ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πύλη Εμβολιασμού: Στο πλάνο το άνοιγμα χωρίς ηλικιακό περιορισμό

Οι εμβολιασμοί μειώνουν τα κρούσματα

Με το εμβολιαστικό πλάνο να ανεβάζει ρυθμούς, δεν αποκλείεται όταν ολοκληρωθεί το άνοιγμα της Πύλης για όλες τις ηλικίες που είχαν μόνο μία ευκαιρία μέχρι στιγμής να διευθετήσουν το ραντεβού τους, να παραμείνει ανοιχτή ανεξαρτήτως ηλικίας. Όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου «τα διαθέσιμα εμβόλια θα μπαίνουν στην Πύλη και ο κόσμος θα μπορεί να επιλέγει. Αυτό θα εξαρτηθεί από την κάλυψη. Εάν η ανταπόκριση συνεχίσει να είναι ενθαρρυντική όπως είναι τώρα, θα μπορούμε να προχωρήσουμε με αυτόν τον σχεδιασμό».

Κάτι τέτοιο θα γίνει όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος που έχει ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα για τον προγραμματισμό ραντεβού των ηλικιών που είχαν τη δυνατότητα μόνο μία φορά και δεν το έπραξαν μέχρι τώρα. 

Υπολογίζεται ότι στα μέσα Ιουνίου θα μπορούσε να εφαρμοστεί εάν η εμβολιαστική κάλυψη οδεύσει με τους ρυθμούς που επιθυμούν οι υγειονομικές αρχές. 

«Στόχος εξάλλου είναι με την κάλυψη ξανά να φτάσουμε μέχρι τους 18 και μετά η Πύλη θα είναι είτε ανοικτή για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας είτε κάποιες μέρες για τους άνω των 30 είτε για τους κάτω των 30, αναλόγως και του κόσμου που δεν θα έχει λάβει εμβόλια και τις δυνατότητες της Πύλης να δεχθεί επισκέψεις σε καθημερινή βάση», σημείωσε ο αρμόδιος Υπουργός.

Την Τετάρτη (19/5) η Πύλη Εμβολιασμού ανοίγει στις 7.30 το πρωί για ηλικίες 61-65 ετών. 

Οι εμβολιασμοί φέρνουν μείωση κρουσμάτων

Ο στόχος που έχει θέσει το αρμόδιο Υπουργείο για εμβολιασμό τουλάχιστον με την 1η δόση του 65% του πληθυσμού είναι υλοποιήσιμος για τα τέλη Ιουνίου. Μέχρι και την Δευτέρα (17/5) ποσοστό 45,2% είχε λάβει την 1η δόση του εμβολίου (334,258 άτομα), και 15,5% ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του σχήμα (114,476 άτομα).  Μάλιστα, όσο εξελίσσεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα, καταγράφεται μείωση αριθμού των κρουσμάτων.

Η κατακόρυφη μείωση κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες αποδίδεται στην υψηλή εμβολιαστική κάλυψη ενώ ήδη αυτή η εικόνα αντικατοπτρίζεται και στα νοσοκομεία όπου ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων έχει σημειώσει αισθητή πτώση.

Η μείωση του μέσου όρου ηλικίας συνεπάγεται μείωση στον μέσο όρο ημερών που χρειάζεται οι ασθενείς να νοσηλευτούν, καθώς και μείωση των πιθανοτήτων εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και θανάτου. Στις ηλικίες των 70 ετών και άνω, με την εμβολιαστική κάλυψη να είναι στο 85%, το ποσοστό των κρουσμάτων που εντοπίζονται είναι εξαιρετικά χαμηλό, ενώ η διάμεση ηλικία των νοσηλευόμενων κινείται κοντά στα 60 έτη τις τελευταίες εβδομάδες, όπως σημείωσε ο Υπουργός Υγείας.

Εμβολιασμός στους προσωπικούς ιατρούς 

Σε ότι αφορά στους εμβολιασμούς στα ιατρεία των προσωπικών ιατρών, τα αποτελέσματα θεωρούνται ενθαρρυντικά καθώς συμμετέχουν 320 γιατροί ενώ έχουν εμβολιαστεί γύρω στα 26 χιλιάδες άτομα. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου ήδη οι προσωπικοί ιατροί διενεργούν γύρω στους 1,500 εμβολιασμούς την ημέρα. Υπενθυμίζεται ότι στους προσωπικούς ιατρούς μπορούν να αποτείνονται οι δικαιούχοι ηλικίας 20 ετών και άνω που επιθυμούν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca. 

Sms από την Πέμπτη για τη 2η δόση του AstraZeneca

Στο μεταξύ, σ προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία για επαναπρογραμματισμό των ραντεβού για τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca. Η αποστολή γραπτών μηνυμάτων (sms) αναμένεται να αρχίσει από την Πέμπτη (20/5). Όπως δημοσίευσε η «Κ» σε προηγούμενο δημοσίευμα, περίπου 60 χιλιάδες πολίτες θα ενημερωθούν με μήνυμα για το ραντεβού τους. Υπενθυμίζεται ότι ο χρόνος για τη δεύτερη δόση του εμβολίου AstraZeneca έχει μειωθεί στις οκτώ, αντί στις δώδεκα εβδομάδες.

Όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί, μειώνονται τα τεστ

Η στρατηγική της Κύπρου αλλάζει και αναπροσαρμόζεται όσο προχωρά η διαδικασία του εμβολιασμού. Κι αυτό καθώς όσοι έχουν συμπληρώσεις τουλάχιστον τρεις εβδομάδες έπειτα από την 1η δόση του εμβολίου δεν θα προβαίνουν σε υποχρεωτική διενέργεια τεστ.

Στο μέλλον, το πρόγραμμα της δωρεάν διενέργειας rapid test αναμένεται να διακοπεί, ωστόσο ακόμη δεν έχει τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα, πάντως με τον Υπουργό Υγείας θα πρέπει να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες ώστε να επιτηρείται η επιδημιολογική εικόνα τουλάχιστον για το ποσοστό εκείνο του πληθυσμού που δεν θα έχει εμβολιαστεί. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X