ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠΑΣΥΝΟ: Υποστελέχωση και έλλειψη εξοπλισμού για κορωνοϊό

«Δεν υπάρχει συντονισμός. Το Υπουργείο Υγείας κάνει έτσι και ο ΟΚΥπΥ άλλα», επεσήμανε ο κ. Γεωργίου

ΚΥΠΕ

Αυτό που επικρατεί αυτή την στιγμή είναι ένα χάος στα δημόσια νοσηλευτήρια, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) Παναγιώτης Γεωργίου, αναφερόμενος στον συντονισμό που υπάρχει μεταξύ Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και Υπουργείου Υγείας καθώς και στην υποστελέχωση νοσηλευτών και έλλειψη εξοπλισμού στολών για αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Εξέφρασε ακόμη αμφιβολίες για την ικανότητα του Νοσοκομείου Αμμοχώστου, που είναι σημείο αναφοράς, αν μπορεί να αντεπεξέλθει στα σοβαρά κρούσματα κορωνοϊού.

Ο κ. Παναγιώτου μιλούσε στο ΚΥΠΕ, ύστερα από σύσκεψη που προηγήθηκε στο Υπουργείο Υγείας με τις συντεχνίες των νοσηλευτών.

«Υπήρχε μια γενική παραδοχή από όλους και τις συντεχνίες και τον ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο Υγείας ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερος συντονισμός και επικοινωνία από όλους και γενικά η επικοινωνία να φθάνει προς τη βάση, σε αυτούς που είναι στην πρώτη γραμμή και πρέπει να ενημερώνονται άμεσα», σημείωσε.

Από εκεί και πέρα, σημείωσε, «δυστυχώς είδαμε ότι όσον αφορά τις ενδυμασίες και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, δεν ήταν σε θέση να μας πουν αν έχουμε επαρκή. Μας είπαν ότι υπάρχει εξοπλισμός, δεν ξέρουμε πόσος, και μας είπαν επίσης ότι τώρα παραγγέλλεται κι άλλος».

Αυτό που γνωρίζουμε εμείς, είπε ο κ. Παναγιώτου, είναι ότι δεν υπάρχει εξοπλισμός και ότι προσπαθούμε να βρούμε, ενώ μας διαβεβαίωναν ότι υπάρχει κι είναι αρκετός κι ότι ήταν έτοιμοι. «Όλα αυτά μας ανησυχούν», είπε χαρακτηριστικά.

Από ό,τι φάνηκε στη σύσκεψη, συνέχισε, ακόμη δεν έχουν υπόψη τους αν θα προσλάβουν άλλους νοσηλευτές για τις ανάγκες που υπάρχουν τώρα και συνεχώς αυξάνονται.

Ήδη, σημείωσε, είναι σε αυτοπεριορισμό 50 νοσηλευτές από το Νοσοκομείο Λευκωσίας και άλλοι 60 στο Νοσοκομείο Πάφου.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό, ανέφερε είναι ότι ζητούμε να μάθουμε τι θα γίνει με τους επαγγελματίες υγείας που ανήκουν είτε στις ευπαθείς ομάδες είτε στους μονογονιούς είτε είναι και οι δύο επαγγελματίες υγείας και δεν μπορούν να πάρουν άδεια, τι γίνεται με εκείνες τις περιπτώσεις.

«Έχει δύο ημέρες που προσπαθούμε να πάρουμε απάντηση και δεν παίρνουμε. Είπαν ότι θα έχουμε την απάντηση στη σύσκεψη. Δεν την πήραμε. Υπάρχουν επαγγελματίες υγείας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και ακόμα είναι στα νοσοκομεία μας και εργάζονται».

«Δεν υπάρχει συντονισμός. Το Υπουργείο Υγείας κάνει έτσι και ο ΟΚΥπΥ άλλα», επεσήμανε.

Εμείς, είπε ο κ. Παναγιώτου, έχουμε καταγγελίες από το Νοσοκομεία της Πάφου που είχαμε εκείνα τα κρούσματα ότι δεν υπήρχαν στολές για να μπορέσουν να περιθάλψουν τα περιστατικά.

Σήμερα, όπως μας έχουν αναφέρει δεν είχαν το υλικό για να πάρουν δείγματα για εξετάσεις.

«Ανησυχούμε όχι για τον ιό, τον οποίον είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε. Η ανησυχία των συναδέλφων είναι ότι δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση, σωστός συντονισμός με αποτέλεσμα κάποια πράγματα είτε να έρχονται προφορικά κοντά μας είτε να έρχονται τηλεφωνικά και σε κάποιες περιπτώσεις να παραβαίνουν ακόμα και Πρωτόκολλα που υπάρχουν», σημείωσε

Δεν γίνεται νοσηλευτής, συνέχισε, που βρέθηκε θετικός να το μαθαίνει από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

«Δεν έχουμε τον εξοπλισμό. Το Νοσοκομείο Αμμοχώστου δεν είναι έτοιμο να περιθάλψει σοβαρά κρούσματα. Μας έλεγαν ότι όλα είναι έτοιμα. Τώρα τι γίνεται, δύο περιστατικά που χρήζουν εντατικής πάνε στο Νοσοκομείο Λεμεσού. Μπορούν να απαντήσουν στο πόση έτοιμη είναι η Εντατική του Νοσοκομείου Αμμοχώστου και γιατί τους παίρνουν Λεμεσό; Είμαστε για κλάματα. Ο Θεός να μας λυπηθεί», συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση