ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι εισφορές έρχονται, το ΓεΣΥ αργεί

Μετράμε μέρες για την έναρξη καταβολής και το τοπίο είναι πιο μπερδεμένο από ποτέ

Τουλάχιστον νεφελώδης η κατάσταση στο ΓεΣΥ υπό το φως των νέων αναταραχών που προέκυψαν με τα σενάρια πέριξ του «μνημονιού συνατίληψης». Αμφότερες οι πλευρές επιμένουν στις θέσεις που έφεραν την κατάσταση στα άκρα και αναμένεται πλέον ο Υπ. Υγείας να αποταθεί στον Γενικό Εισαγγελέα για τα περαιτέρω.

Διαβάστε το ιστορικό της αντιπαράθεσης του Υπουργού με τον ΠΙΣ εδώ

Στο δια ταύτα του ΓεΣΥ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας «τρέχει» όλους τους μηχανισμούς για να κρατηθούν τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν. Παρά την αισιόδοξη στάση που καταγράφεται στις τάξεις του ΟΑΥ για τους 220 προσωπικούς ιατρούς που έχουν μέχρι στιγμής εγγραφεί στο Σύστημα, δεδομένο θεωρείται το ερώτημα που επικρατεί στην κοινωνία για το αν τον ερχόμενο Ιούνιου τελικώς θα έχουμε Σύστημα Υγείας και δη εφόσον οι εισφορές θα ξεκινήσει λίαν συντόμως να καταβάλλονται.

Όλο το πλαίσιο

Το μόνιμα αγεφύρωτο όπως όλα δείχνουν χάσμα μεταξύ του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και το Υπουργείο Υγείας, σε συνδυασμό με τη σύσταση της νέα πολυασφαλιστικής πλατφόρμας που δημιούργησε η Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου, προκειμένου να συμβληθούν σε αυτή όσοι ιδιώτες γιατροί δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ, λειτουργούν εις βάρος της δυναμικής που θα έπρεπε να έχει ήδη αναπτύξει ως προς την εφαρμογή του το Σύστημα Υγείας. Τον ερχόμενο μήνα θα αρχίσει επίσημα η περισυλλογή των εισφορών για το ΓεΣΥ από τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι όλοι οι αρμόδιοι φορείς καλούνται να είναι σε θέση τον ερχόμενο Ιούνιο να προσφέρουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες υγείας προς του δικαιούχους. Τι σημαίνει αυτό με άλλα λόγια:

-Από την 1η Μαρτίου μέχρι την 1η Ιουνίου, ο κάθε δικαιούχος θα πληρώνει ως εισφορά ένα ποσό από το ακαθάριστο εισόδημα του ούτως ώστε ο ΟΑΥ να είναι σε θέση τον ερχόμενο Ιούνιο να εφαρμόσει την πρώτη φάση του ΓεΣΥ.

-Άρα οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι εισοδηματίες και οι αξιωματούχοι θα καταβάλλουν το 1,70% του ακαθάριστου εισοδήματος τους, οι αυτοτελώς εργαζόμενοι το 2,55%, οι εργοδότες το 1,85% για κάθε εργαζόμενο και το κράτος θα καταβάλλει 1, 65% για κάθε δικαιούχο. Οι δικαιούχοι θα συνεχίσουν να το καταβάλλουν αυτές τις εισφορές μέχρι τον Μάρτιο του 2020, ενώ από εκεί και μετά θα πληρώνουν ολόκληρη την εισφορά τους ενόψει της πλήρους εφαρμογής του ΓεΣΥ τον Ιούνιου του 2020.

Αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ του ΠΙΣ, του ΟΑΥ και του Υπ.Υγείας

Τα πολλά «όχι»

Για να είναι πλήρης η καταγραφή της κατάστασης ως έχει σήμερα, μερικές μόνο μέρες πριν την έναρξη καταβολής από πλευράς κόσμου του ποσού όπως αναφέρθηκε πριν, καταγράφονται και ποιοι έχουν πει μέχρι στιγμής όχι στο ΓεΣΥ. Θετικά έχουν όπως επίσης προαναφέρθηκε απαντήσει 220 προσωπικοί γιατροί. «Όχι» έχουν απαντήσει:

- Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης
- Πνευμονολογική Εταιρεία Κύπρου
- Κυπριακή Εταιρεία Παθολογίας
- Αιματολογική Εταιρεία Κύπρου
- Παγκύπρια Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία
- Νεφρολογική Εταιρεία Κύπρου
- Ακτινολογική Εταιρεία
- Νευροχειρουργική Εταιρεία
- Ρευματολογική Εταιρεία
- Ουρολογική Εταιρεία
- Κυπριακή Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας
- Κυπριακή Εταιρεία Πυρηνικής Ιατρικής
- Κυπριακή Εταιρεία Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής
- Νευρολογική Εταιρεία Κύπρου
- Παγκύπρια Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού
- Εταιρεία Βιοπαθολόγων – Μικροβιολόγων Ιατρών Κύπρου
- Ωτορινολαρυγγολογική Εταιρεία Κύπρου – Χειρουργική Κεφαλής &Τραχήλου
- Δερματολογική Εταιρεία Κύπρου
- Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική Εταιρεία Κύπρου
- Θωρακοχειργουργική Εταιρεία Κύπρου
- Κυπριακή εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής
- Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου
- Γαστρεντερολογική Εταιρεία Κύπρου
- Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου
- Ενδοκρινολογική Εταιρεία
- Παγκύπρια Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου
- Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής Κύπρου
- Εταιρεία Γενικής Ιατρικής
- Οφθαλμολογική Εταιρεία Κύπρου
- Κυπριακή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας
- Κυπριακή Εταιρεία Υπέρτασης
- Παθολογοανατομική Εταιρεία Κύπρου
- Κυπριακή Εταιρεία Οικογενειακού / Προσωπικού Ιατρού
- Εταιρεία Διαβητολογίας
- Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Κύπρου
- Κυπριακή Εταιρεία Χειρουργών Παίδων
- Αναισθησιολογική Εταιρεία
- Ένωση Ιδιωτών Γιατρών Κύπρου
- Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων
- Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος (ΠΙΣ)

Εμπόδια

Πέραν των δημόσιων αντιπαραθέσεων και των διαφωνιών στα σημεία μεταξύ της επίσημης πλευράς και των γιατρών, ελλοχεύει το πρόβλημα του παντρέματος του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα. Αυτό που προτάσσεται στις καμπάνιες του ΟΑΥ είναι πως το ΓεΣΥ είναι καθολικό, ισότιμο και θα καλύπτει όλους τους ασθενείς. Για να επιτευχθεί όμως αυτό θα έπρεπε πρωτίστως να γίνει μια σωστή σύζευξη του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα στα πλαίσια του Συστήματος. Παρά την αισιοδοξία που υπάρχει, οι αρμόδιοι φορείς ξέρουν πολύ καλά πως αν τα μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια μείνουν εκτός ΓεΣΥ θα υπάρξει δυσλειτουργία του Συστήματος με το βάρος των περιστατικών να μεταφέρεται όλο στα δημόσια νοσοκομεία και πιθανότατα θα προκύψει μεγαλύτερη συμφόρηση από την υφιστάμενη.

Άρα ακόμα και στην περίπτωση που ενταχθούν μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο οι 350 προσωπικοί ιατροί και οι 150 παιδίατροι που χρειάζεται για να λειτουργήσει το Σύστημα κατά την πρώτη του φάση, αν δεν υπάρξει συμμετοχή των μεγάλων νοσηλευτηρίων, σε ένα χρόνο θα καταγραφεί πρόβλημα, αφού τα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν μόνο το 50% και όχι το 100% των αναγκών. Και αυτό πλέον δεν αποτελεί προϊόν θεωρίας βασισμένο στις αρνητικές τοποθετήσεις από την ηγεσία του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) και των Επιστημονικών Εταιρειών, κατά του ΓεΣΥ, αλλά μεταφέρεται στην πράξη με τη σύσταση του Δικτύου Ιδιωτικής Ιατρικής. Η παράλληλη δράση αυτής της πλατφόρμας με το ΓεΣΥ καταδεικνύει ότι η όλη κατάσταση μπαίνει σε νέο πλαίσιο με τους ιδιώτες γιατρούς να αφήνουν πίσω το κομμάτι των αντιδράσεων και να οδεύουν προς άλλη κατεύθυνση μακριά από τη μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση