ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ψηφιακό πιστοποιητικό Covid στην Κύπρο: Πότε έρχεται και πώς θα το εξασφαλίζουμε

Τι αναφέρει στην «Κ» ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες εκ μέρους του Υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας με φόντο τη λειτουργία του συστήματος του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID στην Κύπρο το οποίο στόχο έχει να διευκολύνει τις μετακινήσεις εντός Ε.Ε. Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα ισχύει σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ επιτρέποντας στις αρχές των χωρών να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, ή ανάρρωσε από τη νόσο ή έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό.

Όπως ανέφερε στην «Κ» ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος, από την 1η Ιουλίου αρχίζει επίσημα η λειτουργία του Ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού για την Covid-19 στην Κύπρο. Ο Υφυπουργός σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η Κύπρος βρίσκεται στο στάδιο της τεχνικής προετοιμασίας και εντός χρονοδιαγράμματος. Αφού ετοιμαστούν τεχνικά και διαδικαστικά ζητήματα η Κύπρος μεταξύ άλλων χωρών θα υποβάλει όλα τα στοιχεία της πρότασης της σε σχέση με τη λειτουργία του πιστοποιητικού για να είναι συμβατό και να μπορεί να λειτουργήσει διασυνοριακά.

«Θα υπάρχουν έξι εβδομάδες μεταβατικής περιόδου. Η Κύπρος ανήκει στην ομάδα 3 των χωρών και θα πρέπει μέχρι τις 15 Ιουνίου να υποβάλει την αίτηση της για τελικό έλεγχο της υλοποίησης ώστε να λάβει έγκριση. Εάν όλα πάνε καλά θα μπορούμε να έχουμε κι εμείς μια μεταβατική περίοδο για έλεγχο από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου», σημείωσε ο Υφυπουργός.

Μέχρι στιγμής, τη σχετική εφαρμογή έθεσαν από την περασμένη Τρίτη σε λειτουργία η Τσεχία, η Ελλάδα, Βουλγαρία, η Δανία, η Γερμανία, η Κροατία και η Πολωνία.

Πώς θα λειτουργεί

Ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας εξηγεί ότι θα ετοιμαστεί και στην Κύπρο μία πλατφόρμα στην οποία ο πολίτης που θα επιθυμεί θα μπορεί να εισέρχεται και θα αιτείται να του εκδοθεί το πιστοποιητικό που είναι γνωστό ως «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» και καταγράφει εάν οι πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού, εάν έχουν αναρρώσει από τον ιό ή έχουν υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα τις τελευταίες 72 ώρες.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας έχει δώσει ένα τεχνικό πλαίσιο για το πώς θα λειτουργεί ώστε να γίνει αυτό διασυνοριακά. Η  αίτηση θα εξετάζεται αυτοματοποιημένα δηλαδή εάν ο αιτητής είναι δικαιούχος του πιστοποιητικού στη βάση εάν έχει κάνει τα δύο εμβόλια ή και στη βάση του εάν έχει νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες ή εάν έχει Pcr ή rapid test. Ανάλογα με το τι θα αιτηθεί από αυτά τα σενάρια θα του εκδοθεί ένα πιστοποιητικό αφού πρώτα περάσει από μια διαδικασία που θα ελέγξει όλα τα στοιχεία του και το έγγραφο αυθεντικοποιηθεί από την ΕΕ από μια πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί σε επίπεδο ΕΕ».

Ακολούθως, το πιστοποιητικό θα φθάσει στο κινητό του δικαιούχου. «Αυτό μπορεί ο πολίτης να το δείξει από το κινητό του ή να το εκτυπώσει. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει ο κωδικός QR όπου ο ελέγχων λειτουργός π.χ στο αεροδρόμιο θα το σκανάρει και θα του δείξει εάν το πιστοποιητικό είναι αυθεντικό και ανήκει στον συγκεκριμένο πολίτη που ταξιδεύει. Θα ελέγχεται με αυτόν τον τρόπο η γνησιότητα του».

Τι θα περιλαμβάνει

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα περιέχει μόνο τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης και έκδοσης, τον κωδικό καθώς και πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία εμβολιασμού, την εξέταση και την ανάρρωση.

Προς αντικατάσταση του SafePass;

Σε ό,τι αφορά την αντικατάσταση του SafePass με το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό όταν θα τεθεί σε λειτουργία και στην Κύπρο ώστε να χρησιμοποιείται για τη διακίνηση και στο εσωτερικό της Κύπρου, ο κ. Κόκκινος απαντά ότι «από τη στιγμή που το βάζουμε σε λειτουργία και στην περίοδο των έξι εβδομάδων δουλεύει, είναι σταθερό,δεν έχει θέματα λειτουργίας, θεωρώ ότι θα μπορούσε ο πολίτης να το δείξει ακριβώς όπως είναι πάντοτε στη βάση των σχεδιασμών της Πολιτείας. Αν το Υπουργείο Υγείας αποφασίσει πιο αυστηρά μέτρα που δεν τα καλύπτει το πιστοποιητικό ή πιο χαλαρά ή και καθόλου τότε δεν θα χρειάζεται», τονίζει ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μια τέτοια απόφαση εναπόκειται σε κάθε κράτος, ξεχωριστά. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση