ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς επηρέασε την ποιότητα του αέρα στην Κύπρο η έκρηξη στον Λίβανο

Τι απαντά ο Ανώτερος Λειτουργός και Προϊστάμενος του Κλάδου Ποιότητας Αέρα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας Χρύσανθος Σαββίδης στην «Κ»

Της Άντρης Θρασυβούλου

Ανησυχία επικρατεί σε σχέση με την ποιότητα του αέρα στην Κύπρο έπειτα από τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό η οποία έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Κύπρου. Ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Αούν τόνισε το βράδυ της Τρίτης (4/8) ότι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, είχαν αφεθεί για «χρόνια» σε αποθήκη στο λιμάνι χωρίς να εφαρμόζεται κανένα μέτρο ασφαλείας.

Για το ενδεχόμενο να απελευθερώθηκαν επικίνδυνες χημικές ουσίες και στην ατμόσφαιρα της Κύπρου μίλησε στην «Κ» ο Ανώτερος Λειτουργός και Προϊστάμενος του Κλάδου Ποιότητας Αέρα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας Χρύσανθος Σαββίδης. Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούσαν τις τελευταίες ώρες από τη στιγμή της έκρηξης τέθηκαν από τους ειδικούς υπό παρακολούθηση καθώς αποτελούν τον κύριο παράγοντα που θα συνέβαλλε στην απελευθέρωση επικίνδυνων ουσιών. Στην προκειμένη περίπτωση,  η νιτρική αμμωνία που είναι η πρώτη ύλη για τη δημιουργία εκρηκτικών έχει χημική συγγένεια με τα οξείδια του αζώτου. Άρα υπό το μικροσκόπιο των ειδικών τέθηκαν και οι ποσότητες των οξειδίων του αζώτου στην ατμόσφαιρα της Κύπρου.

Ο κ. Σαββίδης εξηγεί ότι η κατεύθυνση του αέρα κατά τη στιγμή της έκρηξης ήταν σε αντίθετη φορα από την Κύπρο με αποτέλεσμα να μην υπάρξει αλλοίωση της ποιότητας του αέρα. Επιπλέον, το συμπέρασμα από την παρακολούθηση των οξειδίων του αζώτου στην ατμόσφαιρα της Κύπρου από τη στιγμή της έκρηξη μέχρι αυτή την ώρα είναι ότι τα επίπεδα της ουσίας δεν έχουν αυξηθεί. Ενδεικτικά, στον πιο κοντινό σταθμό από τον Λίβανο στην Κύπρο που βρίσκεται στη Λάρνακα τα οξείδια του αζώτου που καταγράφηκαν την στιγμή της έκρηξης ήταν στα 10 μικρογραμμάρια ενώ σήμερα το πρωί έφθασαν στα 65 που πρόκειται για φυσιολογικά επίπεδα. Η οριακή τιμή των οξειδίων του αζώτου φθάνει τα 200. Άρα μέχρι στιγμής δεν προκύπτει κανένας λόγος ανησυχίας, όπως τονίζει ο κ. Σαββίδης.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Άντρης Θρασυβούλου

Σχόλια αναγνωστών

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση