ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε διαμαρτυρία κατέρχονται νοσηλευτές μέλη ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΥΝΟ

Καταγγέλλουν υποστελέχωση

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Εκδήλωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Πέμπτη, από τις 12 μέχρι τη μία μετά το μεσημέρι, οι νοσηλευτές μέλη της ΠΑΣΥΔΥ και της ΠΑΣΥΝΟ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, δεν ανέχονται άλλο την υποστελέχωση που επηρεάζει την παροχή φροντίδας στους ασθενείς.

Αυτούσια η ανακοίνωση:


Αδιάφορη εξακολουθεί να παραμένει η Διοίκηση του ΟΚΥπΥ, παρά τις ανησυχίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων που εκπροσωπούν τον νοσηλευτικό κλάδο, αλλά και τους oργανωμένους ασθενείς, για την υποστελέχωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων που διαχειρίζεται ο ΟΚΥπΥ.

Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ αποφάσισε να πραγματοποιήσει, μεθαύριο Πέμπτη 23/5/2024 από τις 12 μ. – 1 μ.μ., διαμαρτυρία στις εισόδους των δημόσιων νοσηλευτηρίων από κοινού με τον κλάδο του νοσηλευτικού προσωπικού της ΠΑΣΥΔΥ, στέλνοντας το μήνυμα ότι «δεν ανεχόμαστε άλλο την υποστελέχωση που επηρεάζει την παροχή φροντίδας στους ασθενείς».

Η συντεχνία καλεί τους οργανωμένους ασθενείς στη διαμαρτυρία της γιατί, όπως αναφέρει, οι πρώτοι που επηρεάζονται από τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση είναι οι ασθενείς.

Όπως αναφέρει η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ, «προβληματιζόμαστε και απορούμε με τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΟΚΥπΥ ότι “δεν υπάρχει υποστελέχωση”, γνωρίζοντας πως ο κ. Χαριλάου είναι ενήμερος για τη συμφωνία που έγινε μεταξύ συντεχνιών και Διοίκησης του ΟΚΥπΥ για τη νοσηλευτική στελέχωση, καθώς ήταν και ο κύριος διαπραγματευτής εκ μέρους του οργανισμού σε όλες της συναντήσεις με τις συντεχνίες».

«Λυπούμαστε πραγματικά που ένας συνάδελφος νοσηλευτής παρουσιάζεται ασυνεπής προς τους νοσηλευτές/νοσηλεύτριες των δημόσιων νοσηλευτηρίων, που υπερέβησαν εαυτόν κατά την πανδημία και διαδραμάτισαν τον σημαντικότερο ρόλο για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είχαμε καμία ουσιαστική βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα και μόνοι παλέψαμε για να κρατήσουμε όρθιο το σύστημα υγείας», αναφέρει η συντεχνία.

Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ καταγγέλλει τον ΟΚΥπΥ ότι «αθετεί συμφωνίες και επιρρίπτει ευθύνες σε άλλους αντί να στηρίζει τα δημόσια νοσηλευτήρια και να σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους που ασκούν λειτούργημα, μέσα σε ένα απαιτητικό περιβάλλον λόγω των σοβαρών περιστατικών που νοσηλεύουν».

«Ποιος θα κρίνει τελικά το έργο της διοίκησης του ΟΚΥπΥ που καλείται να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων και την ποιοτική φροντίδα υγείας των ασθενών αφού οι αρμόδιοι κάνουν τα στραβά μάτια; Δεν θα μείνουμε θεατές ούτε θα αφήσουμε την κατάσταση να διαιωνίζεται, δεν θα αποδεχτούμε τους λανθασμένους χειρισμούς σε σχέση με τη νοσηλευτική στελέχωση και τις απειλητικές προσεγγίσεις προς τις νοσηλευτικές διοικήσεις των νοσηλευτηρίων», καταγγέλλει η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.

Η συντεχνία επαναλαμβάνει ότι «τα δημόσια νοσηλευτήρια νοσηλεύουν όλα τα παθολογικά περιστατικά του συστήματος υγείας της Κύπρου, λειτουργούν τμήματα και θαλάμους που δεν παρέχονται από τον ιδιωτικό τομέα π.χ. εντατικές μονάδες ενηλίκων, παίδων και νεογνών, παιδιατρικά, νεφρολογικά, παθολογικά, πνευμονολογικά τμήματα, υπηρεσία ασθενοφόρων, ψυχιατρικές κλινικές και πολλά άλλα. Οι ασθενείς που δέχονται υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν καμιά σχέση με τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσηλευτήρια. Γι’ αυτό και η Διοίκηση του ΟΚΥπΥ πρέπει να το γνωρίζει, και να μην τοποθετείται διά του εκπροσώπου της, επιχειρηματολογώντας λανθασμένα ότι απασχολούνται 3500 νοσηλευτές/τριες και ο ιδιωτικός τομέας με τις ίδιες κλίνες απασχολεί λιγότερο νοσηλευτικό προσωπικό».

«Με την τοποθέτηση αυτή αναιρεί το Υπουργείο Υγείας, το οποίο, στο πλαίσιο δικής του μελέτης, καθορίζει τον ελάχιστο αριθμό νοσηλευτών/τριών που πρέπει να διαθέτουν τα δημόσια νοσηλευτήρια βάσει των κλινών και της κατηγορίας ασθενών. Γνωρίζουν όλοι ότι ο ΟΚΥπΥ δεν ελέγχεται από οποιαδήποτε Aρχή σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα που ελέγχεται από νομοθεσία που καλύπτει και τη νοσηλευτική στελέχωση», εξηγεί η συντεχνία.

Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ επισημαίνει ακόμη ότι «πρέπει να αποφασίσουμε ως κοινωνία τι θέλουμε επιτέλους από τα δημόσια νοσηλευτήρια, να εξυπηρετούν μόνο τα κερδοφόρα περιστατικά για να καταστούν βιώσιμα, ή να εξυπηρετούν και να προσφέρουν νοσηλευτική φροντίδα και στον τελευταίο κύπριο πολίτη αυτής της χώρας χωρίς διακρίσεις. Επιτέλους, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας πρέπει να τοποθετηθούν επίσημα για το σύστημα που θέλουν και για τη βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση