ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:08
 

Όχι στην αποσπασματική αποδοχή του ΓεΣΥ λένε οι ιδιωτικές κλινικές

Πως αντιδρά η ΠΑΣΙΝ στην αποδοχή του Σχεδίου Υγείας από μέλη της όπως το Απολλώνειο και Αρεταίειο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στην αρχική της θέση που είναι αρνητική, παραμένει η Παγκύπρια Συντεχνία Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων μετά την δημοσιοποίηση ότι κάποιες ιδιωτικές κλινικές, διαφοροποιούνται με τη θέση του εκφραστικού τους οργάνου απέναντι στο ΓεΣΥ. Με αφορμή και το ρεπορτάζ της «Κ», για την πρόθεση δυο ιδιωτικών νοσηλευτηρίων (Απολλώνειο και Αρεταίειο) να ενταχθούν στο Σύστημα Υγείας, πηγές από το χώρο της ΠΑΣΙΝ ξεκαθαρίζουν πως η εξέλιξη αυτή δεν συνιστά αλλαγή στην απόφαση των ιδιωτικών κλινικών να παραμείνουν εκτός ΓεΣΥ. Από το χώρο της ΠΑΣΙΝ αυτό το τονίζεται είναι πως κάθε ιδιωτικό νοσηλευτήριο έχει το δικαίωμα να διαπραγματεύεται, ωστόσο εδώ θέτουν δυο ερωτήματα:

-Μπορεί κάθε νοσηλευτήριο να προχωρά σε ξεχωριστεί συμφωνία;

-Μπορεί να λειτουργήσει το ΓεΣΥ με τέτοιους όρους;

Η απάντηση που δίνεται από τους κλινικάρχες είναι αρνητική. Κατηγορηματικά υποστηρίζεται πως το Γενικό Σχέδιο Υγείας δεν επιλύει τα προβλήματά του, με αποσπασματικές αποδοχές την ώρα που θα πρέπει να εξευρεθεί η χρυσή τομή για καθολική αποδοχή του από τους ιδιώτες.

Ρήγμα στην ΠΑΣΙΝ

Και ενώ οι ιδιωτικές κλινικές συνεχίζουν τις επαφές με το υπουργείο Υγείας και τον ΟΑΥ, προκειμένου μα καταλήξουν σε συμφωνία συμμετοχής στο ΓεΣΥ, οι ιδιωτικές κλινικές εμφανίζουν σημάδια ρήξης στους κόλπους της ΠΑΣΙΝ. Οι πληροφορίες από το χώρο των ιδιωτών λένε πως τα νοσηλευτήρια τηρούν στάση αναμονής, μέχρι το τέλος του μήνα που αναμένεται ο ΟΑΥ να παρουσιάσει την πρότασή του, προκειμένου να καθορίσουν την στάση τους. Στην ΠΑΣΙΝ η άποψη που επικρατεί είναι πως ακόμα και αν υπάρξουν μεμονωμένες διαφοροποιήσεις, από κάποιες κλινικές τα προβλήματα που αναμένεται να αντιμετωπίσει το ΓεΣΥ δεν θα επιλυθούν. Αυτό το οποίο τονίζεται είναι πως διέξοδο στα αδιέξοδα θα δώσει μόνο μια συνολική συμφωνία, η οποία θα δώσει προοπτικές για επίλυση του βασικού προβλήματος, που θέτει η ΠΑΣΙΝ, την εποπτεία του συστήματος υγείας.

Οι παθογένειες

Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν φαινόμενα παθογένειας των δημόσιων νοσηλευτηρίων τα οποία έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ιατροί των οποίων έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ. Όπως λέγεται κάποιες κλινικές έχουν γεμίσει ασθενείς του δημοσίου, την ώρα που κάποια δημόσια νοσηλευτήρια υπολειτουργούν. Ως παράδειγμα δίδεται η φυγή από το δημόσιο ιατρών που είχε ως αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη μετατόπιση ασθενών που παρακολουθούσαν.

ΥΠ.ΥΓ και ΟΑΥ

Στην πλευρά του υπουργείου Υγείας και του ΟΑΥ, οι οποίοι είχαν και νέα συνάντηση την Πέμπτη θεωρούν πως με τα σημερινά δεδομένα ήταν θέμα χρόνου να σπάσει το μέτωπο των ιδιωτικών κλινικών μιας και το κάθε νοσηλευτήριο ξεκινά από διαφορετική αφετηρία. Η εμφάνιση ιδιωτικών νοσηλευτηρίων που διαφοροποιούνται, πιστεύεται πως έχει να κάνει και με τη μείωση του όγκου εργασίας, σε κάποια από αυτά. Εξέλιξη πως όπως λέγεται δημιουργεί πιεστικές καταστάσεις οι οποίες θα γίνουν περισσότερο ορατές, το επόμενο διάστημα και μέχρι την έναρξη της δεύτερης φάσης εφαρμογής του ΓεΣΥ, αρχές του επόμενου καλοκαιριού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Εξαπλάσια απ' ό,τι θεωρείτο προηγουμένως η ηλικία του Νείλου

«Ας μην ξεχνούμε ότι το όνομα του ποταμού Νείλος είναι καθαρά αρχαίο Ελληνικό από το γιο του Κόδρου, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  22:26

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X