ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αποδεκτή η εισήγηση για καθεστώς ασφαλείας στα ΤΑΕΠ

Συσκεψη με τον υπ, Υγείας είχαν το Σάββατο εκπρόσωποι των συντεχνιών ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΕΣΙ, οι Διευθυντές των ΤΑΕΠ, στην παρουσία ΟΚΥπΥ

Newsroom K

Σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου παρακάθησαν σήμερα εκπρόσωποι των συντεχνιών ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΕΣΙ, οι Διευθυντές των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, στην παρουσία του ΟΚΥπΥ.

Μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο Υπουργός Υγείας, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την αποδοχή της πρόσκλησης για συνάντηση, ανέφερε ότι η σημερινή συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε παραγωγικό κλίμα και «επικεντρώθηκε στην επίλυση των προβλημάτων της υποστελέχωσης, που ταλανίζουν τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των δημόσιων νοσηλευτηρίων».

Συνεχίζοντας, ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε πως «το πρόβλημα δημιουργείται από το περιορισμένο ενδιαφέρον ιατρών για κάλυψη των κενών θέσεων, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, λόγω των θερινών αδειών. Για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων δεχθήκαμε την εισήγηση όπως τα ΤΑΕΠ εργάζονται σε καθεστώς ασφαλείας. Επίσης, θα δώσουμε κίνητρα για να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον Προσωπικών Ιατρών του δημοσίου, οι οποίοι θα μπορούν όποτε επιθυμούν κατά τη διάρκεια της εφημερίας τους, να επιλαμβάνονται κάποιων περιστατικών για να συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των ΤΑΕΠ».

Ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι οι προσπάθειες για άμεση συμπλήρωση των κενών θέσεων με αγορά υπηρεσιών θα συνεχιστούν και απηύθυνε έκκληση στον κόσμο «να μην σπεύδει στα ΤΑΕΠ εάν το περιστατικό του δεν είναι επείγουσας φύσης και μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον Προσωπικό του Ιατρό».

Όσον αφορά μεσομακροπρόθεσμες λύσεις, κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε όπως συσταθεί επιτροπή, υπό επιστημονικό διευθυντή και εξωτερικούς συμβούλους για την καταγραφή όλων των προβλημάτων και την υποβολή εισηγήσεων εντός των επόμενων δύο μηνών. Οι συντεχνίες, πρόσθεσε ο Υπουργός Υγείας, θα καταθέσουν τις εισηγήσεις τους.

«Για το ευρύτερο πρόβλημα της έλλειψης ιατρών θα γίνουν προσπάθειες για προσέλκυση ιατρών από την Ελλάδα και άλλες χώρες», ανέφερε.

Ακολούθως, ερωτηθείς τι συζητήθηκε για το ζήτημα της εξαγγελθείσας απεργίας, ο κ. Υπουργός είπε ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από τον Πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ, «θα ενημερώσει (σ.σ. ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ) τα συλλογικά του όργανα σε σχέση με τα όσα συζητήθηκαν σήμερα και θα μας ενημερώσει τις επόμενες μέρες για την απόφασή τους. Για αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω, εάν και εφόσον προχωρήσει η ΠΑΣΥΚΙ με τα απεργιακά μέτρα, είναι ότι έχουμε λάβει όλα τα μέτρα, ούτως ώστε τα ΤΑΕΠ να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας και τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετηθούν».

Ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε την προτροπή προς τον κόσμο να κάνει σωστή χρήση των ΤΑΕΠ. «Είναι ένα πρόβλημα που χρονίζει, λύθηκε ως ένα σημείο με τον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού, αλλά πρέπει να μάθει ο κόσμος να χρησιμοποιεί τους Προσωπικούς του Ιατρούς και να μην προσέρχεται στα ΤΑΕΠ. Τα ΤΑΕΠ είναι εκεί για να χειρίζεται επείγοντα περιστατικά και όχι μη επείγοντα όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Ο κόσμος που δουλεύει εκεί κάνει ηρωικές προσπάθειες, οφείλουμε να το στηρίξουμε, οι γιατροί που εργάζονται στα Τμήματα αυτά δέχονται πάρα πολλή πίεση και από τον κόσμο και είναι κρίμα και άδικο να δέχονται αυτή την πίεση. Είναι άνθρωποι και δουλεύουν, ειδικά τον τελευταίο καιρό λόγω υποστελέχωσης καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και το τελευταίο που χρειάζονται είναι να κατηγορούνται είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε από αέρος, για πιθανά λάθη ή παραλείψεις χωρίς μάλιστα να υπάρχει η απαραίτητη τεκμηρίωση. Εμείς σαν Υπουργείο στηρίζουμε τις προσπάθειές τους και τους οφείλουμε και δημόσια να τους ευχαριστήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Υπουργός.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ δρ Σωτήρης Κούμας δήλωσε πως καθηκόντι θα ενημερωθούν τα συλλογικά όργανα της συντεχνίας για τα όσα συζητήθηκαν σήμερα, «ώστε, όπως προνοεί και το Καταστατικό, να πάρουμε τις τελικές αποφάσεις». Αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Υπουργού ότι ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού έχει επιλύσει εν μέρει το πρόβλημα στις Πρώτες Βοήθειες, ο δρ Κούμας είπε ότι «τα δεδομένα που εμείς αντλούμε είναι διαφορετικά. Σίγουρα η σκέψη του Προσωπικού Ιατρού αυτό υπονοούσε, ναι μεν θα μειωθεί η προσέλευση κάποιου είδους περιστατικού από τις Πρώτες Βοήθειες. Αυτό που αντλούμε εμείς, δυστυχώς, αυτόν το μήνα που έχουμε ήδη διανύσει από τη λειτουργία του ΓεΣΥ, είναι κάπως αντίθετο. Ιδιαίτερα την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, η προσέλευση αυξάνεται γιατί δεν έχει εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα εφημεριών των Προσωπικών Ιατρών και θα πρέπει να στοχεύσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση».

Επανέλαβε πως θα ενημερωθούν άμεσα τα συλλογικά όργανα της συντεχνίας για τα απορρέοντα της σημερινής σύσκεψης, ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο, ως το αρμόδιο όργανο, να διαβουλευτεί και να αποφασίσει. Κληθείς να πει πότε θα παρθεί η απόφαση, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ ανέφερε πως θα υπάρξει απόφαση μέχρι τη Δευτέρα «αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης».

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος του Κλάδου Ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ δρ Αγαθοκλής Χριστοφίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του «διότι οι θέσεις του Κλάδου για έναν συνεχή, εποικοδομητικό και δημιουργικό διάλογο έχουν φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα και διότι η εισήγησή μας για δημιουργία ad hoc επιτροπής που θα εξετάζει τα προβλήματα έχει εισακουστεί και έτσι προχωρούμε στο επόμενο βήματα».

Τέλος, μιλώντας εκ μέρους της ΠΑΣΕΣΙ ο δρ Ανδρέας Κωστής μετέφερε την ικανοποίησή του για τον δημιουργικό και εποικοδομητικό διάλογο που πραγματοποιήθηκε σήμερα. «Θέλουμε ωστόσο να τονίσουμε ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν έγκαιρα είχε γίνει αυτή η συνάντηση, καθότι τα προβλήματα ήταν αναμενόμενα και ως επαγγελματίες υγείας που ανησυχούμε τόσο για τους ασθενείς αλλά και για τους συναδέλφους μας, είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα», ανέφερε ο δρ Κωστής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X