ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι πιθανές αιτίες θανάτου ατόμων χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Η καταιγίδα κυτταροκινών που προκαλεί στον οργανισμό ο νέος κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε ζωτικά όργανα

Την Τετάρτη το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ακόμα έναν θάνατο με τελική αιτία την νόσο COVID-19. Το νέο θύμα του κορωνοϊού στην Κύπρο ήταν ένας άνδρας 62 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό για τις επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν στον ανθρώπινο οργανισμό. Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με αυτό, παρά μερικές ενδείξεις που φτάνουν από την Γερμανία, όπου έγινε μικρός αριθμός νεκροψιών σε θύματα της COVID-19.

Σχετικά με τον 62χρονο ο οποίος έχασε την ζωή του την Τετάρτη, ενώ ήταν διασωληνωμένος στην ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία, αλλά ο θάνατός του οφείλεται στην COVID-19. Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Πέτρος Καραγιάννης, είπε ότι στην Κύπρο δεν υπήρξαν πολλές περιπτώσεις θανάτων ανθρώπων χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ωστόσο είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, όπως παρατηρήθηκε και στο εξωτερικό. Εξήγησε ότι η μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό μπορεί να προκαλέσει μια καταιγίδα κυτταροκινών στον οργανισμό και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Την ώρα που απαγορεύεται η διενέργεια νεκροψιών σε άτομα τα οποία έχασαν την ζωή τους εξαιτίας της COVID-19, δεν υπάρχουν διεθνώς ξεκάθαρα στοιχεία σχετικά με την ζημιά που προκαλεί η νόσος. Ωστόσο, όπως ανέφερε στην «Κ» ο δρ Καραγιάννης, στην Γερμανία είχε διενεργηθεί μικρός αριθμός νεκροψιών σε θύματα της COVID-19 και από τα ευρήματά τους φάνηκε ότι είχε προκληθεί ζημιά σε ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά, το συκώτι και τα νεφρά.

Η συγκεκριμένη αντίδραση του οργανισμού πιθανόν να οφείλεται στην «καταιγίδα» κυτταροκινών που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, είπε ακολούθως ο Πέτρος Καραγιάννης, προσθέτοντας ότι κάποια ζωτικά όργανα των ασθενών που τελικά καταλήγουν, επηρεάζονται σοβαρά. Σήμερα στους ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται χορηγούνται τα φάρμακα ρεμδεσιβίρη, δεξαμεθαζόνη και σιλιζουμάπη. Τα πρώτο χορηγείται σε ασθενείς οι οποίοι εμφανίζουν πιο έντονη συμπτωματολογία, όπως και το δεύτερο. Το τρίτο φάρμακο είναι αναστολέας μιας εκ των κυτταροκινών, ωστόσο σε επιστημονικές δημοσιεύσεις φάνηκε ότι η σιλιζουμάπη δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα στον βαθμό που θα ανέμεναν οι επιστήμονες.

Βάσει των πιο πάνω, το μεγάλο ζήτημα που προκύπτει, σύμφωνα με τον καθηγητή Καραγιάννη, είναι η ασάφεια σχετικά με το πώς αντιδρά κάθε ένας ανθρώπινος οργανισμός, τόσο στον ιό, όσο και στην φαρμακευτική αγωγή. Όπως είπε, υπάρχουν άτομα των οποίων ο οργανισμός αντιδρά πιο έντονα, την ώρα που άλλων αντιδρά πιο ήπια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση