ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρέπει να είναι άμεσες οι λύσεις για λίστες αναμονής, λέει η Κανάρη

Είπε ότι έχουν ξεκινήσει διαδικασίες όσον αφορά στα καινοτόμα φάρμακα για να τεθεί αυτή η διαδικασία στους μηχανισμούς του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

ΚΥΠΕ

Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο Υπουργείο Υγείας με όλους τους αρμόδιους φορείς για να συζητηθούν λύσεις για το θέμα των λιστών αναμονής, δήλωσε το Σάββατο η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, σημειώνοντας πως οι λύσεις πρέπει να είναι άμεσες για να μην ταλαιπωρείται άλλο ο κόσμος.

Είπε ακόμη ότι έχουν ξεκινήσει διαδικασίες όσον αφορά στα καινοτόμα φάρμακα για να τεθεί αυτή η διαδικασία στους μηχανισμούς του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων προσερχόμενη στον χώρο που πραγματοποιείται η ημερίδα που διοργανώνει η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με θέμα τις καρδιακές αρρυθμίες και τις νέες εξελίξεις, η Υπουργός είπε ότι οι λίστες αναμονής είναι ένα συνεχόμενο πρόβλημα γι’ αυτό έχει αποφασίσει να βρεθούν λύσεις με τη συνεργασία όλων.

Ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι με τη συμμετοχή του ΟΑΥ, του ΟΚΥπΥ, της ΟΣΑΚ, του ΠΙΣ, των προσωπικών γιατρών, «και θεωρούμε ότι με τη συμβολή όλων, θα βρούμε λύσεις».

Είπε ότι έχει κάποιες προτάσεις, «θα τεθούν στο τραπέζι, θα συζητηθούν αλλά αναμένω και λύσεις από όλους τους συμμετέχοντες στο σύστημα υγείας γιατί αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα το βλέπουμε καθημερινώς και τα παράπονα και στον Επίτροπο του ΓεΣΥ, αλλά και σε εμάς».

Σημείωσε ότι οι λύσεις «πρέπει να είναι άμεσες για να μην ταλαιπωρείται άλλο ο κόσμος περιμένοντας σε κάποιες ειδικότητες, σίγουρα όχι σε όλες, κάποιους μήνες». Και γι’ αυτό, πρόσθεσε, θεωρεί ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις που να οδηγούν σε ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας «όπου μέσα σε λίγες ημέρες, έστω και κάποια μικρή χρονική περίοδο, να ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα, κυρίως επειγόντων περιστατικών».

Σε ερώτηση σχετικά με τα καινοτόμα φάρμακα, η κ. Κανάρη ανέφερε ότι, με το υφιστάμενο σύστημα, υπάρχει Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και το σύστημα στον ΟΑΥ που εισάγει καινοτόμα φάρμακα και πρωτόκολλα. «Το είχαμε αντιληφθεί με τον ΟΑΥ συζητώντας αυτά τα θέματα όταν μας κάλεσε και ο Προέδρος της Δημοκρατίας, αντιληφθήκαμε ότι υπάρχει θέμα εκεί γιατί αυξάνεται συνεχώς το κονδύλι του Υπουργείου Υγείας μέσα από την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων και θεωρήσαμε ότι πρέπει να μεταφερθούν αυτές οι διαδικασίες εξολοκλήρου στον ΟΑΥ, σίγουρα όμως με επίσπευση διαδικασιών από πλευράς του ΟΑΥ, και με μεγαλύτερο κονδύλι από αυτό που είχε μέχρι στιγμής το οποίο ήταν στα 40 εκατομμύρια», είπε η Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι ο Προέδρος του ΟΑΥ, Σταύρος Μιχαήλ, «υποσχέθηκε ότι αυτό το κονδύλι θα διπλασιαστεί τουλάχιστον για τον προϋπολογισμό του 2024», ενώ το Υπουργείο Υγείας, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, θα συρρικνώσουν το κονδύλι τους, «αλλά θα βρεθούν τα σωστά κριτήρια έτσι που θα μείνει ένα μικρό κομμάτι στο Υπουργείο Υγείας για τα καινοτόμα, για εξειδικευμένες θεραπείες, για πολύ εξειδικευμένα φάρμακα».

Η Υπουργός είπε ότι το μεγαλύτερο κονδύλι θα μεταφερθεί στον ΟΑΥ, «και σίγουρα με την επίσπευση των διαδικασιών που θα εισάγει ο ΟΑΥ και με κριτήρια τα οποία θα συναποφασιστούν μεταξύ του Υπουργείου και ΟΑΥ, να τεθεί αυτή η διαδικασία στους μηχανισμούς του ΟΑΥ».

Ερωτηθείσα αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, απάντησε αρνητικά και είπε ότι είναι στη διαδικασία των κριτηρίων, να τεθούν δηλαδή τα κριτήρια από τις δύο επιτροπές και να αρχίσει η διαδικασία με την εισαγωγή του συστήματος στο 2024 όταν θα υπάρχει και ο προϋπολογισμός του 2024. Αλλά οι διαδικασίες θα τρέξουν, να είναι έτοιμες αρχές του 2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση