. Η απάντηση στο εν λόγω ερώτημα είναι ότι ανάλογα με το πώς αισθάνεται κάποιος, μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις φυσιολογικές του δραστηριότητες. Γενικά, συστήνεται όπως αποφεύγεται η έντονη σωματική άσκηση τις πρώτες ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Υπήρξαν, φυσικά, και απορίες που αφορούσαν τον περιορισμό στο σπίτι μετά τον εμβολιασμό. Το Υπουργέίο απαντά ότι δεν συστήνεται περιορισμός στο σπίτι μετά τον εμβολιασμό, εκτός για λόγους ανάπαυσης ή άλλους λόγους, όπως για παράδειγμα η εκδήλωση κάποιας παρενέργειας όπως κόπωση, πονοκέφαλος, κτλ. Σε ερώτηση αν μπορεί κάποιος να επιστρέψει στην φυσιολογική του δραστηριότητα μετά τον εμβολιασμό το Υπουργείο εξηγεί ότι ανάλογα με το πώς αισθάνεται κάποιος, μπορεί να συνεχίσει τις φυσιολογικές του δραστηριότητες, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα τα ισχύοντα μέτρα προφύλαξης έναντι του κορωνοϊού και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται σε κάθε υποστατικό. Αν κάποιος αισθάνεται αδιαθεσία ή έντονη κόπωση, συστήνεται να αναπαύεται και να αποφύγει τη χρήση μηχανημάτων ή την οδήγηση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση