ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων

Για να περιορίσουμε αυτή την εξάπλωση, καλό είναι να εφαρμόζουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας και κυρίως την χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, δήλωσε ο Δρ Καραγιάννης

ΚΥΠΕ

Αισθητή αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού παρατηρείται αυτή την περίοδο στην Κύπρο λόγω της εισχώρησης στην κοινότητα της υποπαραλλαγής Όμικρον ΒΑ5, λέει στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, συστήνοντας στον κόσμο την λήψη μέτρων προσωπικής προστασίας.

«Γνωρίζαμε ότι εδώ και πέντε εβδομάδες όταν η ομάδα ιχνηλάτησης μας έδωσε κάποια στοιχεία ότι είχαμε την ΒΑ5 στην Κύπρο αλλά αντιπροσώπευε λιγότερο του 1% των κρουσμάτων. Τα υπόλοιπα ήταν η υποπαραλλαγή ΒΑ2», είπε.

Μέσα σε τρεις-τέσσερις εβδομάδες, πρόσθεσε, «αυξήθηκε στο 19%, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσαν πριν δέκα ημέρες, οπότε με τον αριθμό των κρουσμάτων που ακούμε αυτή την στιγμή, ίσως αυτό να έχει αυξηθεί πέραν του 40%».

Η αυξητική αυτή τάση καταγράφεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σημείωσε ο Δρ Καραγιάννης. «Αυτή την στιγμή πολλές ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων τους, το οποίο αποδίδεται στις δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον γνωστές ως ΒΑ4 και ΒΑ5, οι οποίες μέχρι πρότινος είχαν δημιουργήσει αύξηση των κρουσμάτων στην Νότια Αφρική και στην Αμερική», ανέφερε. «Τώρα, οι δύο αυτές παραλλαγές έχουν εισχωρήσει στον ευρωπαϊκό χώρο αρχικά στην Πορτογαλλία, η οποία είχε εξαιρετική επιδημιολογική εικόνα, Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη στην Κύπρο όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Κάποιες χώρες προηγούνται της έξαρσης κατά δύο μήνες. Στις ΗΠΑ είχε αυξηθεί ο αριθμός των νοσηλευόμενων. Φαίνεται ότι και τα δύο αυτά στελέχη μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα, κυρίως η ΒΑ5 και προκαλούν κάποια πιο σοβαρά συμπτώματα. Ίσως η ΒΑ5 να προχωρά και στο κάτω αναπνευστικό σύστημα που αυτό δεν είναι ευχάριστο. Και επιπλέον φαίνεται ότι διαφεύγουν περισσότερο της ανοσίας είτε αυτή έχει προέλθει από φυσική νόσηση είτε από εμβολιασμούς», σημείωσε. «Από την άλλη μεριά φαίνεται ότι οι εμβολιασμοί αποτρέπουν βαριές νοσηλείες έστω κι αν κάποιος μολυνθεί», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι με τις δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον, οι επαναλοιμώξεις είναι συχνότερες. «Το βλέπουμε και στην Κύπρο, οι επαναλοιμώξεις ήταν σταθερές γύρω στο 15%, τις επόμενες ημέρες θα δούμε αυτό το ποσοστό να ανεβαίνει», παρατήρησε.

«Για να περιορίσουμε αυτή την εξάπλωση, καλό είναι να εφαρμόζουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας και κυρίως την χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους που παρόλο του ότι υπήρχε σύσταση για την χρήση της, λίγοι την φορούν», ανέφερε. Ο Δρ Καραγιάννης εκτίμησε ότι «οι εσωτερικοί χώροι θα αποδειχθούν προβληματικοί αν θα εξακολουθήσουν με το ίδιο μοτίβο». «Δεν είναι πρόβλημα να φορέσεις την μάσκα για λίγη ώρα σε εσωτερικούς χώρους και μετά να την βγάζεις», είπε.

Σε ερώτηση αν θα επανέλθουν οι περιορισμοί, ανέφερε πως «αυτή την στιγμή δεν το βλέπω εκτός κι αν αυξηθούν οι νοσηλείες σε υπερβολικά υψηλό βαθμό που πάλι δεν νομίζω».

Επεσήμανε ότι λόγω της αύξησης των κρουσμάτων αυτή την περίοδο πρέπει να γίνεται στενή επιτήρηση της κατάστασης. «Εκείνοι που είναι θετικοί πρέπει να περιορίζονται και να μην έρχονται σε επαφή με άτομα της οικογένειας ώστε να αποφύγουμε ενδοοικογενειακές μεταδόσεις και επίσης στις συνευρέσεις να είμαστε προσεκτικοί. Οι χειραψίες, τα φιλιά δίνουν και παίρνουν σε κοινωνικές συνευρέσεις κάτι που δεν πρέπει να γίνεται», επεσήμανε.

Για την κατάσταση που θα επικρατήσει τον Σεπτέμβριο, ο Δρ Καραγιάννης εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουμε περάσει αυτή την έξαρση. «Εμείς δεν θα ανεβούμε πολύ υψηλά, με λίγη προσοχή από όλους μας θα αποφύγουμε τους υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων. Χρειάζεται προσωπική ευθύνη για να περιορίσουμε τα κρούσματα», συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση