ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πολύ ικανοποιημένο το 82% των δικαιούχων του ΓεΣΥ

Tο 80% θεωρεί ότι έχει βελτιωθεί πολύ η ποιότητα ζωής του

ΚΥΠΕ

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία και σε ποσοστό 82% οι δικαιούχοι του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) κρίνουν ως πολύ ικανοποιητική την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας του ΓεΣΥ, ενώ ποσοστό 80% θεωρούν ότι το ΓεΣΥ έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα παγκύπριας έρευνας που διενήργησε ο Οργανισμός IMR/University of Nicosia, με δείγμα 1.500 ατόμων, δικαιούχων των ΓεΣΥ, από τους συνολικά 892.100 δικαιούχων που έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ και σε κατάλογο Προσωπικού Ιατρού, ποσοστό 83% εμφανίζονται πεπεισμένοι πως με την εισαγωγή του ΓεΣΥ έχουν εξαλειφθεί οι ανισότητες που υπήρχαν προηγουμένως σε ό,τι αφορά την ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας και ποσοστό 86% πιστεύουν ακράδαντα ότι στο επίκεντρο της λειτουργίας του Συστήματος βρίσκεται ο ασθενής και η ποιοτική εξυπηρέτησή του.

«Είμαστε περήφανοι για το τι πετύχαμε παρόλα τα εμπόδια και όπως φαίνεται από την έρευνα ο κόσμος αναγνωρίζει πλέον τα οφέλη και το έχει αγκαλιάσει. Πλέον δεν υπάρχει πισωγύρισμα», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου σε συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων λειτουργίας του ΓεΣΥ, όπου παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα της έρευνας.

Στόχος της έρευνας, ήταν να ανιχνεύσει και να καταγράψει τον βαθμό ικανοποίησης των δικαιούχων από τις υπηρεσίες υγείας τις οποίες λαμβάνουν μέσω του Συστήματος, πώς αξιολογούν την ποιότητα των υπηρεσιών που τους παρέχονται και, γενικότερα, τη συνολικότερη αποτίμησή τους για το ΓεΣΥ κατά τα πρώτα δύο χρόνια εφαρμογής του.

Βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι το ΓεΣΥ, κατά τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του, κατάφερε να ανταποκριθεί σε εξαιρετικά ικανοποιητικό βαθμό στις προσδοκίες των πολιτών, σηματοδοτώντας και στην δική τους αντίληψη την έναρξη μιας νέας εποχής, όπου το αγαθό της υγείας συνίσταται πλέον σε απόλυτη προτεραιότητα».

Ιδιαίτερα σημαντικό, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, είναι το γεγονός πως μέσα από την αξιολόγησή του από τους πολίτες, το ΓεΣΥ διαφαίνεται πως κατάφερε να λειτουργήσει χωρίς ουσιαστικές παρεκκλίσεις από τα χαρακτηριστικά και τις βασικές αρχές επί των οποίων κτίστηκε και επί των οποίων εδράζεται η φιλοσοφία του.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, «η ελεύθερη επιλογή παροχέα υπηρεσιών φροντίδας υγείας από τον δικαιούχο, η ισότιμη μεταχείριση όλων των δικαιούχων, καθώς και το κοινωνικά αλληλέγγυο του χαρακτήρα του, είναι συστατικά του Συστήματος, τα οποία οι πολίτες αντιλαμβάνονται και στα οποία μέσα από την πρακτική εφαρμογή του ΓεΣΥ προσδίδουν θετικό πρόσημο».

Διαπίστωσή τους, σύμφωνα με έρευνα, «είναι πως η πλειοψηφία των δικαιούχων έχει επωφεληθεί από το ΓεΣΥ. Επίσης σημαντικό, το γεγονός πως με θετικό πρόσημο αξιολογούν οι πολίτες, ως αποτέλεσμα της εμπειρίας τους, το σύνολο των υπηρεσιών φροντίδας υγείας που έλαβαν».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το θεσμό του Προσωπικού Ιατρού, η έρευνα κατέδειξε ότι «αυτός αποδεικνύεται ως ιδιαιτέρως πετυχημένος, καθότι από πλευράς δικαιούχων αξιολογείται θετικά και εκφράζεται μεγάλος βαθμός ικανοποίησης επί όλων των παραμέτρων που διέπουν τη σχέση του κάθε Προσωπικού Ιατρού με τους ασθενείς του».

Σε χαιρετισμό του στη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας με αφορμή την συμπλήρωση δύο χρόνων λειτουργίας του ΓεΣΥ, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου είπε ότι «έχοντας περάσει μέσα από συμπληγάδες το ΓεΣΥ άντεξε τις όποιες επιθέσεις δέχθηκε και δύο χρόνια μετά εξυπηρετεί δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, προσφέροντας ποιοτικές και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας».

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της έρευνας, ο Υπουργός Υγείας είπε πως «προκύπτει πως η συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων θεωρεί πολύ ικανοποιητική την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας του ΓεΣΥ, αναγνωρίζοντας ότι το νέο σύστημα υγείας έχει βελτιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των πολιτών της χώρας μας».

Ανέφερε ότι «το διακύβευμα για ολόκληρη την κοινωνία, η οποία έχει αγκαλιάσει και θωρακίσει το ΓεΣΥ, αναγνωρίζοντας το ως κεκτημένο της, είναι η καθολική και ισότιμη πρόσβαση για όλους τους πολίτες σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς να χρειάζεται να δαπανηθούν υπέρογκα ποσά από τον οικογενειακό προϋπολογισμό».

Ο κ. Ιωάννου τόνισε πως στόχο με την εισαγωγή του ΓεΣΥ ήταν «πρώτα και κύρια να απαλείψουμε τις όποιες ανισότητες υπήρχαν σε σχέση με την πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας και δημιουργούσαν ασθενείς δύο ταχυτήτων».

«Γκρεμίζοντας το τείχος που χώριζε τον ιδιωτικό με τον δημόσιο τομέα της υγείας οι επιλογές είναι οι ίδιες και ισότιμες για όλους τους δικαιούχους», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «πιο έντονα βιώνουν τα οφέλη του συστήματος οι χρόνιοι ασθενείς των οποίων οι θεραπείες είναι πολυδάπανες και πολλές φορές λειτουργούσε αποτρεπτικά με αποτέλεσμα να υπήρχε καθυστέρηση στη διάγνωση και τη λήψη θεραπείας, οδηγώντας σε επιδείνωση της υγείας τους».

Ο Πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου τόνισε πως τα αποτελέσματα της έρευνας «είναι η επιβράβευση των προσπαθειών όλων», σημειώνοντας πως «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης».

«Ο βαθμός ικανοποίησης είναι πάρα πολύ ψηλός και το 10% που παραμένει θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να το βελτιώσουμε», υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Υγείας, είπε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας «είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση των δύσκολων προσπαθειών που κάνατε». «Δείξατε πολιτικό θάρρος», υπογράμμισε.

Εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης είπε ότι «καταφέραμε να κάνουμε αυτό που φαντάζει αδύνατο, δυνατό», προσθέτοντας ότι «μια νέα εποχή ξεκινά πλέον με το ΓεΣΥ και ο ΟΑΥ με ζήλο και επιμονή θα επικεντρωθεί στους οκτώ πυλώνες που συνοψίζονται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και των προκλήσεων, στη βελτίωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών και στην αντιμετώπιση της κατάχρησης».

«Γενικότερα, στην ανάπτυξη μιας νέας κουλτούρας στον τομέα της εφαρμογής του συστήματος υγείας στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Στοιχεία για τα δύο Χρόνια ΓεΣΥ

Εξάλλου, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΟΑΥ σε σχέση με την αποδοτικότητα του ΓεΣΥ την περίοδο των πρώτων δύο χρόνων λειτουργίας του, 892.100 δικαιούχοι έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ και σε κατάλογο Προσωπικού Ιατρού, 1.821 Ειδικοί Ιατροί, 569 Προσωπικοί Ιατροί ενηλίκων, 195 Προσωπικοί Ιατροί παιδιών, 149 εργαστήρια, 1.077 Άλλοι Επαγγελματίες Υγείας, 59 Νοσηλευτές, 615 Οδοντίατροι, 8 Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), 54 νοσηλευτήρια και 554 φαρμακεία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΥ, 836.000 δικαιούχοι επισκέφθηκαν τους Προσωπικούς τους Ιατρούς, 660,000 επισκέφθηκαν Ειδικούς Ιατρούς και 408,000 επισκέφθηκαν Ειδικούς Ιατρούς για διαγνωστικές εξετάσεις, 685.000 δικαιούχοι έλαβαν φάρμακα, 604.000 έλαβαν υπηρεσίες από εργαστήρια και 81.000 ασθενείς νοσηλεύτηκαν κατά την περίοδο Ιουνίου 2020 – Ιουνίου 2021.

Ειδικότερα για τις επεμβάσεις, τα στοιχεία αποτυπώνουν την ευρύτητα των υπηρεσιών του ΓεΣΥ, 17.000 ασθενείς υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις γενικής χειρουργικής, 4.000 ασθενείς υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις ορθοπεδικής, 6.000 γυναίκες γέννησαν φυσιολογικά ή με καισαρική τομή, 4.500 ασθενείς οι οποίοι ήταν σε μακροχρόνιες λίστες αναμονής υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις ανοικτής καρδίας και καθετηριασμούς και 3.000 ογκολογικοί ασθενείς έλαβαν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής περίθαλψης.

Οι νέες προκλήσεις και οι επόμενοι στόχοι

Όπως αναφέρθηκε στην διάσκεψη Τύπου, στις προτεραιότητες του Οργανισμού ξεχωρίζουν τρία θέματα αιχμής που είναι η καταπολέμηση των καταχρήσεων με τον ΟΑΥ να «υιοθετεί σειρά μέτρων όπως οι συστηματικότεροι έλεγχοι, οι αυστηρότερες ποινές, η καθοδήγηση και εκπαίδευση των παρόχων και η αξιοποίηση του Συστήματος Πληροφορικής για αντιμετώπιση του προβλήματος».

Αναφέρθηκε ότι «απώτερος στόχος είναι η αλλαγή κουλτούρας ώστε να γίνεται πιο συνετή χρήση των παρεχόμενων υπηρεσιών και να προστατευτεί η οικονομική βιωσιμότητα του ΓεΣΥ».

Άλλο θέμα αιχμής είναι η ενδυνάμωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού με κύριο στόχο «να εμπεδωθεί o ρόλος του ΠΙ ως θεματοφύλακα του ΓεΣΥ μέσω της οικοδόμησης σχέσης εμπιστοσύνης με τον δικαιούχο. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εντάχθηκαν και οι επικοινωνιακές ενέργειες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021».

Τέλος, στόχος του ΟΑΥ είναι η εξέλιξη, βελτίωση και εμπλουτισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΓεΣΥ, το οποίο παραμένει ένα Σύστημα υπό εξέλιξη, γεγονός που χαρακτηρίζει την πορεία του και στο μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση