ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠΕΚ: Ζητά εξασφάλιση επάρκειας εμβολίων

Ουδέποτε μέχρι στιγμής οι παιδίατροι είχαν στη διάθεση τους όλα τα εμβόλια που προνοεί το συγκεκριμένο σχήμα, αναφέρει σε επιστολή τους προς το Υπ. Υγείας η ΠΕΚ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οι εμβολιασμοί αφορούν τη δημόσια υγεία και την ευημερία των παιδιών, αναφέρει η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου (ΠΕΚ) σε απαντητική επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, τονίζοντας ότι η αποστολή της πολιτείας και του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργείου είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, μέσα από την εξασφάλιση επάρκειας εμβολίων για τον πληθυσμό.

Όσο το πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων εμβολίων παραμένει άλυτο, σημειώνει η ΠΕΚ, εμείς δεν θα εφησυχάσουμε.

Αναφέρει ότι το «απαράδεκτο φαινόμενο παρατεταμένων και αλλεπάλληλων ελλείψεων κάποιων εμβολίων του επικαιροποιημένου Σχήματος Εμβολιασμών των Παιδιών & Εφήβων παραμένει αναλλοίωτο από την ημέρα εφαρμογής του ΓεΣΥ και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης».

«Ουδέποτε μέχρι στιγμής οι παιδίατροι είχαν στη διάθεση τους όλα τα εμβόλια που προνοεί το συγκεκριμένο σχήμα και το οποίο είχε ανακοινωθεί προ της ενάρξεως του ΓεΣΥ. Ειδικά δε για μερικά από αυτά τα οποία αναμενόταν να είναι διαθέσιμα από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας του συστήματος όπως είναι το εμβόλιο διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη-πολιομυελίτιδας (εμπορική ονομασία Tetraxim), το εμβόλιο ηπατίτιδας Β και ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) παρατηρήθηκαν διαδοχικές, μακρές περίοδοι έλλειψης τους κατά τον τελευταίο χρόνο που είχαν ως αποτέλεσμα την σαφή μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης για σημαντικό αριθμό παιδιών», προστίθεται.

Παρόλες τις επανειλημμένες ενοχλήσεις και παρεμβάσεις μας εδώ και πάρα πολλούς μήνες, αναφέρει η ΠΕΚ, ουδέποτε διαπιστώθηκε εξομάλυνση του φαινομένου το οποίο κατέστη ακόμα πιο δυσχερές με την παρατηρούμενη καθυστέρηση στην διεκπεραίωση των παραγγελιών αλλά και στη διαφοροποιημένη σε σχέση με τον αριθμό των παραγγελιών ποσότητα εμβολίων που παραδίδονταν στους παιδίατρους.

«Οι όποιες υποσχέσεις δόθηκαν κατά καιρούς για επίλυση των προβλημάτων δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Ακόμα και το εμβόλιο της ηπατίτιδας Α το οποίο είχε ανακοινωθεί προ τριμήνου πως εντάσσεται στα εμβόλια που θα παρέχει το σύστημα δεν ήταν διαθέσιμο παρά μόνο προ τριημέρου που άρχισε η παράδοση του ενώ για το τετραδύναμο εμβόλιο της μηνιγγίτιδας η αναμενόμενη είσοδος του τον Ιούλιο καθυστέρησε για τουλάχιστον 2 μήνες. Επομένως η αναφερόμενη ως έγκαιρη λήψη πρόνοιας για διαθεσιμότητα των εμβολίων του ΓεΣΥ ουδέποτε έχει αποδειχθεί έμπρακτα», σημειώνεται.

Η ΠΕΚ αναφέρει ότι στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας μετά λύπης της διαπίστωσε «να περιέχονται ανακρίβειες και γεγονότα για τα οποία ουδέποτε είχαμε λάβει γνώση ή επίσημη πληροφόρηση».

Σημειώνει ακόμη ότι η απόφαση της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών για αναθεώρηση της αρχικής επιβολής ηλικιακών ορίων για τους εμβολιασμούς ουδέποτε της κοινοποιήθηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση