ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Π. Καραγιάννης στην «Κ»: «Ελεγχόμενη η κατάσταση»

Τα μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα περιστατικά καθιστούν την κατάσταση στην Κύπρο ελεγχόμενη, σύμφωνα με τον δρα Π. Καραγιάννη

Ελπίδες για καλύτερο έλεγχο της κατάστασης, όσον αφορά τη διασπορά του νέου κορωνοϊού στην κοινότητα της Κύπρου, εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δρ Πέτρος Καραγιάννης. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και τα αυστηρά μέτρα τα οποία εφαρμόζει η κυβέρνηση, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο, ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής, μέλος της συμβουλευτικής ομάδας του υπουργού Υγείας. Επιπρόσθετα, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, το πρωί της Παρασκευής 20 Μαρτίου, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στο Υπουργείο, χαρακτήρισε τους περιορισμούς τους οποίους εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία ως αυστηρότερους από τον μέσο όρο των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ φαίνεται ότι και άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, πλέον, ακολουθούν την ίδια τακτική, με σκοπό τον περιορισμό και τον έλεγχο της πανδημίας. Μιλώντας στην «Κ», ο δρ Πέτρος Καραγιάννης χαρακτήρισε την κατάσταση ελεγχόμενη, προς το παρόν, ωστόσο, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, που είχε ως αποτέλεσμα την νόσηση άλλων δεκαπέντε ατόμων.

Όπως είπε ο καθηγητής, ωστόσο, αυτό καταδεικνύει και το ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά στην Κύπρο, σε σχέση με την ιχνηλάτηση των επαφών των επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού. Τα ξημερώματα της 21ης Μαρτίου τέθηκε σε ισχύ το διάταγμα του υπουργού Υγείας για καθολική απαγόρευση πτήσεων, ένα μέτρο το οποίο εκτιμάται ότι θα σταματήσει την εισαγωγή περισσότερων κρουσμάτων στην Κύπρο. Ο δρ Καραγιάννης εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα παρουσιαστούν άλλα κρούσματα σε κάποιους από τους επαναπατρισθέντες, οι οποίοι τέθηκαν σε καραντίνα, ώστε, πλέον, το σύστημα υγείας να μπορεί να διαχειριστεί μόνο τα εγχώρια περιστατικά. Ερωτηθείς αν η εγχώρια μετάδοση μπο ρεί να τύχει εύκολα παρεμπόδισης, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι, αν έχει «ξεφύγει» κάποιος από τους ελέγχους στα αεροδρόμια, ενώ ούτε κι ο ίδιος έχει εκδηλώσει ή έχει πολύ ήπιας μορφής συμπτώματα, στα οποία δεν έχει δώσει την δέουσα σημασία, θα αποτελεί πρόβλημα. Στην Ελλάδα οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχει κι ένας σεβαστός αριθμός θετικών κρουσμάτων τα οποία δεν εντοπίστηκαν, καθώς περίπου σαράντα περιστατικά θεωρούνται «ορφανά». Στην Κύπρο ο αριθμός των «ορφανών» κρουσμάτων είναι πολύ μικρός (μόλις δύο, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 20 Μαρτίου), με το Υπουργείο Υγείας να καταβάλλει έντονες προσπάθειες ώστε να ξεκαθαρίσει αν είχαν οποιαδήποτε επαφή με κάποιο από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Τα ιατρεία γρίπης

Με τη νέα βδομάδα τίθενται σε λειτουργία και τα ιατρεία γρίπης, τα οποία θα είναι επιφορτισμένα και με τη λήψη δειγμάτων για κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, θα λειτουργούν σε χώρους εκτός νοσοκομείων και σε αυτά θα μπορεί να προσέρχεται οποιοσδήποτε παρουσιάζει κάποια συμπτώματα. Οι γιατροί που θα στελεχώνουν τα εν λόγω ιατρεία θα «φιλτράρουν» τα περιστατικά με βάση τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο κάθε ασθενής και θα αποφασίζουν ποιοι θα υποβληθούν σε εξέταση για την νόσο COVID19, εξήγησε στην «Κ» ο δρ Καραγιάννης. Αυτό είναι ακόμα ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, είπε, αφού αρχικά οι πολίτες επικοινωνούσαν με τον αριθμό 1420 με τους λειτουργούς να θέτουν σειρά προτεραιότητας και σε κάποιες περιπτώσεις να παρατηρείται καθυστέρηση στη λήψη δείγματος.

Επαναπροσδιορισμός

Στις αρχές της νέας εβδομάδας, αναμένεται το Υπουργείο Υγείας, στη βάση των νέων δεδομένων να προβεί σε ανακοινώσεις, θέτοντας εκ νέου τη βάση στην οποία θα στηρίζεται ο όρος «κρούσμα». Όπως είπε ο κ. Καραγιάννης, θα γίνει επαναπροσδιορισμός του όρου, μετά και την απαγόρευση των πτήσεων και τον τερματισμό εισαγόμενων περιστατικών κορωνοϊού από χώρες οι οποίες έχουν ψηλά ποσοστά ασθενών. Διευκρινίζοντας, ο καθηγητής είπε ότι μέχρι στιγμής, κρούσμα θεωρείτο ένα άτομο το οποίο είχε επαφή προηγουμένως με άλλο επιβεβαιωμένο περιστατικό ή είχε ταξιδέψει σε μια από τις χώρες υψηλού κινδύνου ή σε χώρα της κατηγορίας 2, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας ή άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Καθώς, πλέον, δεν υπάρχουν ταξιδιώτες, όσοι έχουν αφιχθεί στην Κύπρο και βρίσκονται σε καραντίνα, θα εντοπιστούν εύκολα αν εκδηλώσουν συμπτώματα, ενώ όσοι έχουν φτάσει αρκετές μέρες νωρίτερα, θα έπρεπε να είχαν αναπτύξει ήδη συμπτώματα, σε περίπτωση που είχαν εκτεθεί στον νέο ιό. Επομένως, βάσει των πιο πάνω, θα γίνει πιο συγκεκριμένος ο ορισμός «κρούσμα», αναλόγως και των συμπτωμάτων που αφορούν των κορωνοϊό, κάτι που αποσκοπεί και στη διευκόλυνση των επαγγελματιών υγείας ως προς το σε ποιους θα δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Καταληκτικά, ο κ. Καραγιάννης, ανέφερε ότι τα αυστηρά μέτρα τα οποία λαμβάνει η κυβέρνηση, φαίνεται ότι μας οδηγούν προς τον σωστό δρόμο. Δεν έκρυψε, βεβαίως, την ανησυχία του για τα κρούσματα τα οποία εντοπίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο, τα οποία ενδεχομένως να έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση περισσότερων περιστατικών τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται ότι τη συμβουλευτική Επιτροπή του υπουργού Υγείας, οι οποίοι αναλαμβάνουν και χρέη ενημέρωσης των πολιτών, είναι οι Πέτρος Καραγιάννης, καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Ειρήνη Χριστάκη, παθολόγος – λοιμωξιολόγος, Λέκτορας Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου, Γεώργιος Νικολόπουλος, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεόντιος Κωστρίκης, καθηγητής στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Ζωή-Δωροθέα Πανά, λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Coronavirus  |  Υγεία  | 

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση