ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προσπάθειες για να σπάσει ο πάγος ΠΙΣ με ΓεΣΥ

Ξεκινά διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μετά τη συνάντηση με Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Newsroom K

Κλίμα αισιοδοξίας για άρση του χάσματος που υπάρχει στο χώρο της Δημόσιας Υγείας αφήνει πίσω της η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας με την ηγεσία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση από τον ΠΙΣ αποφασίσθηκε να καταβληθεί άλλη μια προσπάθεια προκειμένου μια μεγάλη μερίδα ιατρών αλλά και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων να αναθεωρήσουν τη στάση τους απέναντι στην εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΙΣ Πέτρο Αγαθαγγέλου οι δυο πλευρές θα ξεκινήσουν εντατικές διαβουλεύσεις πάνω στα σημεία – αγκάθια που θέτει ο ΠΙΣ. Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν εφ’ όλης της ύλης διαβουλεύσεις τόσο για τις εξωνοσοκομειακές όσο και ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες του ΓεΣΥ. Βασικό ζητούμενο των διαβουλεύσεων θα είναι η βασική αρχή που θέτει και ΠΙΣ της ελεύθερης επιλογής ιατρών και νοσηλευτηρίων. Το επιστέγασμα των διαβουλεύσεων και ενδεχόμενη επίλυσης των διαφορών, όπως τονίσθηκε από τον ΠΙΣ, θα περιλαμβάνει τις έννοιες αυτές.

Η συνάντηση

Η ηγεσία του ΠΙΣ όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδης για την πρόταση που τους ετοίμασε η Deloitte επί της οποίας πραγματοποιήθηκε εποικοδομητικός διάλογος. Ο κ. Αγαθαγγέλου διαβεβαίωσε πως οι προτάσεις που υπέβαλαν δεν επηρεάζουν τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ η οποία όπως τονίστηκε θα διασφαλιστεί.

Ο υπ. Υγείας

Από πλευράς Υπουργείου Υγείας ο Κωνσταντίνος Ιωάννου διέψευσε ότι οι διαβουλεύσεις που θα ξεκινήσουν θα είναι εφ’ όλης της ύλης και με όλους του εμπλεκόμενους φορείς. Οι διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν με τον ΟΑΥ και θα είναι στο πλαίσιο που καθορίζει η νομοθεσία. Όπως είπε ο υπουργός εκεί που η νομοθεσία επιτρέπει αλλαγές ή βελτιώσεις θα μπορούν να γίνουν αλλαγές. Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του ΠΙΣ να επιστρέψει στο διάλογο.

Η πρόταση

Η 15σέλιδη πρόταση του ΠΙΣ, που αποκάλυψε η «Κ» την 1η Σεπτεμβρίου στην έντυπη έκδοση, πέρα από τις εισηγήσεις, πραγματοποιεί μια σύγκριση του υφιστάμενου πλαισίου του ΓεΣΥ με τον σχεδιασμό που ο ίδιος προτείνει. Η σύγκριση αφορά τα κεφάλαια: Καθολικότητα του συστήματος, Αλληλεγγύη, Ελεύθερη επιλογή, Ίση πρόσβαση, Υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, Οικονομική βιωσιμότητα. Η πρόταση του ΠΙΣ στοχεύει στα εξής:

-Οι πάροχοι υγείας να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στο ΓεΣΥ.
-Στην απάλειψη του «τιμωρητικού χαρακτήρα» του υφιστάμενου σχεδιασμού, ειδικότερα για τον ασθενή.
-Στην ολοκληρωμένη υλοποίηση των δεσμεύσεων του κράτους απέναντι στους πολίτες.
-Στη διασφάλιση των κανόνων της ελεύθερης αγοράς.
-Στη συνεχή βελτίωση και ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας.
-Στην ισότιμη αποζημίωση όλων των δικαιούχων και παρόχων υγείας.

Αποζημίωση

Ο ΠΙΣ στο οικονομικό σκέλος των ιατρικών υπηρεσιών προτείνει όπως «το ύψος της αποζημίωσης που λαμβάνει ένας πάροχος υγείας συμβεβλημένος με το ΓεΣΥ να μπορεί να ακολουθεί τον ασθενή, ο οποίος επέλεξε να λάβει υπηρεσίες και από μη συμβεβλημένο πάροχο». Η συγκεκριμένη πρόταση αλλά και το παράδειγμα που παρατίθεται, υποστηρίζεται πως δεν διαφοροποιούν τον ετήσιο προϋπολογισμό του ΓεΣΥ που παραμένει στα 995 εκατ. ευρώ ετησίως. Τι προτείνεται από τον ΠΙΣ; Ο ΟΑΥ να καλύπτει τα ¾ της αξίας, ιατρικής πράξης και η διαφορά να καλύπτεται από τον ασθενή ή την επικουρική ασφάλισή του, εάν έχει. Από την πρόσθετη επιβάρυνση εξαιρούνται οι ομάδες του πληθυσμού με πραγματικά οικονομικά προβλήματα. Βασική παράμετρος της συγκεκριμένης πρότασης είναι ΠΙΣ και ΟΑΥ να μοιράσουν τη διαφορά που υπάρχει σήμερα στην κοστολόγηση των ιατρικών υπηρεσιών. Από πλευράς ΠΙΣ υποστηρίζεται πως υπάρχει ένα χάσμα της τάξης του 30% έως 40% στο κομμάτι της κοστολόγησης. Εάν το ποσοστό της διαφοράς μειωθεί στο 10% με 15%, ο ΠΙΣ θεωρεί ότι ανοίγονται προοπτικές για συνολική συμφωνία.

Τρόπος υπολογισμού

- €200 (Αξία ιατρικής πράξης με βάση τις εκάστοτε ισχύουσες τιμές)
- €150 (Ποσό αποζημίωσης από τον ΟΑΥ)
- €50 (Κάλυψη από τον ασθενή ή από επικουρική ασφάλιση)
- €0 Μηδενική επιβάρυνση (κάλυψη ασθενών) για οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ο ΠΙΣ προτείνει όπως οι συμφωνημένες τιμές αποζημίωσης ιατρικών υπηρεσιών έχουν ισχύ για περίοδο 2 χρόνων με δυνατότητα επαναξιολόγησης μετά τα 2 χρόνια. Επίσης, το ποσό αποζημίωσης του ΟΑΥ να καταβάλλεται απευθείας στον πάροχο υγείας για στήριξη της ρευστότητας ασθενών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X