ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος του ΟΑΥ: Το λογισμικό του ΓεΣΥ ξεπερνά τις προσδοκίες

O Πρόεδρος του ΟΑΥ σημειώσε πως η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να κάνει η πολιτεία

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Όλα καλά την πρώτη ημέρα εφαρμογής του ΓΕΣΥ, με το λογισμικό να ξεπερνά τις προσδοκίες, όπως δήλωσε το Σάββατο 1 Ιουνίου ο Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Θωμάς Αντωνίου.
 
Σημείωσε μάλιστα πως η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να κάνει η πολιτεία στα παιδιά  και τις επόμενες γενιές για την ημέρα του παιδιού
 
Το ΓΕΣΥ  δεν είναι μια μεταρρύθμιση αλλά πολλές μαζί, συνέχισε προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά εφαρμόζεται πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα στο πλαίσιο ενός γενικού συστήματος υγείας.
 
Περαιτέρω παρατήρησε ότι η Κύπρος αν και είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που εφαρμόζει ΓΕΣΥ, είναι από τις πρώτες χώρες που εφαρμόζει καθολικά ηλεκτρονικό σύστημα υγείας και ως εκ τούτου πρωτοπορεί και σε κάτι.
 
Ο κ. Αντωνίου είπε πως η πρώτη ημέρα κύλισε πολύ ομαλά, «ωστόσο δεν θα εφησυχάσουμε καθώς γνωρίζουμε ότι δυνατόν να προκύψουν προβλήματα και θα επικαλεστούμε την υπομονή και τη στήριξη του κόσμου και των ΜΜΕ ζητώντας να συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή εφαρμογή της μεγαλύτερης κοινωνικής μεταρρύθμισης των τελευταίων 50 χρόνων».
 
Το ΓΕΣΥ, πρόσθεσε, ανήκει στον κυπριακό λαό του οποίου αποτελεί κτήμα και είπε ότι αναμένει από όλους να το στηρίξουν και να το περιφρουρήσουν κατά την επόμενη περίοδο καθώς εφαρμόζεται  η πρώτη φάση του συστήματος που καλύπτει προσωπικό ιατρό, ειδικό ιατρό, τα φάρμακα και τα ακτινοδιαγνωστικά.
 
Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης, είπε πως μέχρι  τώρα δεκάδες κόσμου επισκέφθηκαν τους προσωπικούς τους γιατρούς, έχουν υποβληθεί αρκετές απαιτήσεις και από ειδικούς και από προσωπικούς ιατρού και φαρμακεία τα οποία εκτέλεσαν αρκετές συνταγές.
 
Αφού παρατήρησε ότι είναι Σάββατο και οι επισκέψεις σε γιατρούς είναι μειωμένες, ανέφερε ότι εκτελέστηκαν δεκάδες συνταγές μέσω του ΓΕΣΥ.
 
Κληθείς να σχολιάσει κάποια προβλήματα που προέκυψαν με τα αποθέματα των φαρμακείων, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ είπε πως το απόθεμα σχετίζεται με το λογισμικό που διατηρεί το κάθε φαρμακείο για την αποθήκη του. «Όντως υπάρχουν φαρμακεία τα οποία δεν έχουν ολοκληρώσει τη σύνδεση του συστήματος του ΓΕΣΥ με το λογισμικό αποθήκης του φαρμακείου», είπε εξηγώντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να κτυπηθεί το φάρμακο και στην αποθήκη στο λογισμικό του φαρμακείου, ενώ τα φαρμακεία που είναι συνδεδεμένα με το σύστημα του ΓΕΣΥ δεν χρειάζεται να κάνουν αυτή τη διαδικασία.
 
Απαντώντας σε ερώτηση ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ είπε πως σε ό,τι αφορά την εγγραφή των δικαιούχων στο σύστημα του ΟΑΥ, τις τελευταίες ημέρες δεν υπήρξε πρόβλημα με το λογισμικό και όσοι δικαιούχοι ήθελαν να εγγραφούν μπορούσαν, αφού η ιστοσέλιδα και η πύλη δικαιούχων λειτουργούσε κανονικά.
 
Ανέφερε περαιτέρω πως κάποια θέματα που εντοπίστηκαν σε σχέση με τους δικαιούχους πολίτες τρίτων χωρών ή Ευρωπαίους πολίτες, αφορούν τεχνικά θέματα τα οποία γίνεται προσπάθεια να επιλυθούν σε συνεργασία με άλλα τμήματα της Κυβέρνησης, όπως το Αρχείο Πληθυσμού, ώστε όλοι αυτοί οι πολίτες να μπορούν να εγγραφούν στο ΓΕΣΥ.
 
Ο Πρόεδρος του ΟΑΥ είπε πως έχοντας εμπειρία σε νέα συστήματα πληροφορικής ανησυχούσαν φυσιολογικά, επειδή πάντα κάποια προβλήματα προκύπτουν, χωρίς να μπορούν να προβλέψουν την προέλευση του, αλλά συνέχισε «θεωρούμε ότι τα πήγαμε πολύ καλύτερα από τις ανησυχίες μας».
 
Τόνισε πως πρόκειται για το μεγαλύτερο σύστημα πληροφορικής που πιθανόν να λειτούρησε στην Κύπρο που περιλαμβάνει όλους τους Κύπριους πολίτες και ήδη πέραν του μισού εκατομμυρίου (550.000) είναι εγγεγραμμένοι, όπως και μερικές εκατοντάδες παρόχων υπηρεσιών, με πολύπλοκες διασυνδέσεις και αυτό που αναμένεται είναι να το δουν στην πραγματική του λειτουργία.
 
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι μικροπροβλήματα υπήρξαν και τα διαχειρίστηκαν όπως είχαν προγραμματίσει και τα πήγαν πολύ καλύτερα από ότι αναμενόταν.
 
Ερωτηθείς τι θα γίνει αν δεν υπάρξει διαφοροποίηση στο ενδιαφέρον των παρόχων να συμβληθούν με το ΓΕΣΥ μπροστά σε ενδεχόμενες αυξανόμενες ανάγκες, είπε πως «θα δούμε την πρώτη εβδομάδα πως θα πάει, καθώς σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουμε καλύψει τις ανάγκες».
 
Συνεχίζοντας είπε ότι υπάρχει επάρκεια φαρμάκων, ξεπερνούν τα 1000 που δίνονται δωρεάν στα πλαίσια του ΓΕΣΥ όπως υπάρχει και επάρκεια φαρμακείων.
 
Κληθείς να απαντήσει ερώτηση αναφορικά με τα φάρμακα είπε ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον από φαρμακοβιοχημανίες και φαρμακεμπόρους, αλλά δεν υπήρξε επαρκής χρόνος ώστε να ενσωματωθούν. Πρόσθεσε πως μέρα με την ημέρα θα εμπλουτίζεται και ο κατάλογος των φαρμάκων.
 
Είπε επίσης ότι για πρώτη φορά εφαρμόζεται ο θεσμός του φαρμακείου της γειτονιάς, αναφέροντας περαιτέρω πως έχουν εγγραφεί 50 και πλέον χημεία και αναμένεται να εγγραφούν μέχρι τέλος της εβδομάδας και τα ακτινολογικά.
 
Ο Πρόεδρος του ΟΑΥ είπε πως τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η εγγραφή 500 – 600 ειδικών ιατρών και αναμένεται, ως δείχνει το τεράστιο ενδιαφέρον που επιδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες από ειδικούς ιατρούς και όλους τους άλλους παρόχους υπηρεσιών υγείας, ότι δεν θα έχουν  θα έχουν πρόβλημα με τους ειδικούς ιατρούς.
 
Είπε ωστόσο ότι υπάρχει ένα ζήτημα να πείσουν περισσότερους ειδικούς ιατρούς, ενώ διευκρίνισε πως είναι δουλειά του ΟΑΥ να κάνει είτε εισαγωγή, είτε εξαγωγή ιατρών ή υπηρεσιών.
 
Η ευρωπαϊκή αγορά υπηρεσιών είναι ανοικτή, συμπλήρωσε.
 
Ερωτηθείς αναφορικά με προβλήματα που προέκυψαν στην εγγραφή δικαιούχων που κατέχουν παλαιού τύπου πολιτικές ταυτότητες, ο Πρόεδρος του ΟΑΥ είπε πως το πρόβλημα εντοπίστηκε και βρέθηκαν οι λύσεις.
 
 
Επί του θέματος ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ είπε πως οι κάτοχοι παλαιού τύπου πολιτικών ταυτοτήτων μπορούν να επικοινωνούν με το κέντρο εξυπηρέτησης του οργανισμού στο αριθμό τηλεφώνου 17000 ώστε να ενημερωθούν επακριβώς πως είναι γραμμένο το όνομα τους στο αρχείο πληθυσμού, ώστε να μπορέσουν να εισαγάγουν παρομοίως για να ξεκλειδωθεί ο λογαριασμός τους.
 
Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης  Τύπου, ο πρώτος που δικαιούχος υπερήχου καρδιάς που ήγειρε απαίτηση από το ΓΕΣΥ επωφελήθηκε εξέτασης 220 ευρώ δωρεάν, ενώ ο 1 δικαιούχος που ήγειρε απαίτηση για φάρμακα για σύνολο 86 ευρώ πλήρωσε 2 εύρω.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση