ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΟΣΑΚ: Η παρερμηνεία του ΟΑΥ προκάλεσε πρόβλημα σε χιλιάδες ασθενείς

Αναφορικά με την ανακοίνωση του Οργανισμού προς τους γιατρούς του Συστήματος

ΚΥΠΕ

Η παρερμηνεία των όσων καταγράφονται στην ανακοίνωση του ΟΑΥ προς τους γιατρούς του Συστήματος προκάλεσε τεράστιο πρόβλημα σε δεκάδες χιλιάδες χρόνιους ασθενείς της Κύπρου, αναφέρει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) επισημαίνοντας ότι η παρερμηνεία είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε το συγκεκριμένο ζήτημα μερίδα των ΜΜΕ.

Σε σχετική ανακοίνωση η ΟΣΑΚ διευκρινίζει ότι η απόφαση που λήφθηκε και δημοσιοποιήθηκε αφορά μόνο τις εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργούνται για σκοπούς πρόληψης και ότι οι δικαιούχοι που χρειάζεται να υποβληθούν σε εργαστηριακές εξετάσεις, είτε είναι διαγνωσμένοι με κάποια πάθηση, είτε όχι, θα υποβάλλονται σε αυτές, εάν ο γιατρός τους το κρίνει απαραίτητο, χωρίς κανένα περιορισμό στη συχνότητα κατά την οποία διενεργούνται οι εξετάσεις.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες δύο ημέρες η ΟΣΑΚ παρακολουθεί με μεγάλη αγωνία τα όσα λέγονται και γράφονται γύρω από την απόφαση του ΟΑΥ να εντάξει στο ΓεΣΥ τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων για προληπτικούς λόγους.

Όπως αναφέρεται η ΟΣΑΚ, ως οργανωμένο κίνημα των ασθενών, επειδή διαπιστώνει ότι παρά τα όσα έχουν προσπαθήσει οι εκπρόσωποι του ΟΑΥ να εξηγήσουν δημόσια δεν έχουν γίνει κατανοητά, «τονίζουμε ότι ουδέποτε οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ μπορούσαν να υποβληθούν σε εργαστηριακές εξετάσεις για σκοπούς πρόληψης, κάθε χρόνο μέσω του Συστήματος».

Δυστυχώς, συνεχίζει η ανακοίνωση, ο τρόπος με τον οποίο δημοσιοποιήθηκε η σχετική απόφαση του ΟΑΥ, έχει προκαλέσει αναστάτωση μεταξύ των πολιτών και κυρίως μεταξύ των χρόνιων ασθενών, οι οποίοι χρειάζονται να υποβληθούν σε αρκετές εργαστηριακές εξετάσεις.

«Η παρερμηνεία των όσων καταγράφονται στη σχετική ανακοίνωση του ΟΑΥ προς τους γιατρούς του Συστήματος, η οποία προκάλεσε τεράστιο πρόβλημα στην ομάδα των δεκάδων χιλιάδων χρόνιων ασθενών της Κύπρου, είναι αποτέλεσμα, λυπούμαστε να παρατηρήσουμε, και του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε το συγκεκριμένο ζήτημα μερίδα των ΜΜΕ», αναφέρει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, τονίζεται ότι εάν μέχρι σήμερα κάποιοι γιατροί, κατόπιν πιέσεων ή όχι από τους δικαιούχους του ΓεΣΥ, προχωρούσαν στην έκδοση παραπεμπτικού για εργαστηριακές εξετάσεις κάθε χρόνο, το έκαναν δηλώνοντας ψευδή στοιχεία στο λογισμικό του Συστήματος ή και χωρίς να αιτιολογήσουν καν την έκδοση του συγκεκριμένου παραπεμπτικού, κάτι το οποίο είναι υποχρεωμένοι να κάνουν.

«Τονίζουμε επίσης ότι, ευθύνη για αυτή την κατάσταση, φέρουν τόσο οι δικαιούχοι, που πολλές φορές απειλούν τους προσωπικούς τους γιατρούς ότι θα τους εγκαταλείψουν, απαιτώντας αχρείαστες εξετάσεις, όσο και οι γιατροί, οι οποίοι υποκύπτουν στις πιέσεις των δικαιούχων τους», αναφέρει η ανακοίνωση.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι οι γιατροί φέρουν ευθύνη και για το γεγονός ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις, βάσει των καταγγελιών που φθάνουν στην ΟΣΑΚ, δεν απαντούν στις κλήσεις των ασθενών τους, οι οποίοι εξυπηρετούνται από τις ιδιαιτέρες γραμματείς, οι οποίες πολλές φορές προχωρούν στην έκδοση παραπεμπτικών ή στην καταχώρηση επαναλαμβανόμενων συνταγών για εξασφάλιση φαρμάκων, χωρίς να υπάρξει η οποιαδήποτε επαφή μεταξύ γιατρού και ασθενή.

Επισημαίνεται ακόμη ότι γιατροί και δικαιούχοι του ΓεΣΥ οφείλουν να είναι στενοί συνεργάτες και να βρίσκονται σε μεταξύ τους επικοινωνία, διαφορετικά, δεν υπάρχει λόγος να λειτουργεί ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού στο ΓεΣΥ. «Πολεμάμε για το ΓεΣΥ και όχι το ΓεΣΥ», καταλήγει η ανακοίνωση. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση