ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πέφτουν οι τόνοι μεταξύ ΥΠ.ΥΓ και επιδημιολόγων

Νερό στο κρασί τους φαίνεται να έβαλαν και οι δυο πλευρές – έφθασαν τα 350 τα νέα κρούσματα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η συνάντηση του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, φαίνεται πως εκτόνωσε το έκρυθμο κλίμα που επικρατούσε στους κόλπους των Επιστημόνων που συνδράμουν τις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας. Όπως όλα δείχνουν τα όσα αποφασίσθηκαν απομακρύνουν, για την ώρα, μια νέα σύγκρουση που θα οδηγούσε σε κορύφωση της κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις προσπάθειες που καταβάλλονται. Τα όσα είπε δημόσια ο Υπουργός Υγείας μετά το πέρας της συνάντησης έτυχαν θετικής υποδοχής από τα μέλη της ΣΕΕ που το προηγούμενο διάστημα είχαν δημοσιοποιήσει τις διαφωνίες τους, για τους χειρισμούς που γίνονται το τελευταίο διάστημα. Στα βασικά ζητήματα που είχαν αναδειχθεί από δυο μέλη της ΣΕΕ (πολιτική στο εμβολιαστικό πρόγραμμα), η συνάντηση φαίνεται να γεφύρωσε τις διαφορές. Όπως διέρρευσε μετά από τη συνάντηση για την 3η δόση ο εμβολιασμός θα προχωρά ανά ηλικία και μετά από μελέτη από τη ΣΕΕ. Εξέλιξη που συνιστά αναγνώριση του καθοριστικού παράγοντα αύξησης των ποσοστών του βασικού εμβολιαστικού προγράμματος, όπως επισήμαναν χαρακτηριστικά πηγές από την ΣΕΕ. Ένα άλλο ζήτημα το οποίο είχε τεθεί από τις διαφωνίες που είχαν εκφραστεί ήταν οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονταν στη βάση μελετών κάτι το οποίο έγινε αντιληπτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ωστόσο όπως επισημαίνεται η ανακωχή που επιτεύχθηκε μεταξύ Υπουργείου Υγείας και μερίδας επιστημόνων είναι εύθραυστη και θα δοκιμασθεί στην πράξη το επόμενο διάστημα.

Ικανοποίηση υπ. Υγείας

Το καλό κλίμα που φαίνεται να επικράτησε στη συνάντηση αποκαλύπτεται και από τα όσα είπε μετά το πέρας ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας. «Η πλειοψηφία των ειδικών αποφάσισε ότι πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουμε να δίνουμε την 3η δόση αφού συμπληρωθούν οι έξι μήνες και επίσης η πλειοψηφία αποφάσισε ότι δεν πρέπει να επιβάλουμε οποιαδήποτε μέτρα τώρα, αλλά συμφωνήσαμε ότι θα παρακολουθούμε την κατάσταση σε εβδομαδιαία βάση σε συναντήσεις που θα γίνονται και θα μελετούμε τα δεδομένα κάθε εβδομάδα», εξήγησε ο κ. Χατζηπαντέλα. Για την 3η δόση ζήτημα που είχε προκαλέσει την έκρηξη δυο μελών της ΣΕΕ, ο κ. Χατζηπαντέλας φρόντισε να καθησυχάσει τους διαφωνούντες επαναλαμβάνοντας πως η ενίσχυση του αρχικού εμβολιαστικού σχήματος παραμένει το βασικό ζητούμενο. Σε μια προσπάθεια εντατικοποίησης των προσπαθειών ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως εκτός από το εμβολιαστικό πλάνο για σχολεία και στρατόπεδα «το Σάββατο θα κάνουμε κέντρο ελεύθερης προσέλευσης ώστε να προωθηθούν και οι 1ες και οι 2ες δόσεις».

Οι «αντάρτες»

Ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Κωνσταντίνος Τσιούτης, ένας και των διαφωνούντων, με τα όσα είπε μετά τη συνάντηση ουσιαστικά έβαλε τελεία στο συγκρουσιακό κλίμα των προηγούμενων ημερών χωρίς να κρύψει τις ανησυχίες που υπάρχουν από κάποια μέλη της ΣΕΕ. Όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις η διάθεση για συναινετικό κλίμα εκφράσθηκε με το αυτονόητο. Δηλαδή την ενίσχυση της συνεργασίας, με ένα και μοναδικό στόχο. Να παραμείνουμε ασφαλείς. «Για αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε αυτές τις συναντήσεις και με άλλους συναδέλφους από άλλες υπηρεσίες, ώστε αυτή η συνεργασία να γίνει πιο δυνατή και να ενισχύσουμε την ανάλυση των δεδομένων μας και να είμαστε εγκαίρως και σωστά προετοιμασμένοι. Σίγουρα δεν θέλουμε να φθάσουμε σε κατάσταση που βλέπουμε γειτονικές μας χώρες να βρίσκονται τώρα για αυτό πρέπει να είμαστε σε διαρκή συνεννόηση μεταξύ μας και σωστά προετοιμασμένοι», επεσήμανε ο κ. Τσιούτης.

Καμπανάκι

Το πόσο σοβαρή είναι η πορεία της πανδημίας ήλθαν να επιβεβαιώσουν το επιδημιολογικά δεδομένα το βράδυ Δευτέρας. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων από 206 (ποσοστό θετικότητας: 0,51%) την Κυριακή το βράδυ, εκτοξεύθηκαν στα 354 (ποσοστό θετικότητας: 0,53%). Επίσης ανοδική πορεία κατέγραψαν και τα σοβαρά περιστατικά που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης. Από 85 αυξήθηκαν στα 88 από τα οποία 39 σε σοβαρή κατάσταση Ποσοστό 67,05% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού. Στα θετικά των ημερήσιων αναφορών η συνεχιζόμενη μη καταγραφή ημερήσιων θανάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση